Šaty a šperky pro družičky: Jak je správně sladit?

Čeká vás svatba v roli družičky a vy chcete, aby bylo všechno dokonalé? Základem úspěchu je dobrá nálada. A hned po ní perfektní outfit se sladěnými doplňky. Myslete na to, že sladění šperků a šatů družiček s nevěstou je třešničkou na dortu při vytváření harmonického vzhledu svatebního dne. Jak docílit, aby družičky nezastínily nevěstu, ale elegantně doladily atmosféru celé svatby?

Jednou z nejznámějších svatebních tradic, kterou dodnes rádi dodržujeme, je přítomnost svatebních družiček. Ty doprovázejí nevěstu nejen během jejího velkého dne, ale pomáhají jí i během příprav na svatbu. Chybět by neměly ani na velkolepé rozlučce se svobodou. Vždyť jsou to obvykle právě ony, kdo má organizaci rozloučení se svobodou na starosti. Tam však jejich role ani zdaleka nekončí. Jejich přítomnost během svatebního dne je velmi důležitá. V dnešním článku se společně podíváme na to, odkud pochází tato tradice, jaká je vlastně role družiček a v neposlední řadě vám dáme tipy na vhodné šperky a šaty pro družičky.

  • Role a význam družiček

Věděli jste, že družičky byly nedílnou součástí svatebního obřadu už ve starověkém Římě? Přítomnost družiček na svatbě byla v té době otázkou života a smrti. Družičky provázely nevěstu z domu až do vesnice, ve které žil její nastávající. Během této cesty jí měli poskytovat ochranu před případnými nepřáteli, kteří by chtěli ukrást nevěstino veno.

Proč nosí družičky podobné šaty jako nevěsta? Tento zvyk pochází ze starověkého Říma. Družičky oblečené ve stejných šatech jako nevěsta měly za úkol zmást zlé duchy, kteří by chtěli ublížit nevěstě.

Během samotného svatebního obřadu bylo jejich úkolem bylo odhánět a zmást zlé duchy, kteří by mohli chtít novomanželům ublížit. I proto bylo podmínkou, aby byly šaty družiček co nejvíce podobné těm, které na sobě měla nevěsta. Jen tak dokázali poplést zlé duchy. Družička na svatbě však byla také pravou rukou nevěsty. Pomáhala jí s přípravami, stála po jejím boku vždy, když ji nevěsta potřebovala. A to přetrvalo dodnes.

I dnes jsou družičky nedílnou součástí svatebního dne, ale také celých příprav na svatbu. Každá družička má svůj úkol, který jí svěří nevěsta. Společně s nevěstou mohou připravovat seznam hostů či plánovat zasedací pořádek. Nejednou provázejí nevěstu do svatebního salonu, kde ji čeká výběr svatebních šatů či doplňků. Kromě toho mohou budoucím manželům pomáhat s výběrem výzdoby, květin či svatebního cateringu. Snad nejoblíbenějším úkolem všech družiček je plánování rozloučení se svobodou, která je jakýmsi velkolepým závěrem všech svatebních příprav.

  • Jak vybrat ty správné šaty pro družičky

Družičkovské šaty by měly dokonale ladit s nevěstou, její kyticí, ale i ostatní svatební výzdobou. V žádném případě by však družičky neměly zastínit samotnou nevěstu. I proto už není zvykem, že družičky mají šaty podobné těm svatebním. A co bílé šaty pro družičku? Obecně platí, že družičky by neměly mít oblečené bílé šaty připomínající svatební. Pokud se však s nevěstou dohodnete a její to nebude překážet, je to docela v pořádku.

Je důležité, aby se předem dohodli na tom, jaké šaty budou mít oblečené. Díky tomu se předejde různým neshodám a případným problémům. Šaty pro družičku mohou být šity na míru, ale pokud se nevěsta a družičky dohodnou jinak, každá dáma si může vybrat i vlastní šaty. V případě, že si družička vybírá šaty sama, je důležité dodržet stanovený dress code i předem určenou barvu.

Kromě toho je třeba myslet na roční období, místo konání svatby či barevné schéma obřadu. Berte v úvahu, že na svatbu v luxusním resortu se hodí jiné šaty než na svatbu na venkově či na louce. Šaty pro družičky by měly zapadat do celkové scenérie a stylu svatby.

Při výběru šatů se řiďte zejména svým pocitem. V šatech byste se měli cítit komfortně, měli by lichotit vaší postavě a zvýrazňovat vaše přednosti. Myslete na to, že v družičkovských šatech budete celý den.

Kdysi bylo zvykem, že šaty pro družičky byly laděny do světlejších a jemných barev. Růžová, lososová, krémová či bleděmodrá byly barvy, ve kterých jsme družičky mohli vidět oblečené nejčastěji. Tento trend se však postupem času měnil a dnes už není ničím výjimečným vidět na svatbách i odvážnější barvy či outfity. Je však důležité vše předem konzultovat se samotnou nevěstou. S rukávy či bez, dlouhé i krátké, volné či přiléhavé – co se týče střihu, i zde máte širokou škálu možností. Družičkovské šaty nemusí být nutně dlouhé. Pokud nevěsta souhlasí, klidně sáhněte po kratších šatech po kolena.

Pamatujte, že v jednoduchosti je krása a družička by nikdy neměla zastínit nevěstu. Zkuste se vyhnout módním výstřelkům a vsaďte na elegantní a vkusné dívčí šaty pro družičku, které doplníte jemnými šperky.

  • Šperky k doladění harmonie

Důležitou součástí slavnostního družičkovského outfitu jsou samozřejmě vhodné svatební doplňky. Když pomineme lodičky či kabelku, nezastupitelnou roli mají právě svatební šperky. Ty dokážou dotvořit celý outfit a nádherným šatům dodat ještě více noblesy. Doplňky pro družičky by neměly být příliš výrazné – opět platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Nejzářivějším šperkem celé svatby má být přece nevěsta.

Pokud nevíte, jaké šperky na svatbu zvolit, sáhněte po jednoduchých a elegantních stříbrných kouscích. Stříbrné náušnice s kamínkem či perlou snadno sladíte se šatami i ostatními doplňky. Zápěstí vám může zdobit decentní stříbrný náramek či stříbrný prsten – záleží jen na vašem vkusu. Chcete poodhalit kotníky? Co takhle si je ozdobit rafinovaným řetízkem na nohu? V případě, že budete mít na šatech hlubší výstřih, nezapomeňte ani na decentní náhrdelník. Výběr šperků si můžete usnadnit praktickou sadou šperků, která obsahuje dokonale sladěné kousky.

Objevte širokou nabídku dámských svatebních šperků

 

Barvu kamínku nebo zdobení se vždy snažte sladit s barvou vašich šatů, abyste dosáhli vytoužené harmonie. Pokud budou vaše šperky a doplňky sladěny i se svatební kyticí nevěsty, výsledný efekt bude opravdu dokonalý.

Chystáte se na svatbu vaší přítelkyně a vaším úkolem je stát se dokonalou družičkou? Vyberte si dokonalé družičkovské šaty, doplňte je zářivými šperky a staňte se součástí harmonického vzhledu svatebního dne. Inspirujte se našimi tipy, jak by měla družička vypadat a na co by neměla zapomenout.