Jitkita: Rozhovor s návrhářkou šperků!

Ráda bych vám představila návrhářku šperků Jitku, která své umění prodává pod názvem Jitkita. Na jejích stránkách se můžete přesvědčit, že je velmi schopnou a zručnou umělkyní, která tvoří na zakázku od šperků, doplňků až po svatební výzdobu. Pracuje s materiály jako je například chirurgická ocel, která má atest zdravotní nezávadnosti, přírodní polodrahokamy, bižuterní dráty nebo broušené sklo. A tímto rozhovorem bychom vám chtěli více přiblížit tvorbu a osobnost samotné autorky. 

  • Jak dlouho se věnuješ tomuto koníčku?

Výrobě šperků a doplňků se věnuji přibližně kolem sedmi, osmi let, první mé úplně jednoduché ketlované naušnice jsem zkusila vyrobit v rámci šperkařské dílničky při vyhlašování vítěze ve fotosoutěži České Spořitelny s fotografií portrét, kde jsem získala druhé místo. Další mé výrobky byly už pak později korunky do vlasů, na přání mé malé princezny.

  • Účastnila ses ještě nějaké soutěže? Nebo máš v plánu nějaký cíl, ke kterému bys teď chtěla směřovat?

Pravidelně se soutěží neúčastním, ani se sama do soutěží nepřihlašuji, do této již zmíněné soutěže mne tenkrát přihlásila maminka, a taktéž jsem se v rámci pobídky kamarádky, které se nechtělo jít fotit samotné, účastnila soutěží Pražský Fotomaraton 2016 (9. místo) a Olympus tour 2016 (2. místo). Mým cílem je být v životě šťastná, a fotím jen tak pro radost, to mne naplňuje, je to úžasný relax a hlavně vnímání světa, detailů… Focení je úžasné na zaznamenání skutečností, které člověk běžným okem třeba nestihne v rámci té dané chvilky postřehnout, eventuálně, si je může pomocí skel zvěčnit. V rámci šperkařiny mne žene dopředu především moje bohatá fantazie, nové materiály, odezvy mého okolí, sledujících a klientek. Uchvacuje mne představa, že z klubka drátu a hrsti korálků může vzniknout nádherný doplněk či šperk.

  • A když jsme u těch materiálů, které ti nejvíce přirostly k srdci? S čím se ti pracuje nejlépe?

Nejraději používám broušené skleněné české korálky z Jablonce, protože odráží nádherně světlo, ráda také pracuji s minerály, tedy polodrahokamy, která ráda používám do šperků, ale nikdy se nepřestanu radovat například nad nákupem krásného odstínu patinovací barvy, nebo nového typu drátku.

  • Po čem tví zákazníci nejvíc touží a co je podle tebe podceňované?

Největší zájem bych rozdělila do více kategorií:

Svatby. Nevěsty touží po originálním doplňku do vlasů, broži na svatební kytici s fotografií blízkých, kteří se nemohou účastnit obřadu, doplňků do vlasů či náramky pro družičky, vývazky či další svatební výzdoby.

Fotografové. Chtějí ode mne většinou navrhnout originální výrazný doplněk na speciální fotografii, který doplní celkový koncept jejich plánovaného tématu.

Poté děti - ty milují veškeré kouzelné hůlky, korunovační klenoty, či magické lahvičky na uložení drobností.

Do poslední kategorie, která již není tak obsáhlá, by se dalo zahrnout vše to ostatní, tj. šperky s požadavkem užití speciálního polodrahokamu pro určitý účel, tematické předměty, a speciální přání klientů od zpracování originálního textu na vložení do magických lahviček až po drobné úložné neprůhledné kapsličky na vsypání části popela zesnulého atd.

Co se týče témata podcenění, bych možná vnímala jen drobnost u svateb, že každou část výzdoby, či oděvu nevěsty pořídí jinde, a samy se  to nějakým způsobem snaží sladit barevně i stylově dohromady, tam si myslím, že v rámci celkového konceptu by v některých případech bylo lépe brát koncept jako celek.

  • Tak to je velmi zvláštní, vsypat části popela zesnulého do nějakého doplňku. Už si někdo tento specifický šperk objednal? A nepřipadalo ti zvláštní s tím pracovat?

Ano, už i takovou zakázku jsem měla. Vůbec to není zvláštní, chápu ztrátu zesnulého, jeho touhu mít stále část svého blízkého u sebe. Já samozřejmě přímo s popelem nepracuji, pouze jsem schopná připravit nějakou ozdobnou neprůhlednou schránku na vsypání pozůstatků, které už si provede sám klient.

Poslední dobou je v zahraničí i trend uschovávat pozůstatky nejen lidské, ale i zvířecích mazlíčků. Nicméně pro mne to je opravdu jen velmi okrajová záležitost, spíše stran úložných dóziček na památku vedou magické zdobené lahvičky na uložení drobností - mléčných zoubků dětí, či například drobného vzkazu na pergamenu, eventuálně pár zrnek písku z dovolené atd.

  • A k trendům. Sleduješ nějaký vývoj módy doplňkových záležitostí, nebo se spíš řídíš tím, o co je zájem?

Zrovna v oblasti, ve které se pohybuji, ty trendy nejsou tak prudké, jako v oblasti oděvní módy a líčení. Týkají se spíše velikosti či barevnosti zdobení. Většinou spíše navrhuji originální doplňky v rámci zaslaných pokynů (dle šatů, barevnosti projektu, požadavku bohatosti či zpracování doplňku, případně materiálu).

  • Na jaký svůj výtvor jsi nejvíce hrdá a proč?

Já jsem hrdá úplně na všechny své výtvory, všechny vznikají většinou na základě výběru materiálů v souladu s mojí bohatou fantazií. Mezi mé top řadím vysoké bohatě zdobené koruny či bohatě zdobené štrasové paroží a to z důvodu, že miluji tvořit třpytivé a výrazné doplňky bez materiálového omezení, podle mé fantazie, vyplývají z rukou v průběhu procesu. Předem neplánuji, nepředkresluji, jelikož během tvoření konstrukce vyplývají další nápady, možnosti či varianty. Jsem hrdá vždy, když se někomu má práce líbí a to mě dělá šťastnou.

Děkujeme moc za rozhovor!