Význam symbolu - Jednorožec

Co si představíte pod pojmem symbol? Většina z nás si pravděpodobně vybaví předmět, který má důležitou hodnotu. Ano, nezbývá než souhlasit. Symbol je většinou vizuální znak, nějaké znamení nebo emblém, který má určitý a obvykle dost podstatný význam. Jeho forma nemusí být přitom nijak veliká, ale hodnota je většinou nevyjádřitelná.

Symbolů může být mnoho, proto se všemi významy zabývá věda jménem sémiotika. Smysl symbolů a jejich podstata dokonce sahá hluboko do minulosti. Už v dávných dobách se k nim lidé upínali a věřili, že mají doslova čarovnou moc. A právě jedním z nejznámějších je jednorožec.

  • Co je jednorožec?

Jednorožec je legendární zvíře, které provází mnoho pověstí. Je podobný koni a charakterizuje ho jeden roh, který je zakroucený do tvaru spirály. V dávných dobách se říkalo, že právě rozemletý roh jednorožce působí jako protijed proti všem jedům. Některé pověsti vyprávějí, že měli jednorožci hodně vyvinutý čich na nedotčenost žen. Pokud se tak ukázalo, že dotyčná je opravdu pannou, nechal se jí jednorožec velmi ochotně zkrotit. I když býval považován za krotké a plaché zvíře, tak kolují legendy, že svým rohem dokázal jednoduše zabít i slona.

Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo lidské vidění i nadále. Každopádně jim nelze upřít, že byli, jsou a pravděpodobně stále budou podstatným symbolem pro hodně lidí. Jedná se totiž o nádherná mýtická stvoření, která jsou známa ve všech kulturách světa napříč celou historií.

  • Význam jednorožce

Jednorožec je často používám jako amulet, protože je symbolem ochrany, čistoty, krásy, štěstí i panenství. Toto bájné stvoření současně znázorňuje sílu, moudrost, a dokonce věčný život. Člověku, který ho má při sobě, prý umí dodat odvahu stát si za svým a pocit jistoty.

Jednorožec je také častým motivem používaným v heraldice, která se zabývá všestranným studiem erbů a znaků jakožto historického fenoménu. Stal se i mnohokrát erbovním zvířetem především v Anglii. Dokonce právě jednorožec je souhvězdím jižně od nebeského rovníku, severně od hvězdy Sirius a východně od souhvězdí Orionu. Je tedy zřejmé, že jeho význam obrovský, a to napříč mnoha směry.

  • Dárek s jednorožcem

Darovat jednorožce znamená darovat symbol, který je doslova věčný. Podoba dárku přitom může být prakticky jakákoliv. Hlavně u dětí jsou oblíbení jednorožci ve formě plyšových hraček, různých figurek i například psacích potřeb. Jako dárek jistě potěší vyobrazený na hrnečku, povlečení, ale i na oblečení.

Dárek s jednorožcem se dá koupit opravdu různý. Tím, že se dá pořídit v mnoha podobách, je tak opravdu na každém, jakým udělá radost. Zpravidla nejoblíbenější pojetí je darovat ho v podobě šperku. Jednorožec má za úkol dotyčného chránit a má i léčivé vlastnosti, takže je dobré, když ho můžete mít stále u sebe. A která jiná podoba dárku s jednorožcem vám to umožní více, než právě šperk?

  • Šperky s jednorožci

Výběr šperků s jednorožci je pestrý. Vždy je dobré se ale zaměřit na to, jaké šperky dotyčný člověk rád nosí. Nebo můžeme například udělat radost i sobě a pořídit si krásný šperk se symbolem tohoto bájného tvora.

Mezi nejčastější šperk s jednorožcem bezesporu patří přívěsek. Jeho výhodou je, že udělá radost nejen dětem, ale také dospělému člověku. Fantazii se u tohoto druhu šperků meze nekladou, takže může mít jednorožec mnoho podob, barev a být třeba doplněný různými kamínky. Přívěsek se dá navíc nosit na jakémkoliv řetízku a jednorožce tak je možné mít stále u sebe.

Dalším oblíbeným šperkem s jednorožcem jsou náušnice. Milují je nejen malé děti, ale také odrostlejší, a dokonce mnohdy zdobí uši dospělých žen a v dnešní době i mužů, protože i někteří pánové rádi nosí náušnice. Jednorožec je velice populární motiv, takže se dá do náušnic zakomponovat v různých podobách i barvách.

Šperky s jednorožci, kterými se dá udělat radost, jsou také náramky a prsteny. Oba tyto druhy šperků se dají navíc i krásně navzájem kombinovat, takže můžete nosit oblíbeného jednorožce nejen stále při sobě, ale dokonce i ve více variantách.

O jednorožcích se také říká, že mají schopnost chránit duši člověka. Někdo tomu věří, jiný třeba ne, ale jedno nelze těmto legendárním stvořením upřít, jsou nádherná, ať jsou vyobrazena jakkoliv. A pokud nám mají navíc dodávat odvahu, chránit nás nebo přinášet lásku, je to bonus, který věříme, že nikomu nebude na obtíž. Co říkáte? Není na čase si právě jednorožcem udělat radost?