Snubní prsteny: Všechno, co o nich potřebujete vědět

Plánujete svatbu, vybíráte snubní prsten anebo vás jen zajímá význam a původ snubních prstenů? V dnešním článku se na tento nádherný šperk podíváme z blízka. Dozvíte se, jak má vypadat snubní prsten, na jakém prstu se nosí, jak vybrat správnou velikost, ale i to, kdo jako první navléká snubní prsten. 

  • Symbolika ukrytá v drobném kroužku

Není žádný jiný šperk, který by v sobě ukrýval tak silné poselství, jako zásnubní a snubní prsten. Tento tenký kroužek není jenom ozdobou. Je symbolem lásky, změny a věčnosti. Historie snubních prstenů sahá do dávných dob. Psát se začala v starověkém Egyptě. V tom čase měly snubní prsteny o mnoho jednodušší design a jen minimalistické zdobení. Stejně jako dnes i tehdy však měly obzvláště symbolický význam. Drobný kroužek na ženském prsteníčku symbolizoval věčnost a poukazoval na to, že žena už je zadaná. 

Se symbolem věčnosti se pojí otázka, která trápí mnoho mužů: Co znamená, když žena odloží snubní prsten? Pravdou je, že za odložením prstenu častokrát zbytečně hledáme něco víc. Většinou jde o čistě praktický krok. 

SNUBNÍ PRSTEN WILLIAM z e-shopu OLIVIE.cz

  • Snubní prsteny: Jaký materiál vybrat a jak trefit velikost?

Při výběru snubního prstenu byste měli zvážit především jeho materiál. Kdysi převládaly snubní prsteny ze žlutého zlata, dnes se čím dál častěji setkáváme se stříbrnými snubními prsteny. Stříbro je nejen odolný, ale i mimořádně nadčasový a elegantní kov. Je jen na vás, či zvolíte jednoduché snubní prsteny bez zdobení, anebo výraznější snubní prsten se zirkony.

Snubní prsteny většinou vybírají budoucí manželé společně. Proto je poměrně jednoduché trefit správnou velikost. Pokud jste se však dohodli, že výběr a nákup bude dělat pouze jeden vás, nezapomeňte na důkladné přeměření.

Jak zjistit velikost prstenu? Pomůže vám obyčejný provázek anebo nitka, kterou si obtočíte okolo prstu a tuto délku potom změříte pomocí pravítka. 

 

Ptáte se, co vyrýt na snubní prsten, abyste z něho vytvořili jedinečnou památku? Datum svatby, datum prvního rande, jména či iniciály - to všechno je roky ověřená klasika, s kterou neuděláte chybu. U nás si však na svoje snubní prsteny můžete nechat vygravírovat i citáty či slova, které vás spojují.

  • Kdo jako první navléká snubní prsten a proč na levou ruku?

Otázka, kdo navléká prsten jako první je poměrně častá. Odpověď je jednoduchá - prsten navléká jako první ten z manželů, kterého k tomu vyzve oddávající. Nemusíte se teda bát, že byste udělali chybu. Po tom, jak si navzájem dáte manželské sliby, přichází na řadu výměna prstenů. Ty si vzájemně navléknete na prsteníček levé ruky.

Proč levá? Levá ruka je na straně srdce, a protože jsou snubní prsteny symbolem vzájemné lásky, patří na levou stranu. V některých zemích, jako například v Belgii či v Řecku se však snubní prsteny nosí na pravé ruce.

Ať už budete snubní prsten nosit na levé ruce, anebo si je po svatbě zavěsíte na krk jako přívěsek, vždy by vám měl připomínat váš velký den. Proto si při jeho výběru dejte záležet. Vyberte si kvalitní snubní prsten, který bude věčný jako vaše láska.

Objevte širokou nabídku stříbrných šperků