Umění lidem: Probuďte (nejen) v sobě tvořivost!

Ráda bych vám všem představila Kláru Schön, která přibližně před rokem založila sociální projekt, který se jmenuje Umění Lidem. Snaží se navázat kontakt mezi současným, moderním uměním a lidmi, kteří možná nemají k těmto odvětvím přístup, ale jsou kreativní a odhodlaní vyzkoušet nové techniky a získat nové zkušenosti. Více informací si můžete přečíst v následujícím rozhovoru a snad vás i pozitivně naladí na tvoření a podporu druhých lidí!

  • O čem je vlastně projekt Umění Lidem? Kteří lidé jsou tím myšleni?

Umění Lidem jsem stvořila proto, aby napomáhalo uměleckému rozvoji v sociálních a školských zařízeních, mezi které se počítají dětské domovy, domovy pro seniory nebo handicapované. Společně s lidmi v zařízeních malujeme obrazy, rozvíjíme jejich kreativitu a učíme je nové, moderní techniky. Dílo je možné ihned si zakoupit na výstavě nebo na internetu. Dále tato díla převádíme do digitální podoby a vytváříme z nich grafiky. Ty pak nabízíme firmám, návrhářům a designérům, kteří jsou schopni a ochotni je převést na své výrobky. Z každého prodaného produktu jde určité procento zpět do zařízení na kulturní a společenské aktivity.

  • Kde jsme vaše práce mohli vidět?

Úplně poprvé jsme naše věci představili na Meat Designu v Ostravě v roce 2017. Hned na to jsme uspořádali výstavu v prosinci v Prostějově a pak v únoru tohoto roku se konala výstava spolu s vernisáží v Ostravě v Industrial Gallery. Na všech těchto akcích se všechno dá zakoupit.

  • Kdo je v tvém týmu?

Tento projekt jsem začala budovat na jaře 2017. V té době také začly vznikat workshopy, a na každý ten workshop chodí pomáhat různí dobrovolníci. Zatím pracuji s nějakými svými kamarády, s nadšenci, které ten projekt zajímá a chtěli by být nějak prospěšní v tom uměleckém směru. V současné době se na nás ale chrlí halda různých dalších příležitostí, výstav a různých akcí, takže hledáme dobrovolníky do týmu.

  • Pokud bych se chtěla stát dobrovolníkem na workshopech nebo se jinak zapojit do vašeho projektu, jak tedy na to?

Stačí, když budete mít dostatečné nadšení pro věc, rádi komunikujete s lidmi a máte trochu volného času. A samozřejmě pokud jste kreativní, a tato spolupráce by vám udělala radost, neváhejte mě kontaktovat.

  • S kým jste doposud navázali spolupráce a v jakém směru?

Momentálně spolupracujeme s českou módní návrhářkou Ladou Vyvialovou. Pro tu jsme udělali pár prvních grafik, které nechala natisknout na látku. Z té látky potom ušila šaty, tílka nebo třeba i dámské kalhotky.

  • Jaké nejbližší akce, workshopy se chystají?

Lada oblečení s potiskem od Umění Lidem prezentovala a nadále bude prezentovat například na Veletrhu Styl-Kabo. Dále budeme na Sdílko marketu v Ostravě Porubě, který se koná v květnu. Začátkem léta se objevíme i v Bratislavě a snad i na Designbloku. V jednání jsou i další akce, o těch vás ale budeme informovat, až budou potvrzené.

  • A teda kdy bude nějaká nejbližší akce, ke které by se případní zájemci nejdřív mohli hlásit?

Další workshop se bude konat 15. 4. 2018 v ateliéru Mimokolektiv v Olomouci. Je to určeno pro lidi, kteří by rádi věděli, jakým způsobem se podobná akce může odehrávat, a rádi by se zúčastnili samotného procesu tvorby. Budeme se zřejmě věnovat abstraktní formě malby, což možná pro některé bude obtížné. Ale mimo jiné je i našim cílem lidi naučit, aby se i k obtížným tématům a abstrakci stavěli pozitivně a neváhali si to alespoň vyzkoušet.

A určitě stále hledáme jak dobrovolníky, tak i samotné firmy, které by neváhaly podpořit tento projekt a využít naše grafiky pro své budoucí produkty.