Celý svět slaví: Přehled mezinárodních dnů a jejich význam

Mezinárodní den žen, dětí nebo mužů známe a slavíme snad všichni. Věděli jste však, že v kalendáři má svůj den i mrkev, čokoláda či dokonce toaletní papír? A to není ani zdaleka konec dlouhého seznamu mezinárodních a světových dnů. Poznejte ty nejbláznivější i nejzajímavější mezinárodní dny a zjistěte, jak a kdy vznikly.

Věděli jste o tom, že mezinárodních a světových dní máme více než dní v kalendáři? Například na takový 24. duben připadají až tři významné dny – Den skautů a skautek, Světový den laboratorních zvířat a Mezinárodní den boje proti kolonialismu. Svůj svátek mají totiž mnohé významné události, osoby či zvířata, ale také jídla, nápoje či různé bizarnosti. Některé mezinárodní dny nám mají připomínat historické události, nepravosti či důležité věci, na které bychom neměli zapomínat. Jiné nám mají zpestřit život a nabídnout důvod k oslavě. Další nás mají jednoduše pobavit.

  • Jak vznikají mezinárodní dny?

Vznik mezinárodních a světových dnů je vždy jiný. Některé vznikly přijetím rezoluce OSN, jiné si lidé zavedli sami, čímž inspirovaly i okolní země a nakonec celý svět. Mnohé světové či mezinárodní dny vznikly na počest významných osob nebo popud utlačovaných skupin.

Mezinárodní den žen, který 8. března slaví téměř celý svět, vznikl začátkem 20. století v USA. Prvním impulsem byly velké protesty švadlen, které v roce 1909 bojovaly za ženská práva. Postupně se k nim přidávaly i ženy z ostatních zemí. Všechny spojovalo jedno – touha po rovných právech a svobodnějším životě. Od roku 1975 Mezinárodní den žen uznává i OSN.

Vznik Mezinárodního dne mužů má na svědomí doktor Jerome Teelucksingh, který upozornil na takzvaně neviditelné muže. Teelucksingh si ten den chtěl připomenout svého otce, který měl narozeniny. Zároveň chtěl poukázat na problémy a bariéry, kterým musí mnozí muži ve společnosti čelit.

Věděli jste, že...
...Den otců vznikl v USA v roce 1910? Za jeho vznikem stojí Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla vzdát hold svému ovdovělému otci. Ten se s láskou staral o ni a její čtyři sourozence.

Druhá květnová neděle už tradičně patří všem matkám. Den matek se v Československu začal slavit v roce 1923, jeho velkou propagátorkou byla Alice Garrigue Masaryková. Svátek matek a mateřství je však mnohem starší, jeho kořeny sahají do hluboké minulosti. Například ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey. Později v 16. století se v Anglii slavil svátek matek pod názvem Mateřská neděle či Neděle matek, který připadal na postní období před Velikonocemi.

V kalendáři najdeme i množství dní, které nám mají připomínat, jak důležité je zdraví a prevence. Světový den duševního zdraví nám má vždy 10. října připomenout, že duševní pohoda není samozřejmostí. Světový den boje proti rakovině, který si připomínáme 4. února, je iniciativou nevládní organizace UICC (Union for International Cancer Control). Cílem tohoto dne je zvýšit povědomí o této zákeřné nemoci a zároveň bourat mýty, které o ní i dnes panují.

Často se vznik světových či mezinárodních dní spojuje se smutnými událostmi. Myšlenka Mezinárodního dne děti vznikla na Světové konferenci pro blaho dětí v Ženevě v roce 1925. Na této konferenci zástupci 54 zemí schválili deklaraci, která se zabývala chudobou, dětskou prací, vzděláním a dalšími otázkami týkajícími se dětí na celém světě. Krátce po konferenci se několik států rozhodlo zavést den věnovaný dětem. Jejich cílem bylo poukázat na problémy, kterým čelí miliony dětí, a zároveň udělat radost dětem.

Mezinárodní den boje proti násilí na ženách zase vznikl poté, co byly v Dominikánské republice násilně usmrceny tři politické aktivistky, sestry Mirabalové. V roce 1981 vyhlásily latinskoamerické aktivistky 25. listopad za Den boje proti násilí na ženách.

  • Jaký mají mezinárodní dny význam?

Mezinárodní dny jsou vyhrazeny pro připomínání a slavení různých témat a otázek s mezinárodním významem. Tyto dny mohou být věnovány lidským právům, environmentálním otázkám, zdravotní péči, vzdělávání a dalším důležitým tématům. Mají za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o daném problému a podpořit diskusi a akce na globální úrovni.

Tyto dny poskytují příležitost ke zdůraznění a řešení globálních otázek, a to nejen na mezinárodní úrovni, ale také na místní a národní úrovni. Zvláště jsou důležité pro posílení povědomí o tématech, která jsou klíčová pro společné dobro a udržitelný rozvoj na celém světě.

Mezinárodní dny mají za cíl spojovat lidi po celém světě a poukazovat na potřebu spolupráce a vzájemné soudržnosti. Mnohé mezinárodní dny jsou zaměřeny na posílení hodnot jako lidská práva, rovnost, svoboda a spravedlnost. Tyto dny slouží jako platforma pro vyjádření podpory těmto hodnotám a výzvě k dodržování práv všech jednotlivců, nezávisle na jejich původu, barvě pleti, náboženství či jiné identity.

Kromě toho jsou mnohé světové dny skvělou příležitostí k oslavě. Oslavu lidí, na kterých nám záleží, oslavu přírody, oslavu lásky, ale také oblíbeného jídla, filmu či divadla. Některé mezinárodní dny slouží k oslavě úspěchů, pokroků a hrdinství v různých oblastech. Díky mezinárodním dnům, kterých je plný kalendář, máme totiž každý den důvod k oslavě. Ať už to bude oslava oblíbené čokolády, vína nebo domácího mazlíčka.

  • Přehled významných dnů

Začátek roku se nese ve znamení míru a lásky. Hned první den v roce, tedy 1. ledna, si připomínáme důležitost klidu. Světový den míru nám má ukázat, jak vzácný a zároveň křehký je mír. Na 14. únor každoročně připadá svátek všech zamilovaných. Tento den slaví nejen svatý Valentýn, ale i všichni zamilovaní a milovaní. K tomuto dni neodmyslitelně patří oslavy a dárky.

Některé páry se vyberou na romantickou večeři, jiné svou lásku oslaví v pohodlí domova. Mezi oblíbené dárky pro ženy patří stříbrné šperkyprsteny, přívěsky či náušnice, když si 14. února vaše milovaná otevře krabičku se zářivým šperkem, jistě bude nadšená. Ani dámy by v tento den neměly zapomínat na své milé. Potěšit je mohou vlastnoručně upečeným dortem, hodinkami či pánským šperkem.

Hledáte dokonalý dárek pro ženu, muže či dítě?
Darujte stříbrný šperk

S Valentinem láskyplný začátek roku nekončí. Už 2. března totiž slavíme Mezinárodní den zásnub. Pokud však hledáte ideální termín zásnub, nečekejte na žádný speciální den a požádejte svou lásku o ruku tehdy, když to tak budete cítit vy. Rozhodně nezapomeňte ani na Mezinárodní den žen, který slavíme vždy 8. března. Všechny dámy, ženy a dívky, které mají ve vašem životě důležité místo, si na MDŽ zaslouží pozornost v podobě květin, čokolády či stříbrného šperku.

Na druhou květnovou neděli připadá Den matek. Tento svátek se slaví v mnoha zemích, zajímavostí však je, že nemá jednotné datum. Tento svátek nám má připomínat, jak důležité a nezastupitelné jsou matky a jak vzácné je mateřství. Matky po celém světě dostávají květiny a drobné dárky od svých dětí či partnerů. Dokonalým dárkem k tak významné události, jako je oslava mateřství, může být i stříbrný šperk. Ať už chcete vzdát hold své partnerce a mámě vašich dětí, nebo chcete poděkovat matce za vše, co vám dala, slova někdy nestačí.

Tak, jak mají svůj den matky, mají ho i naši otcové. Světový den otců každoročně připadá na třetí červnovou neděli. Tento den si lidé po celém světě připomínají, jak významnou úlohu má v jejich životě milující otec. Nezapomeňte ani na toho svého a ukážte mu, jak mnoho pro vás znamená. Vezměte ho na večeři, udělejte si společný výlet nebo mu darujte něco, co ho potěší.

Balónky, sladkosti, dárky, výlety a úsměvy od ucha k uchu. I tak to může vypadat 1. června, kdy celý svět slaví Mezinárodní den dětí. Už za chvíli tu máme opět rozzářená očka dětí, která netrpělivě čekají na dárek od milujících rodičů či prarodičů. Mladší děti potěší vytoužená hračka či pamlsek, ty starší můžete překvapit i dětským stříbrným šperkem s pohádkovým motivem.

Věděli jste, že...
... 30. července slavíme Mezinárodní den přátelství? Potěšte svého nejlepšího přítele například náramkem přátelství, který budete společně nosit.

Zapomínat bychom neměli ani na starší lidi. I oni mají totiž svůj svátek. Mezinárodní den seniorů je 1. října. Tento svátek nám má připomínat přínos seniorů pro naši společnost a zároveň upozorňovat na problémy, kterým starší lidé musí čelit.

Věděli jste, že i muži mají svůj den? Mezinárodní den mužů slavíme 19. listopadu, a to už od roku 1999, kdy se svátek mužů začal oficiálně slavit. Co darovat muži, který je pro vás důležitý? Zkuste se zamyslet nad tím, co má rád. Pokud miluje auta, darujte mu jízdu ve vysněném autě. Milovníka jídla potěší dobrá večeře, gentlemana pánský šperk či hodinky.

  • Nejzajímavější mezinárodní dny

Kromě klasických světových dnů však v kalendáři najdeme i skutečně vtipné mezinárodní dny. Věděli jste například o tom, že 9. října slavíme Světový den pošty a 20. října Den stromů? Na své si přijdou také milovníci dobrého jídla či nápojů. 25. října totiž slavíme Světový den těstovin, 13. května Světový den koktejlů a 13. září si bez výčitek můžeme dopřát pořádný kus oblíbené čokolády. Je přece Mezinárodní den čokolády. Milovníci kávy by si měli určitě zakroužkovat datum 1. říjen. Ten zase patří voňavé kávě. 

O lednu mnoho lidí říká, že patří k nejsmutnějším měsícům. To však zřejmě netuší, že 23. ledna máme Den koláčů. Zahoďte jarní splín a dejte si pořádnou porci oblíbeného dezertu. Dny naplněné radostí můžete mít během celého roku, ale 20. března se můžete potěšit ještě o trochu víc. Na to je přece Světový den štěstí ideální, no ne?

Kdy konečně skončit se zlozvykem zvaným cigarety, ne-li 31. května? Světový den bez tabáku je skvělou příležitostí, jak dát sbohem kouření. Cigarety můžete vyměnit například za sport, a to například u příležitosti Světového dne jízdních kol, který slavíme 3. června, případně během Světového dne pohybu ke zdraví, který připadá na 10. květen.

  • Nejbizarnější světové dny

Přímo v Brně vznikl jeden z nejbláznivějších svátků vůbec. Mezinárodní den švihlé chůze inspirovaný kultovní komediální skupinou Monty Python si můžete užít 7. ledna. Už 3. dubna je zde Mezinárodní den spodního prádla a 13. říjen už tradičně odhazujeme podprsenky. Že vám zní Mezinárodní den bez podprsenky bizarně? Ve skutečnosti jde o den, který vznikl v rámci osvětové kampaně pro prevenci rakoviny prsu.

Svůj den má také toaletní papír. Ten si připomínáme 19. listopadu v rámci Mezinárodního dne toalet. Jak tento den oslavíte, to už raději necháme na vás. Abychom si (nejen po toaletě) nezapomínali mýt ruce, máme v kalendáři i Světový den mytí rukou, a to konkrétně 15. října.

Jak bychom mohli zapomenout na vajíčka? Tím každoročně patří druhý říjnový pátek. Aby toho nebylo málo, 9. března nezapomeňte pořádně zpanikařit, protože právě tento den je označován jako Den paniky. Pokud ve vás nevyvolává paniku vaše tchyně, vezměte ji 23. listopadu na oběd a potěšte ji něčím pěkným. Tento den totiž patří všem tchyním. Třešničkou na dortu je Světový den absurdit, který připadá na 20. listopad.

Díky mezinárodním a světovým dnům je každý den jako stvořený k oslavě. Ať už má svátek vaše láska, táta, sestra, dcera nebo přítel, nezapomeňte na dárek. Dokonalým dárkem pro jakoukoli příležitost je šperk. Ten bude obdarovanému navždy připomínat tento den a váš vzájemný vztah.