Význam symbolu – Hamsa

Je až s podivem, jak symboly zasahují do našich životů. Mají za sebou dlouhou historii a jsou lidmi užívány po několik tisíciletí. Slovo symbol pochází z řeckého slova symballein, což v překladu znamená dávat dohromady, spojovat nebo slučovat. Odkazují nás na něco neobyčejného, mnohdy až nadpozemského a mají dar, který nám umožňuje věřit.

Jedním z takto mocných symbolů je hamsa, zvaná taktéž Ruka Fatimy. Nejvíce se objevuje v Severní Africe a na Blízkém Východě a patří k symbolům islámu a judaismu. Běžně ji můžeme spatřit jako šperk nebo jako ozdobu na zeď. Patří rozhodně k nejvýznamnějším a nejznámějším symbolům, které bychom měli minimálně znát nebo raději rovnou využívat jejich zázračné schopnosti.

Hamsa blog olivie

  • Co je to Hamsa?

Tento ochranný znak představuje božské vedení, ukazuje nám správný směr, zbavuje nás strachu a chrání nás před neštěstím. Hamsa zobrazuje dlaň pravé ruky, což bylo už v dávných dobách považováno za znamení ochrany. Často proto bývá ozdobou v oknech nebo například v podobě klepadla ji lidé umísťují na dveře, kde má odrážet zlo a přinášet štěstí. Kolikrát je také vyobrazena na plakátech bez většího důrazu na symboliku tohoto znaku.

Hamsa je označována za tajemný symbol, který do značné míry reprezentuje ženskost, podporuje plodnost a zdravé těhotenství. I proto si hamsu hodně pořizují právě ženy v podobě šperku, protože ji tak mohou mít stále u sebe. Nenechte se ale mýlit, jelikož tento symbol není pouze pro ženy, ale pro všechny, kdo chtějí využívat její doslova magické vlastnosti. Dokáže totiž také ochraňovat slabé a nemocné a představuje požehnání, moc a sílu.

  • Původ a náboženství, ze kterého vychází

Počátky tohoto amuletu sahají až do starověké Mezopotámie. Přímo tuto dlaň pravé ruky objevíme už mezi mezopotámskými artefakty, na amuletech sumerské bohyně plodnosti, lásky, pohlavního života a války Ištar/Inanny. V arabském světě je nazývána také khamsa a znamená pět, tedy všech pět prstů na pravé ruce. Symbolizuje pět povinností muslimů a pět pilířů jejich víry. Palec znázorňuje Proroka Mohammeda a ostatní prsty jsou jeho společníci - dcera Fatima, muž Fatimy Alí a synové al-Hasan a al-Husajn. Čtvrtý prst ruky je označován jako symbol morální a duchovní znamenitosti.

Ruka Fatimy, jak je hamsa nazývána v islámu, zde symbolizuje ruku boží, prozřetelnost, velkorysost a božskou moc. Jméno Fatima znamená: „Ta, která říká pravdu“, „Ta, se kterou hovoří andělé“, „Dáma z nebes“, nebo jednoduše „Oddělená“. Toto jméno je tady symbolem duševní čistoty, spokojenosti a požehnání. Oproti tomu v židovské víře je považována za ruku Miriam, sestru Mojžíše a Árona.

Ve starověkém Egyptě měl amulet podobu ruky se dvěma vztyčenými prsty představující božský pár Isis a Osirise a palec označoval jejich syna Hora. Tato ruka symbolizuje rodičovskou ochranu dítěte. K dalším symbolům božské ochrany, jejichž základem je ruka, patří Venušina či Afroditina ruka (nebo také Mariina ruka). Jejich úkolem bylo ochraňovat ženy před uhranutím, podporovat u nich plodnost, laktaci a napomáhat zdravému průběhu těhotenství.

  • Co znamená Hamsa?

Každý ze symbolů má v našem životě velký význam. Pro někoho to může být obyčejný předmět, ale ostatní v něm vidí něco pozoruhodného a neobyčejného. Na hamsu a její význam má vliv vyobrazení ruky. Pokud má ruka uprostřed dlaně oko, považuje se za velmi silný ochranný talisman proti veškerému zlu. Tvar ruky najdeme v několika provedeních, pokud má prsty od sebe, odráží zlo a neštěstí, ruka s prsty u sebe přináší štěstí, otevřená ruka znamená pohostinnost a požehnání. Tento symbol je dokonce natolik významný, že ho můžeme najít na vlajce Alžírska.

Hamsa je často používána ve šperkařství. Pro její výrobu se nejčastěji používá právě stříbro, které představuje čistotu a má podle tradic schopnost pojmout magické vlastnosti. Takto patří mezi nejvyužívanější symbol a má různá provedení. Někdy je bohatě zdobená, jindy je jednoduchá, ale vždy má hamsa stejný význam. Kromě šperků ji můžeme nalézt i v kovové podobě u již zmíněných klepadel, vyhledávaná je i ve formě nejrůznějších výšivek, na obrazech, dekoracích i tetováních. Je to trend, který se s oblibou používá v odlišných odvětvích například ve stavebnictví, reklamě i umění.

Nejoblíbenější šperky - Hamsa

  • Šperky Hamsa - proč je mít a proč je darovat

Šperky s náboženskou tematikou jsou symbolem víry a obdivujeme u nich nejen jejich krásu, ale také moc. To platí i u šperků s ochranným symbolem hamsa, které vypadají skvěle v každé podobě. U nás můžete pořídit krásné hamsa náušnice, náhrdelníky nebo také náramky. Ať už si ale nakonec vyberete kterýkoliv z těchto stříbrných šperků, tak věřte, že vás ochrání před negativní energií, navíc do vašeho života přinese štěstí, požehnání a dodá vám sebevědomí.

Často se šperky hamsa darují, protože tak dáváte nejen krásu, ale také ochranný symbol. Šperky jsou obecně považovány za nejlepší možný dárek, jelikož dokáží potěšit, okouzlit, zkrášlit, překvapit, prezentovat i dojmout. Umí připomínat vzácné chvíle a při správné péči vydrží skutečně dlouho. Naše stříbrné šperky s hamsou k tomu mají navíc ještě přidanou hodnotu, díky které budou člověka, kterému je darujete, nejen ochraňovat, ale také mu přinášet štěstí. Tyto všechny vlastnosti z nich dělají dárky k nezaplacení, které vždy potěší a svou magickou mocí budou opatrovat toho, kdo je vašemu srdci blízký.

.