Perly - krása, která střídá nádheru

Šperky milujeme všichni. Dostáváme je při zvláštních příležitostech a současně je také rádi dáváme. Jsou totiž darem, který dokáže potěšit každého a je přitom úplně jedno, o jaký druh se jedná. Přesto ale existuje klenot, který má nejenom ve světě šperků velký význam. Je to perla, vévodkyně nejen v řadách šperků, ale celé dávné historie.

  • Co znamenají perly?

Perly jsou krásné, originální, vznešené a mají doslova magický význam. Jsou ztělesněním moudrosti, moci a symbolem čistoty. Pomáhají umocnit krásu a dokonalost každé ženy. Dokáží přivolat štěstí, zdraví a posílit nervový systém. Tvrdí se, že mírní horečky, pomáhají při zažívacích potížích a ulevují při svalových křečích a bolestech. Dokonce se říká, že perly umí ochránit před negativní energií a jejich nošení pomáhá zvýšit sebevědomí. Perly jsou unikátním a oblíbeným doplňkem pro své jedinečné vlastnosti, ale to je fakt, který objevili předci už dávno před námi.

  • Historie perel

O perlách se tvrdí, že patří k nejstarším drahokamům na světě. Proč také nesouhlasit, když některé záznamy o nich sahají až do historie před neuvěřitelnými 6 000 lety? Dříve bývaly platidlem, ale záhy lidé zjistili, že jejich kouzlo je nejvíce patrné právě v podobě šperků. Mimo jiného se jim říká slzy Bohů, i proto jim některé kultury připisovaly doslova božský původ.

Jako první se jimi zdobily ženy ve starém Egyptě, i když některé pověsti říkají, že sama Venuše se zrodila z lastury perlorodky, stejně jako je to u perly. Ale s počátky největšího perlového povědomí je spjatý právě Egypt. Vždyť i samotná Kleopatra na ně nedala dopustit, což ostatně dokládá i událost s Markem Antoniem. Vše začalo sázkou právě mezi ním a Kleopatrou, že dokáže přijmout v jediném pokrmu bohatství celého národa. Kleopatra Marka Antonia přelstila a vhodila do sklenice s vínem své perlové náušnice. Ty se v silně kyselém roztoku rozpustily, Kleopatra sklenici vypila a sázku tak vyhrála.

V Římě byly perly brány jako symboly bohatství a v arabských zemích jsou brány jako znak dokonalosti. Jsou dokonce obdivovány také v Bibli nebo Koránu. Většinou je nosily královské rodiny a velmi bohatá šlechta, protože byly drahé a ostatní lidé si je nemohli dovolit.

  • Co je perla a kde se vyskytuje

Perla je vlastně přírodní kámen, který vzniká uvnitř perlotvorky, mořské ústřice nebo perlorodky a je tvořena vrstvami uhličitanu vápenatého. Perly jsou různě velké, oblé a podobně zbarvené jako perleťová vrstva na vnitřní straně schránky daného živočicha. Nejsou měkkýši vytvářeny bezdůvodně, ale až ve chvíli, kdy mezi schránku a povrch pláště pronikne cizorodý dráždivý předmět. Tím může být nejen zrnko písku, ale také třeba parazit. Následně dochází k tomu, že měkkýš začne cizí objekt obalovat tenkými vrstvičkami perleti. Vrstviček je mnoho, a pokud se obalovaný objekt nad pláštěm pohybuje, vzniká volná perla. Perly mají hladký a lesklý povrch, jsou poměrně měkké a mohou mít různé barvy a tvary. Vzniklá perla může být v barvě bílé, ale také klidně růžové, krémové, zelené, a dokonce černé. Vše závisí na místě, mlži i okolních podmínkách, v nichž perla vzniká.

Přírodní perly jsou velice vzácné a odpovídá tomu samozřejmě i jejich vysoká cena. A protože poptávka po perlách byla vždy velká, přišel v roce 1893 s převratným pokusem Japonec Mikimoto. Ten vložil do lastury kus perleťové kuličky a pak už jen čekal, co se stane. Pokus vyšel, a tak díky němu vznikla první kultivovaná perla. Tento experiment měl za následek, že mohl naplno začít chov perlotvorných mlžů.

  • Druhy perel

Perly dělíme na sladkovodní, mořské a syntetické.

Sladkovodní perly (nazývané také říční) - jedná se o nejoblíbenější druh. Populární jsou převážně pro svou cenovou dostupnost a kvalitu, kterou dosahují téměř na perly mořské. Jsou dostupné, protože v jedné perlorodce vzniká obvykle okolo 20-30 sladkovodních perel, oproti tomu u mořských jsou to maximálně 2 perly na jednu perlorodku. Sladkovodní perly se pěstují na perlových farmách ve sladkovodních vodách, kde dochází k tzv. kultivaci. Jedná se o pěstování, kdy člověk zásahem do přírodního procesu vzniku perly zvýší pravděpodobnost jejího vzniku. Vzhledem k tomu, že jsou vody již natolik znečištěné, je tento proces prakticky jedinou možností, jak sladkovodní perly vypěstovat.

Mořské perly – se dělí na několik druhů, protože mají svou specifickou velikost, zbarvení a liší se také oblastí, kde jsou pěstovány. Jelikož je chov mořských perlorodek mnohem složitější, je také výsledná cena za tyto perly vyšší. V jedné perlorodce se obvykle skrývá pouze jedna až tři perly a jejich kultivace je tedy více náročná. Mezi nejznámější mořské perly patří:

Perly Akoya – jedny z nejdražších perel světa, které jsou velice oblíbené pro svou téměř dokonalou kulatost a výjimečně zářivý lesk.

Tahitské perly - jedná se o jediné přírodně černé perly. Dají se získat pouze na jednom místě na světě, a to ve francouzské Polynésii.

Perly jižního Pacifiku - nejvzácnější ze všech druhů perel. Mají barvy od bílé až po medovozlatou s nádechy šedé, modré, krémové a růžové.

Cortézovy perly - pocházejí z krásného Mexika a mají velikost 8-12 mm a pestrou škálu zbarvení s duhovými odlesky.

Perly Keshi – jsou vedlejším produktem perlorodky při vzniku perel, mají různé tvary, vznikají v široké paletě barev, a dokonce mívají větší třpyt než pěstované perly nejvyšší kvality.

Syntetické perly - vyrábějí se ze skla nebo plastu a je možné je najít v nejrůznějších barvách. Tyto umělé perly jsou skvělou alternativou pro každou ženu, která chce být za dámu a zdobit se perlami, byť nejsou pravé. Hojně je využívají šperkaři, výrobci bižuterie i módní návrháři.

V naší nabídce máme spoustu druhů šperků, které doplňují právě perly. Vybírat si tak můžete z překrásných perlových náhrdelníků, náušnic, prstenů i přívěsků. Zdobí je nejoblíbenější sladkovodní perly a také perly syntetické. Všechny tyto šperky jsou cenově dostupné, nápadité a jsou připraveny potěšit jako dárek ženy k narozeninám, výročím, svátkům i jen tak pro radost.

  • Proč darovat šperk s perlami?

O tom, že perly jsou krásné, není pochyb. Ale to není všechno, jelikož se mohou chlubit i další spoustou přívlastků, které jen dokládají, jak moc jsou jedinečné. Perly se hodí pro dívky, ženy, maminky, dcery, vnučky i babičky a můžete nám věřit, že okouzlí každou ženu vašeho srdce. Jejich historie, kouzlo i nevšednost z nich dělají opravdové královny mezi šperky.

Hodí se k jakékoliv příležitosti a outfitu. Odlišují se tvarem, velikostí i barvou a díky tomu se dají zajímavě kombinovat. Navíc jsou darované perly jasným symbolem úcty a podle pověsti přinášejí štěstí, lásku a přátelství. Oplývají kouzelnou vlastností, zvýrazňují krásu žen v jakémkoliv věku. Dají se nosit jako náušnice, jsou součástí náramků, prstenů i náhrdelníků a broží. Ceny perel jsou samozřejmě různé a odvíjí se od jejich druhů. Nejdražší jsou perly mořské, následují je perly sladkovodní a skvělou variantou, která je oblíbená a cenově velmi dostupná, jsou perly syntetické. Vybere si každý a jistě s nimi vždy potěší. Perly byly, jsou a s největší pravděpodobností vždy budou tím nejkrásnějším a nejvzácnějším doplňkem mezi šperky.

  • S čím nosit perlové šperky?

Dokonalost perel spočívá v tom, že se hodí prakticky ke každému oblečení. Dají se tak nosit do společnosti k večerním šatům, často jsou také nepostradatelným doplňkem nevěst, ale současně skvěle poslouží jako nádherný doplněk ke každodennímu outfitu. Ať už tedy vyrazíte na procházku se psem, na nákup, do kavárny za přáteli nebo jen chcete krásně doplnit domácí outfit, tak perly nikdy neuškodí, ale právě naopak. Ladí ke všemu a dokáží vyvolat pocit neodolatelnosti, ať už máte na sobě cokoliv.

Perly jako doplněk velmi přitahují pozornost. Proto je vždy dobré přihlédnout k tomu, jaký outfit máte právě na sobě. Pokud se jedná o složitější, raději zvolte jednoduchý perlový šperk a naopak. Jestli jste se rozhodli vyrazit ven v decentním a nevýrazném oblečení, není nutné se s perlami držet stranou. Outfit klidně doplňte výraznými a většími perlami, které tento druh oblečení krásně doplní. Vždy si opakujte, že v jednoduchosti je krása a my dodáváme, že právě krásu perly ještě více umocní.

  • Jak o perly správně pečovat?

U šperků je správná péče nesmírně důležitá, protože jistě všichni chceme, aby nám vydržely co nejdéle krásné. U perel to platí dvojnásob, jelikož jsou vzácné a na některé vnější vlivy opravdu citlivé. Poradíme vám, jak o perly správně pečovat:

Perlám nejvíce svědčí, když jsou co nejvíce nošeny. Ano, opravdu je to tak, takže perly noste, jak nejvíce můžete. Neprospívá jim být někde uloženy, poněvadž pak dochází k jejich tzv. šednutí. Takže za nás doporučujeme nosit, nosit, a ještě jednou nosit.

Pokud perly nemáte zrovna na sobě, určitě je nenechávejte volně ležet například ve šperkovnici nebo dokonce volně v kabelce. Nejlepší pro uchovávání perel je měkký ochranný obal nebo šperkovnice s měkkou výstelkou. Neodkládejte je ani do vzduchotěsného prostředí, protože by to mohlo mít za následek snížení jejich lesku a křehkost.

Dávejte pozor na ostré předměty, jelikož jsou perly náchylné na ostré a tvrdé věci. Aby nedošlo k jejich poškrábání, držte je raději od nebezpečných předmětů dál.

Perly jsou také citlivé na různé kyseliny, proto jim kontakt s kosmetikou, parfémy a různými stylingovými prostředky opravdu nesvědčí. Jednak dokáží významně snížit jejich lesk a v nejhorším případě je i poškodit. Pokud už ale k nějakému kontaktu perel s látkou dojde, dá se vše vyřešit otřením perel kouskem navlhčeného bavlněného hadříku. Nikdy perly nečistěte chemicky.

  • Co jste možná o perlách nevěděli?

Při správné péči vydrží perly po mnoho let a plní svou funkci z generace na generaci.

Perla je jediný drahokam, který je vytvořen živými tvory.

Říká se o nich, že žijí spolu se svou majitelkou. Svítí, když je zdravá a ztmavnou, když zemře.

Staré perské přísloví o nich vypráví, že jsou slzami Bohů, které klesly na dno oceánu.

Na světě nenajdete identické perly. Každá z perel je vždy jedinečná a má nedokonalosti.

Jsou natolik vzácné, že se jimi vždy zdobila nejbohatší vrstva, a dokonce zdobí i naši Svatováclavskou korunu.

Podle čínské legendy se perly rodí v dračí hlavě. Tam pomalou rostou a jak dosáhnou své velikosti, zachytí se mezi dračími zuby. Aby člověk perly získal, musí draka zabít. Proto každý, kdo vlastní v Číně perly, je považován za statečného člověka.

Perla je tvořena zhruba 5 let. Vše závisí na stáří měkkýšů a stavu vody.

Největší perla na světě byla nalezena roku 1934, říká se jí Perla z Laotze či Alláhova perla, je zapsána v Guinessově knize rekordů a váží 6,37 kilogramů.