6 nejdražších šperků světa!

Za nejstarší nálezy šperků můžeme považovat sto tisíc let staré provrtané mušle, některé z nich také sloužily v dřívějších dobách jako amulety. Šperky se zdobily ženy, děti i muži. Není mezi námi snad nikdo, kdo by alespoň nějakou tu drobnou ozdobu neměl, ať už jako cennost a jistotu, jako radost a nebo drobnou marnivost.  Taky je nám jasné, že šperky jsou většinou drahou záležitostí. Ale kam až jejich cena může vyšplhat a jaké faktory se na tom podílí? Vyhledali jsme pro vás výčet šesti nejdražších šperků světa.

  • Smaragdový a diamantový diadém královny Viktorie

Tento diadém byl dárkem německého prince Guido Hanckel von Donnersmacka pro jeho druhou ženu Kateřinu v roce 1900. Existují také dohady, že tento diadém patřil manželce Napoleona III. Šperk obsahuje řadu jedenácti smaragdů s celkem asi pěti sty karáty a jeho majitelem se stal anonymní kupec, který zaplatil přes 12,76 milionů dolarů (cca 257 milionů Kč).

Magazín - 6 OLIVIE
 
 
  • Prsten Bulgari se dvěma diamanty

Tento skvost se snadno stane jedním z nejdražších šperků díky dvěma velkým diamantům, které obsahuje. Prsten byl vytvořen v roce 1972 v kolekci Bulgari, koupil jej asijský sběratel v aukci za 15,7 milionů dolarů (cca 317 milionů Kč).

 
 
  • Diamant Srdce oceánu

Gloria Stuart si tento šperk vzala v roce 1998 na předávání cen Academy Awards. Tento safír má hodnotu asi 20 milionů dolarů (cca 403 milionů Kč) a je přesnou replikou šperku z filmu Titanik. Získal si tím první místo v žebříčku nejdražších klenotů, které se kdy ocitly na předávání a jeho repliky se prodávají v aukcích za asi 3,5 milionů dolarů (cca 70 milionů Kč).

Magazín - 4 OLIVIE
 
 
  • Diamant Wittelsbach-Graff

Prodán za 24,3 milionů dolarů (cca 490 milionů Kč) Laurencovi Graffovi v roce 2008. Povídalo se, že diamant patřil indiánskému království Golkondy a také, že španělský král Filip IV tento skvost koupil jako součást věna pro jeho dceru, Margaret Terezu, v roce 1664.

Magazín - 3 OLIVIE
 
  • Bikini s diamanty za 30 milionů

Rekordní cena, která byla stanovena v listopadu roku 1997 při Christie’s Hong Kong prodeji; jediný set šperků z jadeitu, náhrdelník o přibližně 27 pěti milimetrových jadeitech byl prodán za 30 milionů dolarů (cca 605 milionů Kč).

Magazín - 2 OLIVIE
 
  • The Graff Pink

Tento prsten je tedy tím vůbec nejdražším šperkem na světě. Byl prodán za ohromující cenu 46 milionů dolarů (cca 927 milionů Kč) v listopadu 2010. Je klasifikován jako typ II v barvách diamantů a jeho nacenění mu dává hodnotu okolo 1,85 milionů dolarů za jeden karát.

 

 
Magazín - 1 OLIVIE