Jak se naučit nový jazyk?

 
 
Svět se stává stále menším a bližším. Nikdy nebyl tak na dosah jako právě teď a právě proto jsme se rozhodli vám ukázat pár tipů a triků jak na to, protože nikdy není pozdě naučit se něco nového! Ne nadarmo se říká: „Kolik jazyků ovládáš, tolikrát jsi člověkem“. Ať už chcete vycestovat do zahraničí a nebaví vás stále ptát vaše děti, aby objednaly jídlo, nebo znalost jazyka potřebujete z pracovních důvodů, zda se dokonce chcete naučit jen něco nového, jsme tu pro vás!
 
  • Nehledat výmluvy a začít hned!
 
Kolikrát si ještě budete říkat, že nemáte čas? Nebo že jste unavená? My tomu rozumíme. Chápeme, že jste po dlouhém a náročném dni v práci a jednoduše si chcete na chvíli vyložit nohy, ale nerozhodli jste se přece, že se naučíte nový jazyk? A to přece nejde jen tak! Všechno to vyžaduje trochu oběti a přece i vašeho času. Nikdo neřekl, že nad učebnicemi musíte sedět dlouhé hodiny? Mnohdy stačí půlhodinka denně na nová slovíčka, fráze či novou gramatiku.
 
  • Investujte do dobré učebnice pro samouky
 
Abyste se naučili nový jazyk, nemusíte vyhazovat stovky korun za kurzy. Existují miliony učebnic pro samouky, které mnohdy obsahují i CD se zvukovými nahrávkami či dokonce i pracovní sešit s praktickými cvičeními. Existují také nahrávky, které jsou založeny na metodě poslechu. Pusťte si je například na cestě do práce. Často se ale ale stává, že tyto nahrávky jdou, jak se říká, jedním uchem dovnitř a druhým ven. Nepodceňujte tedy zmiňovanou půlhodinku nad knihou!
 
  • Skamaraďte se s rodilým mluvčím
 
Víme, že pro mnohé lidi je nepříjemné mluvit s lidmi v cizím jazyce, hlavně pokud teprve začínáte. Nebojte se však! Nejste přece jediná, kdo se učí a takoví lidé vědí, že angličtina, francouzština, či jiný jazyk vašeho výběru není váš mateřský. Nebojte se rady a nechte se opravit. Darmo budete sedět nad teorií, pokud své znalosti neotestujete v terénu. Existuje mnoho mobilních aplikací a stránek na internetu, kde se jednoduše zaregistrujete a vyberete si s kým si budete povídat a tedy i učit. Aplikace HelloTalk, která má přes 7 milionů uživatelů a kde se mluví až 150 jazyky je dokonce zdarma! Tak to vyzkoušejte! Pokud se na to ovšem necítíte, zkuste poprosit vaše děti. Možná nebudou zpočátku příliš nadšené, ale může to být jejich první brigáda a dokonce se sblížíte.
 
Nic na světě vám nestojí v cestě k novým vědomostem. Snad možná tak pohodlnost. Ale bez práce přece nejsou žádné koláče! Tak nečekejte na novoroční předsevzetí (ta, upřímně, stejně nevydrží dlouho) a začněte hned teď! Skočte do nejbližšího knihkupectví a pořiďte si dobrou učebnici. Vrhněte se na to a my jsme si jisti, že za pár měsíců odhodlání a zapojování mozkových závitů se domluvíte i na druhé straně světa!