Význam symbolu - Srdce

Lidské srdce je životně důležitý orgán, který symbolizuje náš život. Dá se říci, že je nenahraditelné, ale dnešní moderní medicína už dokáže zázraky i v tomto případě. Ovšem i pro jeho velkou důležitost, je právě srdce významným symbolem a právem se řadí mezi vůbec nejznámější a nejpoužívanější po celém světě.

Význam symbolu - Srdce

  • Symbolika srdce

Srdce je rozšířeným symbolem v mnoha kulturách a jeho původ můžeme vystopovat už v dávné minulosti. Už lidé ve starověku malovali srdce na stěny jeskyní, ale nikde není zmíněno, co pro ně tento symbol vlastně znamenal. Historie nás ale zavede rovnou do dávné minulosti, a to do doby před pěti tisíci lety, kdy se srdce začalo objevovat na starověkých vázách v souvislosti s milostnými výjevy. Jeho tvar byl odvozen od lístků břečťanu či fíkovníku, které ozdobným způsobem zakrývaly intimní části nahého lidského těla. První zmínky o srdci pocházejí z Orientu, ale netrvalo dlouho a tento symbol si podmanil celý svět.

Někdo dokonce tvrdí, že ho sama příroda napověděla lidem pomocí dvojice labutí, jejichž hlavy a dolní části krků tvořil špičatý spodek. Bylo symbolem nevěstinců a své místo mělo také na náhrobcích, kde vyjadřovalo lásku až za hrob. Stalo se součástí křesťanské symboliky, inspirovalo malíře, básníky i lékaře. Symbol srdce byl znám i v Egyptě, kde vzniklo známé pořekadlo - srdci neporučíš.

Srdce vyjadřovalo a stále vyjadřuje něco nepopsatelného, ale vždy krásného. Značí sílu, život, lásku i náklonnost. Zvláštní je, že si za tu dobu nikdo nevyhradil výhradní právo na jeho používání a ani jej nezavrhl. Má naprosto jednoduchý tvar, který dokáže nakreslit i malé dítě. Je s ním spojována láska, dobrota i milosrdenství a stejně tak, jako očarovalo všechny v dávných dobách, stále kouzlí i v té dnešní.

  • Jaký je význam černého, červeného nebo modrého srdce?

Symboly srdce vidíme prakticky všude kolem sebe. Jsou ve výlohách obchodů, na reklamních plakátech, přáních, na oblečení i ve formě sladkostí. Se srdíčky se setkáváme každý den a většinou už si to ani neuvědomujeme. Přitom patří k jednomu z nejčastějších symbolů při komunikaci. Tak schválně, kolikrát jste za poslední dobu použili tzv. emoji? Tyto emotikony jsou vlastně obrázky, které vyjadřují lidské emoce. Používáme je ke komunikaci a chceme díky nim lehce a zajímavě vyjádřit, co si myslíme a cítíme. 

Emoji ve tvaru srdíček se používají po celém světe nejčastěji, protože vyjadřují lásku a sympatie k dotyčnému člověku. Tato srdíčka mají více barev a spoustu lidí ani netuší, co které konkrétně znamená.

Červené srdce - červené srdce je synonymem opravdové lásky. Představuje vášeň, hluboké spojení, romantiku i přátelství. Červená barva je u srdce nejpopulárnější a používá se nejčastěji ze všech. Symbol srdíčka v této barvě tak uvidíte nejen na internetu, ale také jako součást většiny textových zpráv. Dokonce se celosvětově umístilo hned na druhém místě po smějícím se emotikonu.

Černé srdce – srdce této barvy se běžně používá k vyjádření bolesti a smutku. Do jisté míry představuje i černý humor a používáme ho i v situacích, kdy jde o vtip nebo ironii.

Modré srdce - modré srdíčko symbolizuje přitažlivost a věrnost k sobě navzájem. Znamená také mír, tajemství a naději. Odkazuje na vodu a moře a pokud někomu takto zbarvené srdíčko pošlete, tak chcete, aby se cítil klidný, vyrovnaný a bez zoufalství. 

  • Valentýnské srdce

Valentýn je svátek všech zamilovaných, a jestli si ho nedokážeme představit bez nějakého symbolu, je to právě srdce. Tento populární svátek se slaví téměř po celém světě, nejvíce však v USA. A nutno dodat, že nejen tam se to srdíčky jen hemží. Jsou součástí valentýnských přání, nejrůznějších šperků, dortů, ozdobou květin, doplňují plyšové hračky i zdobí oblečení. Například takovou valentýnku (což je tradiční valentýnské přání) si snad bez srdce ani neumíme představit. Mimochodem věděli jste, že nejstarší valentýnka pochází z roku 1477 a poslala ji Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi? Nyní je tato valentýnka uchovávána v londýnské Britské knihovně.  

Valentýnské srdce je tak jednoznačně typickým symbolem právě pro svátek sv. Valentýna. Každoročně se s dostatečným předstihem prodejci připravují na tento sváteční den a věří, že právě oni budou ti vyvolení, koho zamilované páry navštíví. Valentýn je po právu spojován s romantikou a láskou a co lásku více symbolizuje, než právě srdce? Jelikož se svatý Valentýn slaví každý rok vždy ve stejnou dobu, a to 14. února, zkuste se příště zaměřit právě na srdíčka. Všímejte si svého okolí a uvidíte sami, kolik těchto významných symbolů máte kolem sebe.

Význam symbolu - Srdce 2

  • Srdce jako dárek

Srdce je častým dárkem nejen na Valentýna. Protože je projevem lásky, dáváme dárky se srdíčkem prakticky k jakékoliv příležitosti. Srdce se navíc hodí pro každého, není tak potřeba rozlišovat, jestli má dárek dostat žena nebo muž. Srdíčka mohou být čokoládová, dřevěná, plastová, květinová, kamenná nebo jen napsaná tužkou na kousku papíru. Přesto jsou ale typická pro jeden konkrétní druh dárku? Tušíte jaký?

Ano, tušíte správně, jsou to šperky. Právě šperky s motivem srdcem patří k velmi oblíbeným. Proč tomu tak je? Protože splňují vše, co od nich všichni očekávají. Jsou vhodné pro každou příležitost a šperkem se srdíčkem prostě nikdy nic nepokazíte. Hodí se pro maminky, babičky, partnerky, dcery, vnučky, kolegyně i kamarádky. Vydrží po dlouhou dobu a stále tak dotyčné osobě připomínají příležitost i lásku, ze které byl šperk darován.

  • Šperky srdce 

Šperky se srdíčkem jsou dárkem z opravdové lásky. Žádný jiný symbol ji totiž nedokáže natolik vyjádřit, jako právě srdce. A nutno dodat, že nejsou potřeba ani slova. Chcete vyjádřit lásku své milované partnerce? Slavíte výročí vztahu? Chcete udělat radost babičce a současně jí tak dát najevo, jak moc ji máte rádi? Slaví vaše dcera narozeniny?

Velkou výhodou u šperků s motivem srdce je, že je lze darovat k jakékoliv události. Jsou dokonalým valentýnským dárkem, báječnou pozorností k Mezinárodnímu dnu žen, potěší každou maminku ke Dni matek, dojmou o svátcích i narozeninách nebo podpoří každé láskyplné vyznání.

Krásná srdíčka u nás najdete ve spojení s náhrdelníky, prsteny, a to dokonce i zásnubními. Jsou součástí různých druhů náušnic i doplňují oblíbené náramky. V kombinaci s andělem jsou symbolem lásky, ochrany i poslem dobra a naděje, který vám bude plnit přání. Vždy jsou jiná, ale svůj účel plní dokonale. Dělají radost ženám v nejrůznějším věku a vhání slzy do očí v nezapomenutelných momentech. Jisté je, že srdce si díky jeho unikátnímu tvaru a obsáhlé symbolice oblíbil každý, i když vždy vyjadřuje to samé - lásku, která přetrvává navždy.