Akce 2+1 ZDARMA končí už dnes! 💕

Poznáte rozdíl? Diamant, briliant a zirkon

Kameny patří u šperků k tomu nejoblíbenějšímu, co je může krášlit. Mají různé tvary, barvy, hodí se ke všemu a pohled na ně je doslova úchvatný. Spousta z nás ale při výběru kamenu přemýšlí, o jaký konkrétní druh se jedná a jak je rozeznat. A proto vám poradíme, jaký je rozdíl mezi diamantem, briliantem a zirkonem.

  • Co je to diamant?

Diamant je vlastně surový nerost. Co to ale znamená? Jedná se o krystalickou formu uhlíku, která vzniká v horním zemském plášti za vysokých teplot a tlaků v ultrabazických vyvřelinách. Jde o nejtvrdší ze všech nerostů a také o vůbec nejvzácnější drahý kámen. Slovo diamant má původ v řeckém adamas, tedy nepřemožitelný a kombinuje v sobě krásu s vysokou hodnotou. Navíc má výjimečné fyzikální vlastnosti, takže odolá vysokým teplotám (do 1300 °C) a všem chemickým sloučeninám.

Diamanty se nejčastěji využívají ve šperkařství. Známé je i jejich hojné využití v průmyslu, kdy se z nich vyrábějí řezné, vrtné a brusné nástroje, prášky a pasty. K tomuto účelu se ovšem používají diamanty bezcenné pro šperkařství, tedy ty, které mají například špatnou barvu a čistotu nebo průmyslově vyrobené diamanty i diamantový prach. Říká se o nich, že jsou nejen nejlepším přítelem ženy, ale že jsou také věčné. Což je pravda, protože pokud je nezapálíte, tak vám vydrží navždy.

  • Historie diamantů

O oblíbenosti diamantů svědčí i jejich dlouhá historie, která sahá daleko do středověku. Přesněji panuje domněnka, že byly známé už 300 let před naším letopočtem v Indii. Využívaly se tady jako platidlo, a právě Indie byla do 18.století jediným zdrojem diamantů. Zhruba roku 1725 bylo objeveno v Brazílii největší diamantové ložisko na světě. Následně začaly pravidelně přijíždět lodě plné diamantů a Brazílie se stala jedničkou mezi jejich dodavateli. Pro celý svět byl významný rok 1867, protože byl objeven první africký diamant „Eureka" a v následujících letech bylo v Jižní Africe objeveno 5 velkých ložisek. Jednalo se o tzv. sekundární ložiska, tedy koryta řek nebo jejich pozůstatky.

I Česká republika se může pochlubit tím, že na jejím území se našly vzácné diamanty. Jednalo se sice o mikroskopické rozměry, ale i tak šlo o raritu. Zatím byly nalezeny pouze třikrát (roku 1869, 1927 a 1959) v oblasti Českého středohoří. První z nich, čtyřmilimetrový diamant, o němž psalo i první číslo známého vědeckého časopisu Nature, leží ve sbírkách Národního muzea.

  • Podle čeho se určuje cena diamantu

Cena diamantů se stanovuje na základě čtyř faktorů (4C) – karát, barva, jasnost a řez. Jeho cena se v současnosti určuje podle mezinárodně uznávaného ceníku RAPAPORT PRICE LIST, který udává orientační retailovou cenu pro diamanty o hmotnosti od 0.01ct až po diamanty jejichž váha přesahuje 10.99ct.  Veřejně ale tento hodnotící systém k nahlédnutí není. Od roku 1978, kdy byl založen Martinem Rapaportem, slouží výhradně profesionálům v oboru, kteří si přístup k němu pravidelně platí.

Čím je diamant větší, tím je vzácnější. Pokud máte o diamant zájem, můžete nahlédnout do jiného dokumentu, který se nazývá Diamond Retail Benchmark. Zde si snadno ověříte, jestli je cena za daný diamant odpovídající a oprávněná. Každý diamant je totiž vždy jedinečný a má své specifické vlastnosti. Ke každému zakoupenému diamantu byste měli vždy obdržet certifikát, který je vlastně takovým jeho rodným listem a vydává se na základě odborné zkoušky, která ověřuje jeho vlastnosti.

  • Druhy diamantu

Diamant je jediný drahý kámen, který se v přírodě vyskytuje ve všech barevných variantách. Nejčastěji se setkáváme s čirými až světle žlutými nebo hnědými diamanty. Kromě čirých diamantů existují také barevné, které jsou často označovány jako fancy diamanty. U nich platí, že čím je barva intenzivnější, tím mají vyšší hodnotu.

Modrý diamant - mezi diamanty patří k nejvíce ceněným. Vzniká koncentrací boru v atomové vazbě diamantu. Platí, že čím více boru se v atomové vazbě vyskytuje, tím sytější je jeho odstín. Sytější barvou výrazně narůstá jeho vzácnost a samozřejmě také hodnota.

Růžový diamant – jeho barva není způsobena stopovým prvkem, jako například u modrých nebo žlutých diamantů. Je velmi vzácný, čemuž odpovídá i jeho vysoká cena, která dlouhodobě roste.

Červený diamant – jedná se o nejvzácnější variantu vůbec a cenově na něj nedosahuje ani velmi vzácný modrý diamant. Vyskytuje se pouze v jedné intenzitě, která se nazývá Fancy Red.

Zelený diamant – u něho je složité určit jeho správnou hodnotu. Vzniká při vystavení přírodní radiaci a svým odstínem spadá do kategorie nažloutle zelených kamenů. Zelená barva diamantu bývá pouze na povrchu diamantu nebo velmi zřídka v celém diamantu.

Žlutý diamant – jeho zbarvení je způsobeno koncentrací dusíku v atomové struktuře. Jedná se o nejvíce dostupnou variantu barevných diamantů, která není tak vzácná jako například růžová, modrá nebo zelená varianta.

Černý diamant - nazývá se carbonado a skládá se z diamantu, grafitu a amorfního uhlíku. Dříve se hojně využíval v průmyslu, nyní se často objevuje na trhu s diamanty. Naleziště černých diamantů se nachází převážně ve Středoafrické republice a Brazílii. Proto si málokdy můžete pořídit přírodní diamant tmavé barvy, většinou se jedná o bort vybroušený do diamantu nebo drahokam s velkým množstvím inkluzí, které pak na povrchu tvoří různé rýhy, jamky a prasklinky.

Mezi další barvy fancy diamantů patří také fialová, oranžová, hnědá a šedá. Nejdůležitější vlastností barevných diamantů je jejich rarita. Jsou opravdu vzácné, velice krásné, a právě barva je odlišuje a dělá z nich velice cenné drahokamy.

Poznáte rozdíl diamant a briliant

  • Co je to briliant

Často vyvstává otázka, jaký je rozdíl mezi diamantem a briliantem. Tyto dva pojmy také bývají mnohokrát zaměňovány. Ale stačí si pouze zapamatovat, že briliant je obroušený diamant. Diamant je název minerálu, zatímco briliant označuje tvar – tzv. briliantový brus, který vzniká vybroušením drahého kamene.

Diamanty se brousí do mnoha tvarů, ale nejznámějším a zákazníky nejoblíbenějším brusem stále zůstává briliantový. Tento typ brusu totiž umožňuje diamantu odrážet téměř 98% světla, které dopadá na jeho povrch. Kulatý briliantový brus se sedmapadesáti fasetami je dílem Marcela Tolkowského, který roku 1919 výbrus zdokonalil a dokázal, že se světlo procházející diamantem láme tím nejlepším způsobem v celém spektru barev a díky tomu briliantové šperky tak září. Mezi další oblíbené brusy drahokamů patří brus hvězdicový, smíšený, čočkovec, tabulkovec nebo princess.

Pravdou je, že každý briliant je diamant, ale ne každý diamant se může stát briliantem. To může pouze velmi kvalitní diamant, který je vhodný pro tento účel. Pak už je vše v rukách šikovných brusičů a klenotníků, kteří dokáží z diamantu vytvořit úchvatný briliant.

  • Co je to zirkon

Právě zirkon se často stává „náhradou” za diamant. Je to z toho důvodu, že pouhým pohledem od sebe zirkon s diamantem nerozeznáte. Ale co je vlastně tedy zirkon? Jedná se o jeden z nejrozšířenějších a nejkrásnějších kamenů, který se používá ve šperkařství. Je to syntetický kámen, který se brousí do požadovaného tvaru a velikosti.

Zirkon existuje v přírodní podobě a odborníci dokonce odhadují jeho stáří na 4,4 miliard let, proto je považován za vůbec nejstarší minerál na Zemi. Vyskytuje se v mnoha nalezištích po celém světě například na Srí Lance, v Thajsku i Austrálii. Naleziště zirkonů je dokonce i v České republice v meandrech řeky Jizery nebo v Českém středohoří. Přírodní zirkon je ale velmi křehký a dosahuje nižší tvrdosti než jeho uměle vytvořená varianta. Ta se nazývá kubický zirkon a vzniká v laboratorních podmínkách při teplotách dosahujících téměř 3 000 °C. Syntetický zirkon je ceněn zejména pro svou tvrdost a vysoký index lomu světla. Je proto lesklý, krásně září a lze ho vyrobit v mnoha barvách.

Kubický zirkon je dokonalou kopií diamantu a laik rozdíl pohledem opravdu nepozná. Je dostupný v mnoha barevných provedeních a jeho cena je mnohonásobně nižší. Zirkony navíc bývají také broušeny briliantovým brusem, takže ještě lépe vynikne jejich vysoký lesk. Známé jsou i jejich léčivé a magické účinky, kdy vám pomohou od depresí, v boji s nespavostí i léčením horních cest dýchacích.

Čemu diamant nemůže nikdy konkurovat, je cena zirkonu. Šperk se zirkonem si tak může pořídit opravdu každý a nemusí se vůbec za nic stydět, jelikož zirkon dodává šperkům nádherný třpyt a vypadá luxusně.

Nejprodávanější zásnubní prsteny se zirkony:

  • Jak poznat diamant

Pokud se rozhodnete pro nákup diamantu, nejspíš vás napadne otázka, jestli je pravý. Nejjednodušší je si vždy vyžádat certifikát pravosti. Ten by vám měl pokaždé vystavit každý solidní obchodník. Pokud vám ho z nějakého důvodu nechce vydat, raději u něho diamant nekupujte. Certifikát garantuje velikost, kvalitu, barvu a brus kamene. Na větší kameny se vystavují mezinárodní certifikáty - GIA (Gemologi Institute of America), HRD (Antwerp World Diamond Centre) nebo IGI (International Gemological Institute). Každý certifikát má unikátní číslo, které když zadáte do databáze, tak naleznete konkrétní informace o daném diamantu.

Myslíte si, že máte doma diamant, ale nemáte k němu certifikát? V tom případě je vždy nejlepším řešením nechat ho posoudit odborníkem v renomovaném zlatnictví. Další možnost je ověřit jeho pravost svépomocí. Pouhým okem se stačí zaměřit na jeho třpyt. Diamant se i po letech stále krásně třpytí, oproti tomu zirkon po čase nošení svůj lesk ztrácí. Při bližším zkoumání pomocí klenotnické lupy u pravého diamantu také můžete najít tzv. inkluze. To jsou drobné organické prasklinky, které vznikají díky jeho přírodnímu původu a jsou naprosto v pořádku. U pravého diamantu je s největší pravděpodobností najdete, uměle vyrobené diamanty těchto efektů nemají jak dosáhnout.

Další možnou metodou, jak ověříte pravost diamantu, je na něj dýchnout nebo ho vystavit páře. Vlastnosti pravého diamantu v kombinaci s jeho fyzikálními vodícími vlastnostmi zajistí, že z kamenu okamžitě zamlžení zmizí a vy s největší pravděpodobností vlastníte pravý diamant. Pokud ale zamlžení několik vteřin trvá, kámen zůstává dlouho vlhký a při opakovaném vystavení páře se kapičky vody na jeho povrchu začnou srážet, nejspíš se jedná o padělek.

  • Jak poznat diamant od zirkonu

První, co by vás mělo upozornit na rozdíl mezi diamantem a zirkonem, je cena. Šperky s diamanty jsou mnohonásobně dražší, oproti tomu ty se zirkony jsou cenově velmi dostupné. Rozdíl je také v tom, že diamant má přírodní původ, kubický zirkon je chemická sloučenina. Oproti diamantům jsou navíc zirkony o něco měkčí. Na Mohsově stupnici tvrdosti dosahují stupně 8, nejsou tedy tak odolné a postupem času ztrácejí svůj tvar a tím i schopnost odrážet světlo.

U nového šperku rozdíl mezi diamantem a zirkonem jako laik ale opravdu nepoznáte. Oba dva se nádherně třpytí a dokáží oslnit dámu vašeho srdce.

  • Jaký šperk zvolit

V tomto směru vám bohužel poradit nedokážeme. Konečné rozhodnutí, jestli si vybrat šperk s diamantem nebo zirkonem, závisí vždy na vás a finančních možnostech. Každopádně oba tyto kameny mají své pro i proti. Diamant je bezesporu nádherný a žádný jiný kámen mu nedokáže konkurovat. Ale jeho vysoká pořizovací cena je pro mnoho lidí nedostupná. Oproti tomu zirkon je cenově dostupný a vzhledově stejně krásný.

V našem obchodě najdete šperky, které jsou osazeny vysoce kvalitními zirkony. Zdobí náhrdelníky, náušnice, náramky a samozřejmě také oblíbené prsteny. Některé zirkony jsou čiré, jiné jsou barevné, ale vždy jsou krásné a připravené potěšit a krášlit člověka, kterému je darujete. Ano, nejsou to diamanty, ale to opravdu není vada na kráse. Pokud chcete darovat šperk, důležité je hlavně udělat radost, což dokáží nejen diamanty, ale i oblíbené a výjimečné zirkony. Rádi vás o tom přesvědčíme.