Za alergii na šperky nemůže stříbro

Alergie na šperky není neobvyklou záležitostí. Ve většině případů jde o reakci způsobenou kontaktem s bižuterií, avšak může se vám to stát i se stříbrnými a zlatými šperky. Tyto oblíbené módní doplňky jsou vyrobeny z materiálů, které mohou dráždit pokožku, což vede k projevení alergie - nepříjemnému svědění, loupání nebo pálení. O jaké materiály se jedná a jak alergii na šperky předcházet?

  • Stříbro? Ne, nikl!

Symptomy alergie při nošení šperků jsou běžné, ale často špatně diagnostikované, protože v drtivé většině případů je látkou způsobující alergii nikl, ne samotné stříbro. S mědí je nikl přidávanou příměsí, která zpevňuje stříbro a díky této příměsi se z něj dají formovat šperky. Lidé se sníženou imunitou vnímají jakékoliv cizí stimuly jako prvky, které poškozují tělo. Někdy může trvat roky, než se reakce projeví.

Podle statistik trpí alergií na nikl každý sedmý člověk. Alergie se může projevit ihned, ale také až časem. Je to způsobeno častým užíváním šperku, kdy se jeho ochranná vrstva opotřebuje a dojde ke styku kůže s niklem. Urychlení procesu opotřebení pak může způsobit nešetrné zacházení se šperky.

  • Alergie na zlato

Zlato, stejně jako stříbro, způsobuje alergické reakce pouze, pokud jde o příměs různých kovů. Čiré zlato jen zřídka způsobuje alergie. Pro výrobu bílého zlata se využívá, již zmíněný, nikl. Jedná se o nutnou příměs a jeho uvolňování znovu závisí na čistotě příměsi a užívání zlatého šperku.

Žluté zlato bývá bezpečná volba, pokud se bojíte alergií. Žluté zlato obsahuje pouze stříbro ve slitině, které mu dodává pevnost, a tedy by se reakce měla objevit jen v ojedinělých případech.

Projevy alergie
Vyrážka
Zánět kůže
Zvýšení teploty
Pálení a svědění
Zčervenání kůže

při nošení náušnic se vám může zahnisat a zapálit dírka a celý ušní lalůček bývá bolestivý. 

  • Prevence

Alergie na kov je doživotní záležitost. Důležité je zjistit, jaký kov způsobuje alergii a pak se mu vyhýbat.

  • Zvolte kvalitní materiál

Je důležité si vybírat šperky označené výhradně symbolem 925, k jehož tvrzení není používán nikl. Bezpečné jsou pak také rhodiované šperky, které jsou odolnější proti oděru, avšak je nutné brát v úvahu, že i vrstva rhodia se časem může opotřebovat, proto je čas od času nutné šperk překontrolovat, případně znovu potáhnout v klenotnictví.

  • Uklízejte bez svých šperků

I této alergii lze předcházet. Hlavním omylem je úklid a mytí, aniž jste si složili své šperky, především prsteny, pod kterými mohou uvíznout zbytky mýdla a čisticích prostředků, které rozpouštějí ochrannou vrstvu pokožky a nikl tak působí na nechráněnou kůži. Stejný efekt má pocení, proto byste neměli zapomínat své šperky sundávat před fyzickou zátěží.

  • Použijte pudr

Pudr absorbuje vlhkost a pot, zabraňuje tedy reakcím alergenu kovu s látkou vyvolávající alergii. Opudrujte místo, kde nosíte své šperky, aby se předešlo vzniku alergie.

  • Pečujte o své šperky

Aby šperky zůstaly odolné, pevné a stále musí být čisté. I rhodiované šperky se mohou opotřebovat, a je tedy důležité pravidelně šperky ukládat a čistit. 

.