Význam symbolu - Křížek

Lidé se čím více uchylují k něčemu hmotnému, což by jim ukázalo tu správnou cestu životem. Potřebují najít své štěstí tam, kde by ho nikdo nečekal. Dennodenně nosíme svůj oblíbený přívěsek na krku a přitom ani netušíme, co se za ním ukrývá. Poodhalme spolu mysteriózní roušku tajemství symbolu křížku, který má hluboké kořeny a velký vliv v historii světa jak jej známe.

  • Co symbolizuje křížek a jaký je jeho původ?

Symbol má vždy mnoho významů a každým novým obdobím nabývá nových konotací. Není to jen znak, který splývá se svým jediným významem, ale mnohoznačné znamení, které představuje pro každého jinou ideu. Od nepaměti nám slouží symboly jako pomůcky a totemy naší víry.

Křížek se často spojuje s křesťanskou vírou a ukřižováním Ježíše Krista, který se obětoval za hříchy lidstva. Představuje utrpení, mučení, oběť, bolest, strach a spásu. To je obecné mínění původu a významu křížku. Málokdo však ví, že kříž má i starší a hlubší významy.

Představuje spojení dvou protikladných sil. Vodorovná linie křížku je prastarým znamením stability, klidné hladiny či horizontu. Vertikální linie naopak vyjadřuje gravitační sílu, která působí na všechno na Zemi. Spojením těchto dvou linií vyjadřuje transcendenci. Vzniká kříž jako spojení božského a lidského světa, bez kterého by život nemohl existovat.

Kříž můžeme interpretovat i na základě symbolismu čtyř ramen. Kouzelné číslo čtyři může mít spoustu konotací. Čtyři roční období, čtyři světové strany, čtyři živly nebo čtyři měsíční fáze. Každý křížek má svou specifickou podobu a specifický význam:

  1. Dvojkříž s jedním kratším a jedním delším ramenem - typické zdvojení ramen odkazuje na velikost Konstantinopole a Byzance. Dolní rameno můžeme interpretovat jako utrpení a smrt a horní rameno jako vzkříšení. Další významy můžeme hledat mezi jednotlivými rameny, jedno symbolizuje světskou a druhé církevní moc.
  2. Samotný dvojkříž je i symbolem České republiky jako pocta sv. Cyrilovi a Metodějovi za jejich zásluhy a přínos našemu kraji.
  3. Keltský kříž představuje symbol slunce. Jeho ramena spojuje kruh, který v keltské mytologii znázorňuje slunce, které uctívali jako božstvo.
  4. Může také vyjadřovat symbol jednoty a plodnosti. V křesťanském překladu odkazuje na Krista jako začátek a konec světa. Jeho nejdůležitější překlad je triumfální vítězství nad smrtí, které bylo základem keltské víry.
  5. Kotevní rovnoramenný kříž s roztřepenými a zahnutými konci symbolizuje znak víry a naděje.
  6. Koptský kříž je ve tvaru písmene T. Na vrchu je oval ve tvaru kapky. V egyptské symbolice znamená život a nesmrtelnost. Křesťanství si tento symbol převzalo a stal se znakem samotné přítomnosti Krista, jeho síly a jeho vlídnosti vůči světu. Znázorňuje nesmrtelnost duše, posmrtnou blaženost a ochranu vůči všemu špatnému.
  7. Kříž Tau má kořeny, které sahají až do semitského původu, odkud pronikl do dalších kultur. Tau - první písmeno Tóry - symbolizuje plnost zákona, který přináší spásu. Představuje symbol sv. Trojice, lásky ke kříži, milosrdenství, následování Krista a služby nemocným a trpícím. Přináší poselství, podle něhož se spása dotýká všech národů. Podle mnoha proroctví, budou spaseni ti, kdo nosí Tau ve svém srdci. Tau má poměrně hluboké kořeny v historii lidstva. Používala ho řehole sv. Antona Poustevníka, rytíři řádu Tau, a také následovníci odkazu sv. Františka. 
  8. Vidlicový kříž ve tvaru Y odkazuje na strom života. Využívali ho k ukřižování těch největších zločinců a hříšníků. Symbolizuje znovuzrození, vítězství nad smrtí a počátek nového života.
  9. Andrejský kříž v současnosti využívá ruská a skotská námořní pěchota na vlajce své flotily. Apoštol Andrej byl ukřižován na kříži, který byl šikmo postaven.
  10. Řecký rovnoramenný kříž se používá ve východních obřadech a byl oblíbeným půdorysem pro mnohé byzantské a syrské stavby.
  11. Latinský kříž vznikl z řeckého kříže prodloužením spodního ramene. Používá se v západním obřadu a je oblíbený mezi románskými a gotickými kostely.
  12. Jeruzalémský velký rovnoramenný kříž se čtyřmi malými křížky, které zapadají do rohů velkého kříže symbolizuje Krista a malé kříže představují evangelisty. Spekuluje se, že to může představovat pět Kristových ran. Figuroval v křižáckých výpravách jako symbol Rytířského řádu Svatého hrobu. Dnes se využívá jako znak Jeruzaléma.
  13. Maltézský rovnoramenný kříž s rameny zužujícími se směrem ke středu – na konci jsou ramena prolomena a zakončena různým způsobem, představoval mnohé řády jako johanity, templáře a dodnes i maltéský řád. Speciální význam má osm hrotů kříže, které odkazují na osm blahoslavenství z řeči na hoře.
  14. Třílístkový rovnoramenný kříž - konec každého ramene tvoří trojlístek. Kdysi figuroval jako talisman druidů. V křesťanství nabyl nového významu jako symbol sv. Trojice. Představuje spojení Kristova kříže a sv. Trojice. 
  15. Benediktinský rovnoramenný kříž vložený do oválu – mezi jeho rameny jsou iniciály C, S, P, B, tedy kříž svatého otce Benedikta. Na svislém rameni se nacházejí iniciály C, S, S, M, L a na příčném rameni písmena N, D, S, M a D, která odkazují na myšlenku: „Kříž svatý ať je mým světlem, ďábel ať není mým vůdcem. ” V oválu kříže se nachází 14 písmen, která odkazují na slova: "Odstup satan, nesváděj mě k marnostem, to, co mi namlouváš je špatné, sám si vypi své jedy." Benediktiánský kříž je znakem ochrany před ďáblem.
  16. Svatopeterský / Obrácený latinský kříž - kříž hlavou dolů připomíná ukřižování apoštola Petra, proto je symbolem nástupců apoštola Petra. Avšak má také temnější významy. V současnosti jej jako svůj symbol používají satanisté ve významu Antikrista, tedy zkáza.
  17. Papežský kříž se třemi příčnými břevny – v hierarchickém uspořádání symbolizují papežskou tíru, kardinálský klobouk a biskupskou mitru. Proto používá papež kříž se třemi rameny, kardinálové a arcibiskupové se dvěma rameny a biskupové s jedním ramenem.
  18. Pravoslavný kříž – vycházející z latinského kříže a disponuje třemi rameny. První rameno odkazuje na tabulku umístěnou nad Kristovou hlavou. Druhé nejdelší rameno odkazuje na břevno, na kterém byly přibity Kristovy ruce. Třetí nejkratší rameno odkazuje na legendu, podle které příčné rameno, na kterém měl Kristus přibité nohy, povolilo, a proto je šikmé.
  • Význam křížku na krku

Křížek na krku představuje ochranu před zlem. Je jedno, jak tento křížek nosíte, ať už vodorovně nebo vertikálně, základem je vaše čistá víra v Boha. Význam jakéhokoli symbolu je vždy jen takový, v jaký vy samy věříte.

Nejrozšířenější kříž je kříž křesťanský, avšak kříž je dávný symbol používaný již před vznikem křesťanství. Nejstarší nalezené zmínky kříže pocházejí z paleolitu.

Význam kříže vyjadřuje dobrou orientaci v prostoru a čase, přeměnu negativní energie na pozitivní, harmonii a rovnováhu. Prastarý kříž je sluneční symbol, který propojuje různé roviny bytí. 

Kromě křesťanského kříže a prastarého kříže známe také pohanské kříže jako jsou keltský nebo egyptský tzv. nilský kříž. Egyptský kříž zvaný Ankh, tedy kříž se smyčkou nad horizontálním ramenem vyobrazuje život, znovuzrození, druhý svět a početí. V dnešní době se využívá v esoterice k očištění energie. 

Kříž může v některých kulturách znamenat i mír či smrt. Keltský kříž Runa smrti se v germánských kmenech používala v černé magii k prokletí člověka. Používali ho i druidi či satanisté při přijímání nových členů. Každý nový přírůstek do kultu měl zlomit ramena kříže a tím vytvořit zlomený kříž, který připomíná stopu havrana. Tento znak dobře známe také díky Greenpeace hnutí.

  • Křížek jako stříbrný přívěsek

Křížek má mnoho významů a hlubokou symboliku. Pro člověka může znamenat nic nebo všechno. Lidé mohou nosit křížek jako přívěšek z módních důvodů. Někteří však věří v posvátnou sílu křížku. Mohou se domnívat, že křížek nositeli přisuzuje ochranu před chorobami, démony a temnými silami. V těžkých chvílích je pro ně tento přívěsek neocenitelný. Z naší nabídky si můžete vybrat například velmi oblíbený andělský křížek se srdíčkem, nebo spoustu jiných náhrdelníků s křížkem, nebo jen křížkový přívěsek samotný. 

  • Proč nosit křížek?

Nošení křížku na krku je čistě individuální záležitost. Mnozí však věří v jeho ochrannou sílu a pomáhá jim často překonat trpké osudy života. Křížek nosíme nejen pro víru, ale také pro příjemné vzpomínky na dárce tohoto šperku. Právě rodiče či prarodiče nás poctí takovým dárkem. Zůstává nám jako pěkná památka, která čas od času zahřeje u srdce. Křížek nám může dodat energii do dne i života, dobrou náladu a ochranu před nepřejícími. 

  • Proč někomu darovat šperk s křížkem?

Křížek je úžasný dárek pro milovaného člověka. Je perfektním dárkem pro novorozeně, které chcete uchránit před vším špatným. Křížek se stal také módním doplňkem pro různé umělecké směry, jako například gotů. Křížek je často darován jako elegantní náhrdelník, ale můžete ho najít i jako přívěsek na náramek. Jsou různé podoby kříže, kombinace se symboly a znaky např. kříž se lvem a různé významy, které se na něj vážou. Stříbrný přívěsek křížek a nekonečno Vám přivolá lásku a naději. Právě my si vybíráme význam, ve který chceme věřit a který chceme prezentovat. Vybírejte z naši široké nabídky šperků s křížky.

Nejoblíbenější křížky:

.