Novoroční předsevzetí: 3 jednoduché kroky, díky kterým je konečně dodržíte

Nový rok je tady. S jeho příchodem chce většina z nás udělat tlustou čáru za neúspěchy, selháními či chybami, kterých jsme se dopustili v tom minulém. I vy chcete v tomto roce změnit svůj život k lepšímu? Prvním krokem je stanovení reálných cílů, kterých se nevzdáte po měsíci. Poradíme vám, jak na novoroční předsevzetí, která se podaří.

Novoroční předsevzetí mohou být skvělým způsobem, jak zlepšit svůj dosavadní život. Mohou vám pomoci zhubnout, více číst či méně se stresovat. Pokud si ovšem stanovíte nereálné cíle, výsledkem může být ještě více stresu. Je proto důležité nastavit si takové cíle, které vás budou motivovat a ne stresovat. Zároveň myslete na to, že velké změny se nedějí v průběhu několika dní, ba ani týdnů.

  • Stanovte si reálné cíle

Prvním krokem k úspěchu jsou reálně splnitelné cíle. Velké změny dosáhnete po malých krocích. Malé úspěchy jsou totiž inspirující a pohánějí vás vpřed. Chcete zhubnout? Začněte tím, že zhubnete dvě či tři kila. Chcete více číst? Přečtěte si každý večer pár stránek. Chcete procestovat svět? Pořiďte si letenky a začněte v Evropě. Nedávejte si ani příliš mnoho předsevzetí – raději se zaměřte na jednu věc, která je pro vás nejdůležitější. O rok můžete přidat zase něco nového.

Vaše cíle by měly být SMART. To znamená:

- konkrétní (SPECIFIC)
- měřitelné (MEASURABLE)
- dosažitelné (ACHIEVABLE)
- realistické (REALISTIC)
- časově ohraničené (TRACKABLE)

V praxi to vypadá tak, že místo nejasného předsevzetí „Budu více cestovat.“, si stanovíte konkrétní a měřitelný cíl: „Do dubna navštívím jednu novou zemi.“

  • Udělejte si plán

Jakmile máte jasno v tom, čeho chcete dosáhnout, zaměřte se na způsob, jakým toho dosáhnete. Namísto zákazů, omezení a příkazů se však raději soustřeďte na pozitivní změny a následné odměny. Na začátku si udělejte podrobný plán, kterého se budete během následujícího období držet. Plán by měl obsahovat hlavní novoroční předsevzetí, malé cíle, větší milníky i odměny. Pokud nebudete mít podrobný plán, už první neúspěchy či překážky vás mohou odradit.

Za neúspěchy se netrestejte. I oni vás totiž posouvají vpřed – důležité přece je nevzdávat se.
Odměňte se za úspěch krásným stříbrným šperkem

Za každý malý úspěch byste se totiž měli adekvátně odměnit. Pokud se vám podaří například zhubnout, odměňte se něčím, po čem už dlouho toužíte. Tato odměna vám bude připomínat pokrok, který jste udělali a zároveň vás bude motivovat v dalších cílech. Přestali jste s kouřením a celý měsíc jste si nekoupili ani jednu krabičku? Spočítejte, kolik peněz jste ušetřili. Z nich si můžete koupit něco, co vás potěší. Darujte si stříbrný šperk, vysněné lodičky či masáž, kterou si jistě zasloužíte.

  • Buďte trpěliví

Velké změny nedosáhnete za noc. Chcete-li změnit svůj život k lepšímu, dopřejte si dostatek času. Na to byste měli myslet už při nastavování plánu. Zpočátku možná budete plni elánu a odhodlání, s přibývajícími výzvami vás tato energie může začít opouštět. Buďte trpěliví a místo hněvu k sobě zůstaňte laskaví.

Když něco nemůžete ovlivnit, přijměte to tak, jak to je a zaměřte se na jiný aspekt. Pokud se vám například změnily pracovní plány a výlet do Itálie se přesunul na jiný měsíc, vydejte se alespoň do blízkého zahraničí autem.

Pokud se vám nepodařilo v květnu zhubnout deset kilo, ale jen osm, pochvalte se. Určitě je to lepší než to, co se vám povedlo před rokem. Říká se, že trpělivost růže přináší. Toto přísloví si zapište na nástěnku, ať ho máte každý den na očích. Nenechte se odradit, pokud neuvidíte výsledky po prvních dnech. Tak do toho a vydržte.