Jaké existují typy stříbra?

Ryzí stříbro je pro výrobu šperků nevhodné, protože je velmi měkké a tedy snadno poškoditelné. Většinou se proto mísí s dalšími kovy a tvoří se slitiny. Tyto slitiny mají vhodnější vlastnosti než ryzí stříbro, například větší tvrdost. Nejčastější příměsí bývá měď. Šperk následně nese puncovní značku, která označuje poměr ryzosti stříbra k poměru příměsi. Nejčastější puncovní značky, se kterými se můžeme setkat jsou punc 925 a 999. Předměty, které nesou číslo 800 jsou příbory nebo jiné věci denní potřeby.

  • Nejznámější typy stříbra

Ryzí stříbro (Fine Silver)

Ryzost tohoto stříbra se pohybuje okolo 999/1000 a je neobyčejně lesklé. Tento druh stříbra se využívá na výrobu pamětních mincí nebo medailí, nebo jako investiční stříbro. Na investičních stříbrných cihlách můžeme vidět označení Ag 999, tyto cihly slouží pro výkup a nákup. Ryzí stříbro se nehodí pro výrobu stříbrných šperků, protože je velmi měkké.

Sterlingového stříbro (Sterling Silver)

Sterlingové stříbro je slitina kovu, která obsahuje 92,5% stříbra a 7,5% příměsi. Nejčastější příměsí bývá měď. Díky mědi se slitina stává tvrdší a získává lehké zakalení. Nenošené stříbrné šperky by měly ukládat do krabičky nebo do šperkovnice, protože sirovodík, který je přítomen ve vzduchu způsobuje korozi. Sterlingové stříbro je označeno známou puncovní značkou 925 a ve šperkařství je využíváno pro výrobu náhrdelníků, prstenů, náušnic, náramků nebo také řetízků.

Niklové stříbro (Nickel Silver)

Není to tak úplně stříbro. Název niklové stříbro nese slitina složená z mědi, niklu a zinku. Pokud jste někdy slyšeli pojem Německé stříbro (German Silver), byla řeč přesně o této slitině.

Nielli

Slitina černé barvy ze stříbra, mědi a olova, používaná především na smaltování šperků, ale může z ní být taky vyroben celý šperk.

Elektrum (Electrum Silver)

Elektrum je slitina stříbra a zlata s minimálním množstvím dalších prvků a nachází se v přírodě. Bylo velmi oblíbené na výrobu šperků ve starověkém Egyptě.

Postříbřené (Silver Plated)

Stříbření je 100% stříbrná vrstva, která je aplikována na pevnou stříbrnou základnu s cílem poskytnout danému kovu dlouhodobý lesk a extra ochranu proti poškrábání. Tato vrstva, pokud není uvedeno jinak, je 1 mikrometr silná, ale v některých případech lze použít silnější vrstvu, která sahá až do 2 mikrometrů. Obecně se na kov nanáší také tzv. E-nátěr (E-coat), který je aplikován na samotný stříbrný povlak. Chrání tak šperk od toho, aby byl matný a zůstal zářivě čistý.

V naší nabídce můžete najít pouze šperky ze sterlingového stříbra.

.