Povrchové úpravy šperků

Jedním z klíčových faktorů při výběru stříbrného šperku by měla být povrchová úprava. Povrchová úprava či dodatečné pokovení se provádí, aby se stříbrnému šperku zvýraznily či přidaly určité užitečné vlastnosti. Tyto úpravy provádíme, abychom šperku zvýšili lesk, prodloužili jeho životnost či zlepšili jeho celkový vzhled. Téměř všechny šperky na OLIVII disponují nějakou povrchovou úpravou. Níže vám ukážeme a vysvětlíme, co jednotlivé povrchové úpravy šperku přináší, a proč je vhodné tyto vlastnosti při výběru zohlednit. 

Rhodiování je druh povrchové úpravy šperku, kdy se na stříbro nanese tenká vrstva rhodia. Rhodium je tvrdší než stříbro. U stříbra je rhodiování především praktickou záležitostí. Výrazně se tím totiž zpomalí a oddálí oxidace, tzv. černání stříbra. Oxidaci stříbra lze také velmi účinně oddálit správnou péči o šperky.  Díky rhodiování mají šperky mnohem větší odolnost a delší životnost. Rhodiovaný šperk je odolnější proti otěru, poškrábání a proti působení chemických látek, než jen vyleštěné stříbro. Rhodiovaný povrch je antialergický. Výhodou rhodia je jeho velmi podobná barva, jako je barva stříbra. Pokud se vrstva rhodia ošoupe, je možné nechat šperk v klenotnické dílně znovu porhodiovat.

  • Cílená oxidace

Oxidace je chemický proces, který dodává šperkům zastaralý vzhled. Zoxidované šperky jsou stále populárnější. Z estetického hlediska se šperky oxidují s cílem získat starý optický vzhled. Například kov, který má vryté písmo a je oxidováno, bude mít vrytou část zčernalou, to zvýrazní kontrast a slova budou více čitelná. Oxidace je dokončovací práce, v tomto případě se nejedná o nátěr či povlak.

Jedná se o ochrannou povrchovou úpravu, kdy tato metoda využívá elektrický proud k nátěru kovového povrchu organickým lakem. Čirá lakovaná vrstva poskytuje stříbru ochranu proti poškrábání a zvyšuje životnost lesku stříbrného šperku. Pokryje se tak každá skulinka. Šperky pokryté touto metodou mají teplejší tón než rhodiované stříbro a zanechávají si svou přirozenou krásu bez obav z poškození.

Stříbření je stoprocentní stříbrná vrstva, která je aplikována na pevnou stříbrnou základnu s cílem poskytnout danému kovu dlouhodobý lesk a extra ochranu proti poškrábání a každodennímu použití. Tato vrstva, není-li uvedeno jinak, je 1 mikrometr silná, avšak v některých případech lze použít silnější vrstvu, která sahá až do 2 mikrometrů. Obecně se na kov nanáší také tzv. E-nátěr, který je aplikován na samotný stříbrný povlak. Chrání tak šperk od toho, aby byl matný a zůstal zářivě čistý. 

Zlacení je metoda ukládání tenké vrstvy zlata na povrch stříbrné základny chemickým nebo elektrickým způsobem. Nejčastěji se setkáme se zlacením žlutým či růžovým zlatem. Tato metoda je využívána čistě z estetického hlediska.

Platinování - šperky jsou pokoveny vrstvou platiny. Povrchová úprava platinou, je ta nejlepší úprava, jaké stříbrné šperky můžou mít. Platina prodlužuje jejich životnost a dodává jim krásný vzhled.

.