Jak správně pečovat o své vlasy?

Zdraví vlasů a vlasové pokožky je dáno jak genetickou informací, tak životním stylem. Takže když pomineme stravu, tak se zaměříme na vlasovou péči. Považujeme jako nejdůležitější správně zvolené vlasové produkty. Mnoho žen a mužů ovšem trápí nejeden problém, s tím však může pomoci právě kadeřník. Každá pokožka, každá struktura vlasu je jedinečná a individuální, proto tuto odbornou pomoc nepodceňujte, i když vám k obecné péči tento článek může stačit. A tyto informace jsme pro vás sepsali s odbornou výpomocí kadeřníka Matěje Nováka.

  • Základem je kvalitní šampón

Kvalitní šampon by měl být schopen efektivně ale zároveň šetrně odstranit částečky prachu, smogu, zbytků stylingových přípravků a mastnoty. Také je vhodné vlasovou pokožku omývat šamponem dvakrát, odstraníme tak totiž vše co by mohlo ucpávat vlasové folikuly a tím předejdeme nepříjemnostem s vlasovou pokožkou. Kvalitní šampon byste měli vybírat se svou kadeřnicí. Díky pravidelným školením a zkušenostem ví, které šampony budou pro vaše vlasy nejlepší. Pokud ale vybíráte na základě doporučení na internetu, můžete si přečíst web arecenze.cz, kde najdete žebříček a podrobné recenze vybraných šamponů.

  • Správná péče po šampónu

Ať už se jedná o oplachové kondicionéry či kondicionéry bezoplachové, je důležité pochopit jejich princip. Kondicionér má za úkol uzavřít šupinky vnějšího vlasového obalu, který se nazývá kutikula. Ta chrání vlasové vlákno před vnějšími nepříznivými vlivy jako je UV záření, výkyvy teplot a další volné radikály. Opět jako u šamponu tak i u péče je důležité správné použití.

Péče by neměla být aplikována v blízkosti vlasové pokožky, mohlo by to zapříčinit ucpání vlasového folikulu, což v některých krajních případech končí i padáním vlasů. Takže se soustřeďme na střední délky a konečky vlasů, tím dosáhneme nejlepších výsledků.

  • Rozdíl mezi vlasovou maskou a kondicionérem?

Tato otázka mnoho lidem leží v hlavě. Onen zásadní rozdíl je v principu fungování těchto přípravků. Maska má za úkol vlas vyživit, kondicionér zase vlas uzavřít a uhladit. Masky na vlasy zpravidla obsahují biologicky účinné látky, lipidy a přírodní oleje. Navrací vlasům elasticitu, poddajnost a kýženou obnovu vlasové struktury. Ale pozor! Opět by neměla být aplikována k pokožce hlavy (pokud to přímo není napsáno v instrukcích), opět by mohla ucpat vlasový folikul.

Na otázku jak často používat masku nejde odpovědět takto obecně, opět by se měla aplikovat dle potřeby a individuality vlasů.

  • Péče proti lupům, vlasovém vypadávání, nadměrnému mazu

Mezi produkty, které nám s těmito problémy mohou pomoct, patří vlasové vody a tonika. Nicméně v tomto případě se již jedná o jakýsi dermatologický problém, tudíž je opravdu na místě toto konzultovat nejlépe s vaším stálým kadeřníkem či trichologem.

  • Závěrečná úprava vlasů

Po mytí vlasů, péči o vlasy a vlasovou pokožku se dostáváme k závěrečné úpravě vlasů. Bezoplachové kondicionéry a mléka je vhodné aplikovat po umytí vlasů, usnadňují rozčesávání a následnou úpravu. Také jako u šamponu a péče je důležité zvolit správný styling. Ať se jedná o ochranu před teplem, fixační přípravky či lesky na vlasy, je důležité dbát na přirozenou texturu, délku vlasů a požadovaný efekt konečné úpravy.