Význam symbolu - Růže

Jen málokterá květina v sobě nese takovou krásu, jako právě růže. Je symbolem lásky, trpělivosti, půvabu, nevinnosti, mládí i nádherné ženskosti. Růže má za sebou neuvěřitelně dlouhou historii a dá se říci, že je nejen královnou všech květin, ale současně také symbolem, bez kterého si nedokážeme představit mnoho významných událostí.

Stříbrný náhrdelník RŮŽE z e-shopu OLIVIE.cz

  • Symbolika růže

Růže byla už v dávných dobách symbolem náboženství. Je neuvěřitelné, že první dochované zmínky jsou o ní už z doby před neskutečnými 35 miliony lety. Přibližně takto staré jsou totiž zkameněliny této nádherné květiny, které našli archeologové. Možná je to také dáno tím, že růže je nesmírně odolná květina a dokáže přežít i ve velice náročných podmínkách.

Řecká mytologie dokonce hovoří o růžích a jejich božském původu. Vyrostly prý z kapek krve boha Adonida, jenž představuje životadárnou sílu přírody, která se neustále obnovuje. Díky tomu se růže staly symbolem nejen znovuzrození, ale též lásky, která nikdy neumírá. Existuje ještě další verze původu, kdy došlo ke stvoření růže bohem Dionýsem, který ji zasvětil Afroditě, bohyni lásky. Účastníci slavností na počest boha Dionýsa nosili na hlavách růžové věnce, což bylo spojeno také s přesvědčením, že růže zchlazuje horkost z vína a pomáhá zabránit vyzrazení tajemství, dokonce i v opilosti.

V průběhu 15. století se růže staly symbolem války o kontrolu Anglie. Bílá růže značila rod Yorků a červená rok Lancasterů. Tyto symboly vedly k následnému označení série bitev občanské války jako Válka růží, která trvala dlouhých 33 let. Růže milovala Napoleonova první manželka Josefína a dokázala jich sama vypěstovat na 250. Tato květina byla jmenována v roce 1986 národní květinou Spojených států a dodnes také zůstává ve znacích mnoha států a měst. Ve svém znaku ji má v České republice více než 50 měst.

Žádná jiná rostlina nemá tak dlouhou historii a nesymbolizuje takové hodnoty, jako právě růže. Ve všech kulturách značí krásu, lásku, čistotu, plodnost a umí se velmi rychle aklimatizovat. V přírodě má rod růží přes 150 druhů a dobrou zprávou je, že na květinových farmách neustále vznikají nové odrůdy. Růže je tak bezesporu královnou květin, ostatně to tvrdila už starořecká básnířka Sapfó.

  • Růže na Valentýna

Jen málokterý svátek je natolik spojený s růžemi, jako právě Valentýn. Červená růže je totiž projevem lásky, a proto je logicky hojně využívaná právě v Den svatého Valentýna, což je svátek zamilovaných. S růží je tak předáváno nejen vyznání lásky, ale také nádech jistého tajemství. Růže totiž bývala symbolem důvěrnosti a tajných zpráv – latinský výraz „sub rosa“, doslova přeložený „pod růží“, znamená tajné sdělení. Růže jsou tak nejen na Valentýna, ale i jiné svátky, nejčastěji darovanou květinou. Velkou výhodou je, že stačí udělat radost i pouze jednou růží, protože vypadá krásně sama o sobě.

Svátek zamilovaných ovšem není jen o darování růží v podobě živých květin. Růže je často darována i na papírových přáních a nebo ještě oblíbenějším způsobem, v podobě šperků. I když je tato květina odolná, tak nikdy nevydrží tak dlouho, jako šperk. I proto jsou šperky s motivem růží oblíbeným dárkem, jelikož darujete nejen významný symbol, ale také hodnotu, která přetrvává po dlouhá léta.

  • Jaký mají význam 3 růže?

Nejen druh květin, ale i jejich barva a dokonce i jejich počet má velký význam. I když to někteří lidé neřeší, jsou i ti, pro které je celkový počet opravdu podstatný a má nějaký konkrétnější význam. A právě ten je u počtu 3 růží doslova kouzelný. Znamenají štěstí a radost, že s někým, koho milujete, můžete sdílet svůj život. Říkají, že druhého milujete a neumíte si bez něho představit život. I proto jsou právě růže v tomto počtu častým dárkem na Valentýna nebo k výročí vztahu.

Šperky s růží z e-shopu OLIVIE.cz

 

  • Lichý a sudý počet růží

Darování květin má svou symboliku, proto se kolikrát zajímáme, jestli konkrétní počet má nějaký význam. Ano, je to tak, protože i lichý a sudý počet růží má svůj konkrétní smysl. Sudý počet květin se většinou dává ke smutečním příležitostem. Už v minulosti se na hrob dával sudý počet z toho důvodu, že jedna květina patřila zesnulému a druhá Bohu. Tento zvyk pochází ze střední Evropy a jinde ve světě se s ním nesetkáme. Ovšem i sudý počet květin značí bezmeznou lásku, úctu k druhému a oddanost. Pokud dostanete růže v tomto počtu, neberte to jako žádnou tragédii. Tyto tradice jsou spíše z dřívější doby, dnes už se tolik neřeší a často se darují právě květiny v sudém počtu například k výročím nebo narozeninám.

Oproti tomu lichý počet se hodí pro jakoukoliv příležitost. Vyjadřuje radostné chvíle a šťastné okamžiky. Vždy ale pamatujte na to, že není až tak důležitý počet, ale jestli květinu darujete srdcem. Vaše vyvolená vám jistě odpustí, když jí dáte sudý počet, protože bude okouzlená krásou nádherných růží.

  • Význam barvy růže

Růže zaujímají dlouhodobě první místo v prodejnosti. Záleží ale také na jejich barvě, protože každá z nich má svůj určitý význam.

Bílá růže - bílá barva nejčastěji znamená čistotu, nevinnost, mír a pokoru. I z toho důvodu se bílé růže používají jako součást svatebních květin, protože charakterizují pravou lásku. Jedna bílá růže se ale také tradičně nosí na pohřeb jako symbol mladého a brzy vyhaslého života.

Červená růže - červená barva v podobě růže symbolizuje opravdovou lásku. Rudé a červené růže se tak darují právě na Valentýna, při žádostech o ruku i k výročím. Díky této květině tak jednoduše vyjádříte své city a okouzlíte svou milovanou.

Růžová růže - růže v této barvě se dají darovat prakticky k jakékoliv příležitosti. Nejsou tak časté jako předchozí barvy, pyšní se jemnou barvou a vždy vypadají skvěle. Nesou v sobě jistou dávku elegance, půvabu, štěstí i ženskosti.

Žlutá růže - tato krásně teplá barva dokáže vždy zahřát u srdce. Jejich pozitivní barva se hodí pro oslavy, výročí, ale i pokud jdete navštívit blízké do nemocnice. Žluté květiny někdo bere i jako důkaz žárlivosti, ale pravda je taková, že mají vyvolávat dobrou náladu a vykouzlit úsměv na tváři.

Oranžová růže - podobný dojem jako u žlutých růží vytvoříte i s oranžovými. Symbolizují teplo, optimismus a jsou spojovány se silnými zážitky. Potěší každou ženu, jelikož nejsou tak časté, ale jsou opravdu mimořádně krásné.

Modrá růže - modré růže nejsou přírodní. Vznikají vždy z růží bílé barvy a to tak, že se stonek ponoří do kapaliny, která je obarvena přírodním barvivem. Růže do sebe postupně absorbuje modrou barvu a tím se zbarví květ do modrého odstínu. Jsou velmi vzácné a hodí se pro významné příležitosti, narozeniny, výročí i svatby.

Černá růže - stejným způsobem vznikají i růže černé. Symbolizují smutek, tmu a evokují také smrt. I proto jsou častou květinou při smutečních událostech. Jsou nesmírně elegantní a hodí se ke všemu. Zajímavostí je, že i když černé růže vznikají obarvením, existuje na světě místo, kde opravdu existují. Vidět je můžete v obci Halfeti na jihovýchodě Turecka a to pouze v létě. Obce proslula tím, že tyto růže jsou zvláštní díky tomu, že jsou po celý rok rudé a jen v létě se zabarví do černa.

5330-01 kopie

  • Šperky s růží

Prakticky nic nedokáže nahradit celkové kouzlo darované růže. Její krása a opojná vůně je tím, co u ní ženy milují a díky čemu na ní nedají dopustit. Ať je ale každá z nich jakkoliv krásná a odolná, stejně dříve nebo později uvadne. Pravdou je, že se dají samozřejmě usušit a tím na delší dobu zachovat, ale pro někoho už tím i tak ztratí svou krásu.

I z toho důvodu se nabízí možnost, kdy si můžete užívat krásu růží (i když trochu jinak) a mít je stále u sebe po opravdu dlouhou dobu. Skvělým řešením jsou šperky s růží, které jsou také krásné a aby dlouho vydržely, není potřeba žádných zvláštních a náročných opatření. Důvodů, proč takové šperky darovat, je hned několik:

Šperky při správně péči vydrží dlouhou dobu

Růže na stříbrném šperku nikdy neuvadne

Šperky můžete mít stále u sebe

Šperky patří k nejoblíbenějším dárkům a s krásnou růží to platí dvojnásob

Naše stříbrné šperky s motivem růže jsou oblíbeným a vždy romantickým dárkem. Růže mohou být krásným přívěskem, ozdobou náramku, mít podobu náušnic, být součástí prstenu i krásnou dárkovou krabičkou. Dají se darovat nejen partnerkám, ale také dívkám i úplně malým princeznám a potěší všechny babičky. Často se kupují na Valentýna, k výročím, narozeninám, ale i jen tak pro radost. Nemají nahradit skutečnou krásu živých růží, ale pouze doplnit příležitost, ke které se darují. Jejich největší výhodou je, že neuvadají a svou krásou dokáží okouzlit všechny ženy bez ohledu na věk. Ostatně přesvědčte se sami na vlastní oči.

.