Květomluva: Jak nejlépe vyjádřit pocity?

 Určitě jste už někdy slyšeli, že květiny skrývají mnohdy hluboké významy. Když je tedy někomu darujeme, neměli bychom se jen držet jistot, jako například darování růže, když náš vztah k dotyčné osobě můžeme vyjádřit mnohem lépe jiným druhem květiny. Tehdy to může znamenat více než tisíc slov a udělat obrovskou radost, a také se dá vyhnout nedorozumění, které by z vybrání nevhodných květin mohlo vyplynout. A také tím podpoříte představu o vás, jakožto kreativním člověku, který pří výběru přemýšlí a není mu to lhostejné.

  • Jaké květiny vybrat vašim milovaným?

Ačkoliv by většinu z vás zřejmě napadlo, že onou květinou lásky je samozřejmě na prvním místě růže – nenechte se zmást. Není to tak úplně pravda, protože ze symboliky pocházející už z antiky víme, že tehdy tato květina znamenala pomíjivost, kvůli toho jak rychle opadá, a nebo také bolest, protože každá růže nás může zranit svými trny. Nicméně i proto je dnes nejvíce spojována s láskou, protože symbolizuje právě i s negativními stránkami vše, co láska přináší.

Další květinou vhodnou pro vyjádření vaší nehynoucí lásky a oddanosti by mohl být třeba afrikán. Tyto neveliké žlutooranžové květinky často zdobící zahrádku nebo balkon vypovídají o nehynoucí lásce a odhodlanosti překonat všechny její překážky a nástrahy.

Také je možné darovat fialku, ale opatrně při výběru barvy! Modrá fialka je prosbou o vyslyšení lásky, žlutá je příslibem nehynoucí věrnosti a bílá značí zármutek nad vyprchávajícím štěstím.

V neposlední řadě i slunečnice může značit o vašem nespoutaném optimismu, co se týče vašich budoucích vztahů a slunci do vašich společných dní. A tulipánem například někomu můžete nenápadně říct, že je skvělým milencem, spolehlivým a věrným, že máte pochopení pro všechny jeho nedostatky nebo slabosti.

  • Co darovat svým přátelům?

Jednoduchou a dobře dostupnou možností je gerbera. V této květině se skrývá velká upřímnost, kterou dotyčný odkrývá jak své srdce, tak své úmysly a má v plánu být čestný a věrný vašemu vztahu, ať už přátelskému či mileneckému.

Pokud například chcete vyjádřit svému protějšku, který vás už nějakou dobu uhání, nejste si jisti svým dalším krokem a nechcete vyslovovat plané sliby, je vhodná například gladiola.Ta totiž říká, že potřebujete víc času. ,,Nespěchej na mě…‘‘.

Také další krásnou květinou přátelství je astroemerie. A pokud chcete třeba kolegovi, nadřízenému tiše za něco upřímně poděkovat, nabízí se třeba hortenzie.

  • Sudý nebo lichý počet?

Je zřejmé, že když je takový význam přidělován i barvám, určitě jsou důležité i počty, ve kterých se květiny objevují. Takovým nepsaným pravidlem je například to, že lichý počet květů by měl být darován živým lidem. Sudý počet květin a tlumené barvy (tmavé odstíny červené, hnědé, modré nebo fialové) se používají především u smutečních kytic. Nicméně nikde jinde na světě se toto pravidlo nedodržuje.

No a pokud jste více na trvalky, dopoučujeme prozkoumat naše květinové šperky, které vydrží navždy. Najdete zde náušnice sedmikrásky, luční kvítí i čtyřlístek, prsteny s třešňovým květem nebo růži v různých podobách.