Originální svatební dar: Udělejte radost novomanželům něčím neobvyklým

Dostali jste pozvánku na svatbu a od té doby si lámete hlavu nad tím, jaký dárek pro novomanžele vybrat? Chybí vám nápady a nevíte, čím manžele potěšit? Inspirujte se našimi tipy na originální svatební dary, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle. V našem článku najdete tipy na klasické, ale také neobvyklé svatební dary.

„Co darovat novomanželům?“ Pokud ani vám nedá tato otázka již několik dní spát, máme pro vás dobrou zprávu – nejste v tom sami. Nároky na svatební dary se totiž v průběhu let mění a rostou. Doba, kdy si novomanželé ze svatby přinesli několik stejných hrnců, kýčové ložní prádlo a množství nepotřebné elektroniky do bytu, je už dávno pryč. A to je vlastně dobře. S rostoucími nároky však přichází i dilema, jak správně vybírat bez rizika, že váš svatební dar zůstane nevyužit.

  • Jak vybrat ten vhodný svatební dar

Každý pár je jiný, takže pokud se vám na předešlé svatbě nějaký dar osvědčil, neznamená to, že bude mít úspěch i tentokrát. Před tím, než se pustíte do výběru, zamyslete se nad tím, pro koho dar vybíráte. Dárek, který věnujete novomanželům k tomuto zásadnímu životnímu milníku, závisí zejména na zálibách a preferencích daného páru.

V první řadě si stanovte váš finanční limit. Obecně platí, že částka by se měla odvíjet od vašich finančních možností, jakož i od vztahu s novomanžely. Pamatujte, že svatební dar nemusí být ranou pro váš rozpočet. Kvalitní a vkusné věci totiž koupíte klidně i za pár stovek.

Trápíte se nad výběrem svatebního daru? Nejste v tom sami. Spojte se s dalšími hosty a sundejte se na dražší společný dar.

Pokud máte možnost složit se na svatební dar s jinými hosty, pak se vám otevírají další možnosti. V závislosti na tom, kolik se vás na dar skládá, můžete uvažovat o dražších svatebních darech jako je například dovolená, plavba lodí či kurz vaření. Opět myslete na to, že dárek musí potěšit zejména obdarované.

Víte, co novomanžele spojuje a jaké jsou jejich společné záliby? Pokud dokážete odpovědět na tuto otázku, výběr svatebního daru můžete směřovat na jejich volný čas. Vhodný je dárkový poukaz do wellness, na párovou masáž, lístky na koncert oblíbeného interpreta či víkendový pobyt v hezkém hotelu.

  • Nejčastěji svatební dary - vsaďte na klasiku

Nejjednodušší je však vsadit na léty ověřenou klasiku, se kterou jistě neuděláte krok vedle. Pokud se novomanželé právě přestěhovali do nového bytu, nebo jejich společné stěhování teprve čeká, otevírá se vám celá škála možností. Nová domácnost a její vybavení je docela drahá záležitost.

  • Doplňky do domácnosti

Novomanžele proto jistě potěší praktické a kvalitní doplňky do domácnosti. Společenské hry, set luxusních sklenic na víno, kávovar, vybavení do koupelny či robotický vysavač. Je jen na vás, kolik a do čeho investujete.

Tradičním, ale stále oblíbeným svatebním darem je i klasický porcelán. Luxusní sady z těžkého a odolného porcelánu již nenajdete v běžných obchodech, a proto patří tento typ daru mezi ty dražší a vzácnější. Pokud se rozhodnete darovat novomanželům porcelánový set, místo kýčových motivů sáhněte po elegantním designu v neutrálních barvách.

Mnohem levnějším, ale stejně efektním a rafinovaným dárkem je velká pokojová rostlina typu Strelície, Bonsaj nebo Monstera, zvaná také královna pokojových rostlin. Někteří lidé se však živým rostlinám vyhýbají, takže si zkuste předem zjistit, jaký je vztah novomanželů k zeleni v interiéru.

Při výběru svatebního daru berte v úvahu styl novomanželů. Zamyslete se nad tím, jací jsou, co se jim líbí a jaké doplňky preferují.

V dnešní době je častým zvykem, že snoubenci ještě před svatbou připraví seznam věcí, které by do domácnosti potřebovali. Kuchyňská výbava, spotřebiče, interiérové doplňky či různé kusy nábytku. Samozřejmostí je detailní popis, případně odkaz na konkrétní věc. Jednotliví hosté si pak ze seznamu vyberou, co darují novomanželům oni. Takový systém je oboustranně praktický – novomanželé se vyhnou zklamání, vy zase zbytečnému stresu.

V případě, že nemáte k dispozici seznam přání a stále vás nic vhodného nenapadá, nechte výběr svatebního daru na novomanželích. K obálce s penězi můžete přiložit i dárkový poukaz, který jim jistě udělá radost. Peníze však nemusíte darovat jen v obálce, ale klidně můžete zkusit originálnější způsob.

Zvolenou částkou naplňte balónek, který mohou novomanželé později prasknout. Bankovky můžete zarámovat a k rámu se sklem přiložit kladívko, pomocí kterého se nevěsta s ženichem k penězům dostanou. V případě, že si s dárkem chcete vyhrát, z bankovek můžete vytvořit kytici – každou bankovku opatrně omotejte kolem špejle. Ze špejlí následně vyskládejte pěknou kytičku.

Darujte dárkový poukaz 

Další tipy na svatební dary:

  • domácí pekárna
  • tlakový hrnec
  • kuchyňský robot
  • předplatné časopisu nebo novin
  • knihy
  • gramofón
  • obraz
  • dárkový kôš
  • památeční alkohol s datumem svatby
  • svatební šperk

 

  • Netradiční dárky pro novomanželé

Zdají se vám klasické dárky jako domácí spotřebiče či peníze nudné a troufáte si na něco odvážnějšího? Potom jsou následující tipy přesně tím, co hledáte. U tohoto typu svatebních darů je však důležité, abyste obdarované dobře znali a mohli si tak být jisti, že je vámi vybraný dárek neurazí nebo nepohorší.

  • Darujte zážitek

Milovníky dobrodružství potěší, pokud si po svatbě budou moci vyzkoušet něco pořádně adrenalinového. A ne, nemáme na mysli manželství. Co byste řekli na let balonem, bungee jumping, únikovou hru, flyboarding či tandemový seskok? Takové zážitky manželů ještě více sblíží, takže směle do toho.

Myslíte si, že by novomanželé více ocenili romantickou plavbu po řece se šampaňským a večeří nebo soukromý let balónem při západu slunce? Zkuste popřemýšlet, po jakém nezapomenutelném zážitku by mohly v koutku duše toužit, a překvapte je něčím skutečně originálním.

Krokem vedle však jistě nebudou ani dva samostatné dárky – pro nevěstu a pro ženicha. Nikde přece není psáno, že jim musíte darovat jednu společnou věc. Dáme zakupte poukázku na lekce jógy či masáž. Ženichovi zase jízdu veteránem nebo několik kol na motokárách. Pokud jste ženichův blízký přítel, adrenalinový zážitek můžete absolvovat i společně – případně ve větší skupině přátel.

  • Kreativní svatební dar

V případě, že vám rozpočet nedovoluje utratit na svatební dar příliš vysoké částky, ale zároveň nechcete manželům darovat nic obyčejného, jděte na to kreativní. Nejprve si sepište vše, co vás v souvislosti s nevěstou a ženichem napadne. Co mají rádi, jací jsou, čím jsou jiní, čím je specifický jejich vztah nebo kvůli čemu se nejčastěji skřípí. Všechny tyto informace vám poskytnou skvělý odrazový můstek při hledání originálního svatebního daru pro novomanžele.

Spojuje vás s novomanžely vtipná příhoda nebo stejný smysl pro humor? Potom je jistě neurazí ani vtipný dárek, který je vždy rozesměje. Trička s vtipným potiskem, svatební toaletní papír či zábavný nápis na dveře.

Díky instantnímu fotoaparátu budou moci manželé zachytit každý krásný společný moment a tyto fotografie si ihned vytisknout. Takové fotoaparáty se v dnešní době těší velké oblibě a vy je můžete koupit za pár stovek.

Úsměv na tvářích jim vykouzlí i zástěry se směšným potiskem nebo s jejich vlastními podobiznami. Při každém vaření si jistě vzpomenou na svůj svatební den a dar od vás jim bude dělat radost mnoho dalších let.

  • Personalizovaný svatební dar

Jednoznačně největší úspěch mají personalizované svatební dárky šité na míru. Sestříhané svatební video ze starých záběrů nevěsty a ženicha, fotokniha s jejich nepovedenými fotkami, puzzle s jejich fotkou či ručně kreslená karikatura – to vše jsou dárky za pár stovek, které však mají vysokou hodnotu.

Ve stejné cenové kategorii se nachází i kovový zámek s vygravírovanými jmény nevěsty a ženicha. Tento zámek si mohou vzít na svatební cestu a zamknout jej na mostě či jiném místě, kde symbolicky zpečetí svou lásku.

Dalším skvělým tipem na neobvyklý svatební dar jsou stříbrné šperky s gravírováním pro nevěstu a ženicha, které jim budou připomínat jejich velký den. Mezi oblíbené personalizované šperky s gravírováním patří prsteny, náramky či jednoduché přívěsky, které se hodí mužům i ženám.

Nechejte si vygravírovat text či symbol

Praktickým, ale poměrně nevšedním dárkem je i poukázka na tisk fotoknihy se svatebními fotkami. Většina párů si dnes fotky ze svatby uloží na USB klíč, nebo si nechá vytisknout jen pár fotek. Není však nic krásnějšího, než vzít do rukou skutečné album s fotkami a listovat krásnými vzpomínkami. Fotokniha je proto skvělým tipem na svatební dar, který jistě nezůstane nevyužitý.

Součástí výbavy každé správné domácnosti by měla být také kuchařská kniha plná ověřených receptů. Vyrobte novomanželem vlastní. Sesbírejte recepty od všech svatebních hostů a nechte vytisknout originální a jedinečnou kuchařskou knihu se speciálním věnováním od každého z nich.

  • Něco romantického

Novomanžele, kteří mají rádi romantické úniky ze všednosti běžných dnů, můžete překvapit například piknikovým košem s kompletním vybavením. Díky vám si tak budou moci dopřát romantickou snídani či oběd ve trávě na klidné louce.

A co tak vonná svíčka? Voňavá svíčka novomanželům zpříjemní večer a všední moment promění v romantický zážitek, během kterého si budou moci vychutnat jeden druhého.

Pokud se chystáte na svatbu kreativně založených osob, darovat jim můžete například plátno a sadu na malování. Namalovat si mohou vlastní autoportrét nebo cokoli, co jim napadne. Kromě toho, že se společně zrelaxují při umělecké činnosti, stráví spolu romantické a neobvyklé chvíle.

Pořádně odvážným, ale neméně romantickým dárkem je jídlá čokoláda na tělo, romantické společenské hry pro páry či něco do ložnice. Pozor, takový typ dárku dejte jen páru, se kterým se důvěrně znáte a jste si jisti, že ho něco podobného nepohorší. V opačném případě riskujete pořádně trapný moment.

Vedle nešlápnete ani v případě, že novomanželům darujete luxusní župany či pyžama od lokální české nebo slovenské značky.

Čeká vás svatba a vy stále hledáte ten pravý svatební dar pro novomanžele? Inspirací ať vám jsou zejména ženich s nevěstou, jejich záliby a charakteristické rysy. Připravili jsme si pro vás spoustu originálních tipů, se kterými hravě zvládnete vybrat netradiční svatební dar, který nezapadne prachem.