Proč je důležité, na kterých prstech nosíme prsteny?

 

Nošení prstenů je možná větší věda, než byste si představovali. Určitě ale není překvapením, že i tato záležitost má svá pravidla, které by se měla dodržovat. V případě, že tato pravidla nedodržujete, riskujete možná nedorozumění, která mohou vznikat, pokud by byl někdo informovanější, než vy. Proto jsme pro vás připravili článek, kde se v základních bodech dozvíte těch pár pravidel, která toto téma obnáší.

  • Jak je to tedy u žen?

V našem případě máme trošku rozsáhlejší možnosti, jak v počtech, tak kombinacích. Jak v naší kultuře, tak i jiných, ženy běžně nosívají i 3 až 5 prstenu jen na jednom prstě! Nicméně je rozumné tyto šperky ladit. Pokud například nosíte stříbrné hodinky, nasadit si na stejnou ruku několik zlatých prstenů zřejmě nebude správnou volbou. Pokud trváte i na zlatě i na stříbře, noste tyto šperky na rozdílných rukou.

Palec
Pokud nosíte prsten na palci, zřejmě jste silnou, individuální osobností, která má sklony k extravaganci a je kreativní. Ačkoliv by se to mohlo zdát bizarní, pokud se touto osobností cítíte být, nebojte se to ukázat i svému okolí.

Ukazovaček
Na ukazováčku nosily prsten mnohé významné osobnosti historie – Julius Cézar, kardinál Richelieu, nebo Jindřich VIII. Značí to určitou touhu po moci, ambicích a cílevědomosti.

Prostředníček
Zde se většinou v případě potřeby posouvá zásnubní prsten, pokud jej chceme nosit společně se snubním. V jiném případě tento prst a prsten na něm ukazuje, že jste člověk, který je sebevědomý a který nalezl zalíbení především sám v sobě. Jste přesvědčeni o své jedinečnosti a jste na to pyšní. Čím větší a masivnější prsten, či kámen v něm zasazený je, tím silnější jsou tyto rysy.

Prsteníček
Tento prsten zcela jasně patří označení rodinného stavu. Nicméně zásnubní i snubní prsteny by měly náležet ruce levé, která je blíž srdci. Jak už bylo zmíněno výše, pokud nechcete zásnubní i snubní prsten nosit na jedné ruce, zásnubní si dejte na prst prostřední. Potenciální nevýhodou obou prstenů na jedné ruce riskujete to, že třeba k sobě nebudou designově ladit, nebo že zároveň spolu nevyniknou. Proto je lepší s partnerem nejprve probrat, zda chcete nosit oba šperky i po svatbě, a poté vybírat v klenotnictvích z přímo speciálních snubních setů.

Malíček
Psychologové se domnívají, že prsteny na malíčku prozrazují jakousi podlost a zálibu v intrikách. Takoví lidé rádi manipulují s druhými, se všemi naváží rychlý kontakt.

  • A co muži?

U mužů taktéž panují podobná pravidla. Nicméně zde je počet mnohem důležitější. Muži by to s prsteny neměli přehánět, největší počet prstenů na jedné ruce by neměl přesáhnout číslo tři. Ale rozhodně to neznamená, že by se prstenům měli vyhýbat. V dnešní společnosti je to naopak přičítáno k dobru, když muž vkusným pánským prstenem ukáže, že má cit pro módu, estetiku a dbá o svůj vzhled. A obecně platí, že pokud máte menší ruce, volte menší prsteny. Pokud máte ruce velké, nebojte se volit širší a výrazné šperky. A samozřejmě opět laďte s ostatními doplňky a hodinkami!

Palec
Prsten na palci u muže by se některým mohl zdát zvláštní, ale z historického hlediska je svým významem blízký moci, bohatství a vlivu.

Ukazováček
Dbejte jen na to, že tento prst je nejvíce využíván, proto vybírejte prsteny takové, které vám nebudou komplikovat každodenní fungování. Obecně se doporučují drobnější a designově prostší prsteny.

Prostředníček a prsteníček
Zde platí úplně stejná pravidla jako u žen, především snubní a zásnubní prsteny patří na levou ruku.

Malíček
Má několik výhod: nepoužíváme ho tak často jako například ukazováček, nemá kulturní ani náboženský význam a určitě zaujme pozornost. Nebojte se hrubších prstenů s výraznými tvary a symbolikou.

Samozřejmě, že pokud máte svůj šperk oblíbený na určitém prstu, ačkoliv nesouhlasí se zdejší symbolikou nebo charakteristikou, je v pořádku nosit jej tam dál. Jen je potřeba počítat, že možná vysíláte signály, které jsou zavádějící