Jak se starat o pozlacené šperky?

Pozlacené náušnice, pozlacené prsteny či pozlacené řetízky se těší velké oblíbenosti. Lákavá je nejen jejich cena, ale i design. Mnoho lidí se však obává, že zlato na povrchu stříbra postupně ztratí svůj lesk. Pokud se však o pozlacené šperky budete správně starat, budou vám dělat radost dlouhé roky. Proto vám přinášíme stručný návod, jak na to.

Stříbrné pozlacené šperky z e-shopu OLIVIE.cz

Přestože se šperky pozlacují již stovky let, ještě donedávna byly považované za levnější verzi luxusních zlatých šperků. I proto se mnoho lidí obávalo jejich kvality. To už však dávno neplatí. Díky moderním výrobním postupům, kvalitním materiálům a správně provedenému pozlacení jsou tyto šperky stejně krásné a kvalitní jako zlaté šperky. A to za zlomek ceny.

Nahlédněte do široké nabídky pozlacených šperků

Jestliže chcete, aby vám pozlacené šperky vydržely co nejdéle krásně zlaté a lesklé, musíte se o ně správně starat. Není to však vůbec složité - stačí pár kroků a vaše šperky budou stále jako nové.

Pokud už vaše oblíbené kousky ztratily svůj lesk, nezoufejte. Na konci vám totiž prozradíme, jak vyčistit pozlacené šperky, abyste jim navrátili zářivý jas.

  • Šperky ukryjte před sluncem

Ať už to jsou stříbrné, zlaté, anebo pozlacené, všechny šperky vyžadují správné uchovávání. Chránit byste je měli před vlhkostí, tak jako před sluncem. Důležité je šperky skladovat tak, aby nebyly vystavované vzduchu a oxidaci. Ideálním místem je proto uzavíratelná šperkovnice s oddělenými přihrádkami, praktický organizér na šperky, případně sametové pytlíky.

Pamatujte, že pozlacené šperky by se neměly dotýkat jiných šperků, či ostrých předmětů, které by je mohly poškrábat. Proto vám doporučujeme skladovat je odděleně od ostatních šperků, čímž minimalizujete riziko poškození, anebo zamotání.


U nás najdete šperkovnice i jemné pytlíčky na vaše poklady.

  • Vyhýbejte se kontaktu s vodou a chemikáliemi

Slaná voda, chlór v bazénu či běžně používané chemikálie. To všechno může poškodit vaše oblíbené šperky. Jednou z nejdůležitějších rad při starání o pozlacené šperky je vyhnout se kontaktu s těmito látkami. Voda může způsobit poškození pozlacené vrstvy a čisticí prostředky či jiné agresivní látky mají podobný účinek.

Hledáte pozlacený šperk pro muže?
U nás ho najdete.


Pozor si dejte taky na parfémy či tělovou kosmetiku - po jejich aplikaci s nasazením šperků aspoň chvílí počkejte. Předtím, než se půjdete sprchovat anebo plavat, tak si šperky odložte na suché místo. Pozlacené šperky byste neměli nosit ani při manuální práci a cvičení, protože kontakt s potem jejich kráse rozhodně neprospívá. 

  • Opatrně je očistěte

Stejně jako zlaté či stříbrné i pozlacené šperky si vyžadují pravidelné čištění. Je však důležité, abyste je očistili velmi opatrně a správně. V žádném případě nepoužívejte zubní kartáčky nebo papírové kapesníčky - takovéto čištění by vaše šperky mohlo mechanicky poškodit a zničit povrchovou úpravu. Namísto toto sáhněte po jemných čistících hadřících, které šperky vyčistí bez rizika poškození.

Následný proces čištění je vskutku jednoduchý - do misky s teplou (ne horkou) vodou přidejte pár kapek mýdla a promíchejte. Pozlacené šperky ponořte do této směsi na přibližně 10 minut. Následně šperky pořádně opláchněte pod tekoucí vodou a pomocí jemného hadříku usušte. V případě, že jsou šperky ozdobené kamínky či perlami, použijte na jejích čištění speciální ošetřující roztok, který nepoškodí zdobení.