Mezinárodní den žen: Výjimečná žena si zaslouží výjimečný dar

Mezinárodní den žen, který každoročně připadá na 8. březen, slavíme již více než sto let. Každý rok v březnu chceme potěšit ženy, které mají v našich životech výjimečné místo. Matky, dcery, sestry, partnerky či přítelkyně. Víte však, kdy a jak Mezinárodní den žen vznikl? poznejte historii tohoto svátku a inspirujte se našimi tipy na dokonalý dárek k MDŽ.

  • Kdy a jak vznikl Mezinárodní den žen?

Než se dostaneme k současnosti, nahlédněme do historie MDŽ, která je plná čísel. Poprvé se Den žen oficiálně slavil již 28. února 1909, tedy rok po velkém protestu švadleny v New Yorku. Ty v březnu roku 1908 bojovaly za volební právo, kratší pracovní dobu, lepší platy i férovější podmínky v práci. O rok později, tedy v roce 1910, schválila zavedení svátku i Druhá internacionála v Kodani, tehdy však ještě bez stanovení pevného data.

Přestože Mezinárodní den žen má svůj původ v USA, mnoho lidí u nás si ho stále spojuje s minulým režimem a červenými karafiáty. Ve skutečnosti však jde o svátek, který nám má připomínat ženskou nezlomnost, sílu a odvahu.

V Rakousku, Německu, Dánsku a Švýcarku se první Mezinárodní den žen slavil 19. března roku 1911. K demonstracím se v té době přidalo více než milion lidí. Jejich hlavními požadavky bylo, aby ženy mohly volit a zároveň mohly být voleny. Kromě toho požadovaly, aby mohly ženy pracovat za férových podmínek, aby mohly svobodně studovat a nebyly diskriminovány. Během první světové války byly tyto protesty místem, kde se kromě práv žen bojovalo také proti válce. Po skončení první světové války se ustálilo datum 8. březen, které slavíme dodnes.

 Od roku 1975 Mezinárodní den žen uznává i OSN, která si jeho historii spojuje s prvními protesty švadleny. Tento den je připomínán jako mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj. A co Mezinárodní den žen na Slovensku? První svátek MDŽ v Československu se konal v roce 1921, během druhé světové války byl zrušen a jeho obnovení se podařilo po roce 1945.

  • Jak se slaví Mezinárodní den žen ve světě

Ptáte se, kde všude se slaví MDŽ a jak se liší zvyky v různých zemích? Například v Itálii je zvykem, že dámy dostávají od mužů žlutou květinu mimózu, která je od roku 1946 symbolem Mezinárodního dne žen. Tento na první pohled něžný kvítek má symbolizovat ženskost a zároveň vnitřní sílu. Francouzky od mužů dostávají nejčastěji kytičku fialek či konvalinek. Kromě květin muži nezapomínají ani na drobný dárek, například stříbrný šperk. V Portugalsku ženy slaví v noci mezi 7. a 8. březnem. V průvodu přítelkyň chodí na večeře či večírky, kam mají muži přísný zákaz vstupu.

V jiných zemích se Mezinárodní den žen stále spojuje se společenskými problémy a nerovným postavením žen. V Ugandě se každoročně vybírá jedno téma, kterému se MDŽ bude věnovat. V Argentině se ženám, podobně jako u nás, dávají drobné dárky, v posledních letech se však nálada mění a ženy tento den využívají k tomu, aby vyšly do ulic a vyjádřily svou nespokojenost se svým postavením.

Víte jak vznikl Mezinárodní den mužů?
Přečtěte si o tom náš článek

Zatímco ve většině zemí probíhají oslavy Mezinárodního dne žen 8. března, v Saúdské Arábii tento svátek slaví začátkem února. Během několikadenních oslav probíhají v hlavním městě veřejné debaty zaměřené na práva žen. V Číně zase některé dámy dostávají od svých zaměstnavatelů dárek v podobě půldenního pracovního volna. Vietnam má v kalendáři dokonce dva dny žen – 8. března slaví MDŽ společně s námi, na 20. října pak připadá vietnamský Den žen.

  • Co darovat ženě k MDŽ?

„Ženy byly stvořeny k tomu, aby byly milovány,“ řekl kdysi Oscar Wilde a my s ním do puntíku souhlasíme. Každý den je ideální pro to, abyste potěšili ženu, která má ve vašem životě významné místo. O MDŽ nemluvě. Ať už je to vaše babička, sestra, teta, partnerka či milovaná maminka, tento den si zaslouží něco speciálního. Zapomeňte na čokoládu ze supermarketu a darujte důležitým dámám něco originálnějšího. Něco, co vystihne váš vděk a . Něco, čím jim dáte najevo, že pro vás znamenají opravdu hodně.

Dárkem, který každou dámu jistě nadchne, je jedinečný mechový šperk. Každý kousek z naší nabídky je jiný. Nenajdete zde ani jeden identický kousek, což z těchto šperků dělá něco mimořádně výjimečného. V naší nabídce naleznete náušnice, prsteny i náhrdelníky s mechovým achátem, a to v různých barvách i provedeních.

Objevte mechové šperky

Hledáte něco minimalistického? V tom případě sáhněte po elegantních stříbrných náušnicích, které jistě potěší každou dámu. Před tím, než šperk koupíte, popřemýšlejte nad tím, jaký vkus má daná žena. Babičku, která miluje výrazné šperky, jistě potěší náušnice s barevnými kamínky. Dokonalým dárkem pro malou dcerku jsou zase náušničky s pohádkovým motivem. Pokud si přece jen nejste jisti, jaký šperk vybrat, vsaďte na jistotu v podobě perel.

Koupit dárkový poukaz pro maminku

Dalším skvělým dárkem k Mezinárodnímu dni žen je pozvání na večeři, případně dárkový poukaz do luxusní restaurace. Která žena by nemilovala chutné jídlo a dobré nápoje? Milovnici krásných vůní potěšíte parfémem a cestovatelku zase společným výletem. Krokem vedle jistě nebude ani relaxační pobyt, masáž či návštěva kosmetičky. Každá žena si přece zaslouží chvíli odpočinku jen pro sebe. K tomu neodmyslitelně patří i poutavá kniha či časopis.

V případě, že vám na nákup dárku zbývá už jen málo času, ale k MDŽ chcete darovat něco speciálního, do pozornosti vám dáváme naše dárkové poukazy. Ty vybavíte z pohodlí domova v průběhu několika minut. Stačí, když si v našem e-shopu vyberete design a hodnotu poukazu, který následně zaplatíte. Do několika minut vám na váš e-mail přijde krásný dárkový poukaz, který si jen jednoduše vytisknete a darujete vzácné dámě. K poukazu můžete přidat osobní odkaz, pěkný citát nebo cokoliv, co uznáte za vhodné. Obálku s poukazem vložte do kytice oblíbených květin a věřte, že takový dárek bude mít velký úspěch.

Mezinárodní den žen se blíží, ale vy stále přemýšlíte nad vhodným dárkem? Inspirujte se našimi tipy a překvapte dámu, na které vám záleží. Ať už jí darujete stříbrný šperk, nebo kytičku oblíbených květin, nikdy nezapomeňte na slova díků. Vždyť právě o tom tento svátek je. Oúcte a respektujte k ženám.