5 tipů, jak oslavit výročí svatby + nápady na dárky

Proč slavíme výročí svatby? Pro manžele je to možná nejdůležitější den v kalendáři. Ne jen dnem, kdy si připomínáte svatbu. Je dnem, kdy oslavujete svou lásku a každý společně prožitý okamžik. Oslavte výročí vaší svatby originálně a darujte si něco, co potěší vaše srdce. Ať už to bude stříbrný šperk, kytice oblíbených květin anebo společná dovolená.

  • Jaké výročí svatby oslavujeme?

Cínová, zlatá, diamantová či perlová svatba. I vy se ztrácíte v tom, jak se výročí svatby nazývají a kdy je oslavujeme?

Po prvním roce manželství přichází bavlněná svatba, po dvou letech papírová a na třetí rok s partnerem oslavujete svatbu koženou. Pokud vaše láska kvete, čtvrtý rok přinese květinovou svatbu. Ideálním dárkem je velká kytice květin, které jste měli na svatbě. První kulatina přichází po pěti letech od svatby a nazývá se dřevěná svatba.

Následuje:
6. výročí: železná či plechová svatba
7. výročí: měděná svatba
8. výročí: bronzová svatba
9. výročí: hliněná svatba
10. výročí: růžová či cínová svatba

Věděli jste, že...
... mnohé názvy odkazují na materiál, z kterého by měli být vyrobené dárky k výročí?

Po patnácti letech mluvíme o křišťálové svatbě, dvacáté výročí manželství se nazývá porcelánová svatba. Čtvrtstoletí manželského života představuje prvé výročí drahých kovů a nazývá se stříbrná svatba. A co se dává k stříbrné svatbě? Dokonalým dárkem je právě stříbrný šperk.

Stříbrné řetízky k výročí

Výročí manželství po třiceti letech nese název perlová svatba. Tento název odkazuje na to, jak drahocenné jsou společně prožité okamžiky. Stejně jako perly i společné dny a roky mají obrovskou hodnotu. Plátěná svatba, kterou oslavujeme třicet pět let od manželství, symbolizuje vztah pevný jako len. Po čtyřiceti letech zas mluvíme o svatbě rubínové.

A co dále?
45. výročí: safírová svatba
50. výročí: zlatá svatba
55. výročí: smaragdová svatba
60. výročí: diamantová svatba
65. výročí: kamenná svatba
70. výročí: platinová svatba
75. výročí: nebeská svatba

  • Tipy, jak oslavit výročí svatby 

Prvním tipem, jak oslavit výročí svatby, je romantická večeře. Vezměte svou drahou polovičku do romantické restaurace, připravte piknik, anebo uvařte vaše oblíbené jídlo, zapalte svíčky, pusťte hudbu a užijte si speciální večer doma.

Pokud chcete připravit něco speciálnějšího, naplánujte si společný víkend na chatě či ve wellness hotelu. Odložte telefony a počítače a věnujte se jen jeden druhému. Stravte společný čas, obdivujte krásy okolí a oddávejte se romantice.

Dárek k výročí pro ženu či muže?
Inspirujte se naší nabídkou dárků k výročí

Výročí můžete oslavit i obnovou svatebních slibů - ať už v soukromí, anebo s rodinou a přáteli. Nezapomeňte ani na dárečky, které vám budou výročí navždy připomínat. Stříbrné šperky jsou ideální volbou na jakékoliv výročí. Na šperk si můžete nechat vygravírovat symbol či znak, který je pro vás důležitý.