Správná péče o stříbrné šperky

Jak správně pečovat o šperky?

Šperky nás zdobí, navozují slavnostní náladu, jsou našimi talismany, podtrhují naši osobnost a připomínají nám událost, kdy jsme je dostali a jak jsme byli při obdarování šťastní.  Či jste si je koupili sami a udělali jste si tím velkou radost. Možná již máte doma pěknou sbírku, ale víte, jak se o své šperky správně starat? Pokud nevíte, tento článek vám s tím rozhodně pomůže.

Jak čistit stříbrné šperky OLIVIE.cz

 

  • Oxidace - černají stříbrné šperky?

Hlavním důvodem, proč je potřeba se o své šperky správně starat, je oxidace stříbra. Oxidace je přirozený chemický proces, který se nejvíce projevuje na povrchu stříbrných šperků. Jednoduše řečeno, jedná se o černání povrchu stříbra.

,,Černání stříbrného šperku není známkou nepravosti či špatné kvality kovu!"

Jedná se o přirozený proces, kterému nelze zcela zabránit. Správnými preventivními kroky však tento proces můžete výrazně zpomalit a oddálit. Věnujte prosím pozornost našim doporučením, užitečné rady uvedené v tomto článku vám zaručí, že váš stříbrný šperk zůstane dlouhé roky stále jako nový. Důležitou roli v životnosti stříbrných šperků hrají také povrchové úpravy šperků, které jsou mimo jiné také důležitým faktorem při výběru šperku. Více informací o povrchových úpravách stříbrných šperků naleznete zde: povrchové úpravy stříbrných šperků.

Oxidace je běžnou reakcí stříbrné slitiny na kyselé složky jako je např. pH faktor pokožky, pot, chemikálie a také i na samotný vzduch.

Velmi rozšířenou fámou je výrok, že „Pravé stříbro nečerná!“. Nezapomeňte, černání stříbra není závadou šperku, je to jeho vlastnost. Černání způsobené časem či nepoctivou péči o zakoupený šperk není důvodem k reklamaci.

Pokud tento článek čtete již v době, kdy váš šperk zčernal, nezoufejte, v článku také naleznete návod na to, jak vrátit zpátky vaším šperkům ztracený lesk.

  • Jak ochránit svůj šperk, aby vypadal stále jako nový?

Každý nový stříbrný šperk je krásný, ale nošením se prstýnky, náušnice, náramky, náhrdelníky nebo řetízky opotřebovávají a hlavně znečišťují. Aby si vaše stříbrné šperky zachovaly původní lesk, musíte se o ně pravidelně a správně starat. Existují základní pravidla, jak se o šperky starat, co s nimi dělat a co naopak nedělat.

Při úklidu doma i na zahradě nebo jakékoliv manuální práci by se vám mohl šperk poškrábat a poškodit. Stejně tak si dejte při nějaké činnosti pozor na šperky s kamínky či jiným zdobením, protože s takovým šperkem můžete snadno zadrhnout o nějaký předmět a hrozí, že se tím uvolní korunka, ve které kamínek drží, a tím riskujete jeho ztrátu. Mnohdy si toho ani nevšimnete a pak je problém a už ho nedohledáte. To stejné platí i při sportu.

,,Nejenže může dojít k povrchové poškození šperku, ale také se potíte a pot výrazně urychluje proces oxidace."

U stříbrných šperků si dejte pozor na využívání chemických prostředků a kosmetických přípravků. Stříbro i kameny, který jsou šperky osazeny velmi citlivé a tím i náchylné na zničení. Dokonce i kosmetika, kterou doma máte, je častým rizikem. Třeba lak na vlasy či parfém může nepříznivě působit na vaše šperky. Veškerý kontakt šperku s chemickými přípravky urychluje stárnutí šperku a může ho i znehodnotit. Nejprve tedy aplikujte oblíbenou kosmetiku, počkejte pár minut a poté si nasaďte šperky.

Když své šperky nenosíte, odkládejte je na bezpečné místo, ideálně zpátky do naší krabičky, ve které vám šperk dorazil. V případě, že šperků máte už více, pořiďte si praktickou šperkovnici. Šperky by se neměly dotýkat jeden druhého a měly by být uložené na suchém a neosvětleném místě. Pokud plánujete delší cestu a potřebujete si sebou vzít vícero šperků, dokonalým řešením je náš přenosný organizér na šperky. Šperky si rozhodně nevkládejte do peněženky mezi mince, protože kontakt s jiným kovem jim uškodí. Raději je zabalte do sáčku nebo kapesníčku, anebo ideálně do pytlíku na šperky.


Hlavní zásady v péči o šperky

  1. Prvně aplikujte kosmetiku a až poté nasaďte šperk.
  2. Prstýnky s kamínky doporučujeme před jakoukoliv manuální činností sundat. Zabráníte tak jejich poškození.
  3. Šperky nesmí přijít do styku s chlórovanou vodou, kosmetikou či jinými chemickými přípravky.
  4. Se šperky nechoďte do sauny, termálních pramenů, páry apod.
  5. Stříbrný šperk by neměl přijít do styku s potem. Před sportem vaše šperky odložte.
  6. Na noc si své šperky sundejte a odložte. Během noci můžete šperky poškodit a v případě větších náušnic se můžete také poranit.
  7. Ideálně po každém sundání šperk zkontrolujte, zejména, zda jsou v pořádku všechna očka a zapínání.
  8. Řetízky, náhrdelníky a náramky raději zapněte, aby se vám ve šperkovnici nezauzlily.
  9. Šperky odložené v krabičce nebo šperkovnici by se neměly dotýkat jeden druhého.
  10. Doporučujeme alespoň jednou měsíčně šperk vyleštit čisticím hadříkem na šperky.
  11. V případě domácího čištění šperků se řiďte ověřenými postupy. 

Čištění stříbrných šperků

  • Jak často šperky čistit?

Čistění rozdělujeme na 2 způsoby. Jedním z nich je preventivní čistění, které jde v ruku v ruce se správnou péči a uschováváním stříbrných šperků. Druhý způsobem je čištění už výrazně zašlého šperku pomocí jedné z níže uvedených čistících procedur.

Preventivní čistění stříbrných šperků 
Velmi podceňovaná rychlá a snadná procedura, která váš šperk dlouhodobě ochrání. Alespoň 1x měsíčně vaše stříbrné šperky přetřete čistícím hadříkem. Tato činnost vám zabere pouhých pár minut, ale vaše šperky se okamžitě rozzáří. Náš hadřík je nasáklý speciálním roztokem na čistění stříbrných šperků, hadřík tedy zbaví váš šperk nečistot, mastnoty a takzvané černoty – působení oxidace. Většina našich hadříků po použití zanechává na látce výrazné černé šmouhy i v případě, pokud leštíte zcela nový šperk. Vše je však v pořádku, jedná se pouze o reakci čistící kapaliny s kovem. Preventivním leštěním stříbrných šperků docílíte neustávajícího lesku a zabráníte tak výraznému znečištění, nebudete tak muset používat čistící procedury, které jsou zdlouhavější a náročnější.

,,Preventivní čistění stříbrných šperků provádějte alespoň 1x měsíčně."

Hadřík na stříbro z OLIVIE.cz

Čištění výrazně špinavých šperků
Jak je uvedeno výše, výraznějšímu znečištění předejdete pravidelným používáním čistícího hadříku na stříbro. Existují však případy, kdy je šperk nečistotám vystavován více a dlouhodobě nepomáhá ani preventivní čistění. Zde nastává čas na využití mírně složitějších čistících procedur. Důkladnější čistění provádějte zhruba 2x ročně. Samozřejmě je to individuální, vždy záleží na stavu šperku.

,,Důkladnější čistění provádějte zhruba 2x ročně"

 Čisticí lázeň na stříbro z OLIVIE.cz

Čištění stříbrných šperků v domácím prostředí

Čištění šperků doma není žádná věda. Stačí se držet jednoduchých postupů a svému šperku vrátíte jeho zašlý lesk raz dva. Všechny postupy mají podobnou přípravu. Na čištění si vyhraďte dostatečný čas, záleží na počtu kousků, které budete čistit. Na vyčištění pár zašlých šperků by vám mělo stačit 30 minut.

Nachystejte si všechny potřebné pomůcky a šperky, které budete čistit, ať během procedury nemusíte odbíhat. Některé šperky, mohou být kvůli kamínkům a různým záhybům složitější na čistění, vyhněte se však používání ostrých předmětů, které by mohly váš šperk poškodit, například jehly a pinzety, raději použijte velmi měkké kartáčky. A nezapomeňte, že hrubá síla ještě nikdy nikomu při čištění šperků nepomohla.

 

  • OLIVIÍ doporučený postup čištění stříbrných šperků
Použití čistící lázně na stříbrné šperky (3 minuty)

Budete potřebovat: Čistící lázeň, nádobku s vodou, kousek látky, rukavice (doporučeno).

  1. Na stůl si nachystejte všechny uvedené pomůcky a šperky.
  2. Otevřete víčko lázně a opatrně oddělejte ochranou folii. 
  3. Z lázně vytáhněte vaničku a do ní vložte šperk.
  4. Vaničku vložte do lázně na cca 5 vteřin a poté šperk vyjměte.
  5. Po vytažení z lázně šperk opláchněte v čisté vodě a osušte látkou.

* Doporučujeme použíti rukavic, čistící roztok může vyvolat kožní reakci, v případě že dojde do styku s citlivou pokožkou.

** Do lázně by se neměly vkládat šperky s osazením, čistící roztok by mohl kamínky poškodit. Případně šperk do lázně vložte tak, aby jeho kamínky nepřišly do kontaktu s tekutinou.

 

  • Jak vyčistit stříbrný šperk doma za použití běžných ingrediencí?
Alobal a sůl (10 minut)

Budete potřebovat: Alobal, kuchyňskou sůl, misku, horkou vodu.

  1. Do misky vložíte kus alobalu nebo dno misky alobalem vystelete.
  2. Poté do misky dáte polévkovou lžíci kuchyňské soli.
  3. Alobal a sůl zalijete horkou vodou a do vzniklé lázně vložte váš stříbrný šperk.
  4. Lázeň nechejte působit zhruba půl minuty. (záleží na míře znečištění)
  5. Po uplynutí této doby stříbro vyjmete a opláchnete studenou vodou.
  6. Nakonec šperky osušíte, nejlépe hadříkem na stříbro.

 

Prostředek na mytí nádobí (5 minut) - vhodné pro šperky s kamínky

Budete potřebovat: Vodu, prostředek na mytí nádobí, misku s teplou vodou.

  1. Do nádoby s teplou vodou kápněte prostředek na mytí nádobí, vodu zamíchejte, šperk můžete do nádoby na pár vteřin vložit.
  2. Následně šperk vyjměte a ve vytvořených mýdlových bublinkách namočte kousek hadříku a jemně ho otírejte.
  3. Takto jemně čistit lze i modely osazené kamínky, jejichž okolí můžete vyčistit měkkým kartáčkem.
  4. Když je šperk čistý, opláchněte jej ve studené vodě a vyleštěte tkaninou.

*Ideální způsob na čištění šperků s osazením.

 

Další alternativní způsoby čištění stříbrných šperků

Ocet a jedlá soda
  1. Do misky dáte 1/2 hrnku octa a 2 polévkové lžíce jedlé sody.
  2. Poté do vzniklého roztoku ponoříte šperky.
  3. Necháte působit po dobu 2 až 3 hodin.
  4. Po uplynutí této doby stříbro vyjmete a důkladně opláchnete pod proudem studené vody.
  5. Nakonec šperky osušíte, k čemuž použijete měkkou utěrku.
Kypřící prášek do pečiva 
  1. Připravíte si vlhčený hadřík a malou misku.
  2. Smícháte 1 polévkovou lžíci vody a 3 lžíce kypřícího prášku do pečiva.
  3. Stříbrný šperk vždy navlhčíte a poté na něj aplikujete připravenou pastu pomocí hadříku, který nepouští vlákna.
  4. Čistíte tak dlouho, dokud není šperk čistý. Postupně měníte kousky hadříku za čistý, až je šperk zcela zbaven nečistot.
  5. Šperk opláchnete pod studenou vodou a otřete jemným hadříkem do sucha.
Citron a sůl – pouze pro šperky bez kamínků
  1. Do malé misky nalijete zhruba 2 hrnky horké vody.
  2. Poté do vody vymačkáte jeden celý citron.
  3. Přidáte 3 polévkové lžíce jemné kuchyňské soli.
  4. Šperky vložíte do této lázně a necháte 5 minut ponořené.
  5. Když po 5 minutách vyjmete šperky ven, pečlivě je osušíte měkkým hadříkem.
Coca-Cola
  1. Klasickou Coca-Colu nalijete do poloviny středně velké misky a šperk do ní jednoduše ponoříte.
  2. Necháte působit 10 minut, aby mohly bublinky a kyselina fosforečná v nápoji účinkovat.
  3. Po uplynutí této doby šperky vyndáte, opláchnete pod studenou vodou a osušíte jemným hadříkem.
Kečup
  1. Připravíte si malou misku a vytlačíte do ní kečup.
  2. Vezmete houbičku na nádobí a jemnější stranou namáčíte do kečupu.
  3. Pomocí houbičky rozetřete kečup po celém šperku.
  4. Musíte jej rozetřít rovnoměrně a tam kde je znečištění silnější dostatečně přitlačit.
  5. Když je šperk zcela pokryt kečupem, odložíte jej a necháte působit 10 minut.
  6. Pak šperk opláchnete pod studenou vodou a pomocí měkkého jemného hadříku osušíte.
Zubní pasta – bez bělícího účinku a abrazivních látek
  1. Trochu pasty nanesete na měkký hadřík a přiložíte ke šperku.
  2. Jemnými pohyby začnete čistit, přičemž znečištěný hadřík měníte neustále za nový hned, jak se ušpiní.
  3. Všechny šperky musíte čistit jen čistým kouskem látky.
  4. Když máte vyčištěno, opláchnete každý jednotlivý šperk teplou vodou a měkkou utěrkou osušíte.
  5. Pokud chcete s pastou použít i zubní kartáček, pak jedině měkký, aby se šperky nepoškodily.

 

  • Profesionální čištění šperků

Pokud je šperk beznadějně znečištěný nebo se nechcete pouštět do domácího čistění, můžete se obrátit na nás. U nás vám můžeme nabídnout profesionální čištění naší ultrazvukovou čističkou. 

 

 

Produkty ke správné péči o vaše šperky:

  • Tipy na závěr

Budete-li se o stříbro pravidelně starat a dobře ho uchovávat, nikdy vám nezčerná natolik, abyste ho zcela nevyčistili do původního lesku.

Dávejte pozor na všechny lepené šperky, které by neměly přijít do styku s tekutými čističi, jinak byste mohli přijít o zdobení.

Náušnice odkládejte vždy na noc nebo při mytí vlasů, aby se vám nijak nepoškodily. Stejně tak raději odkládejte své šperky při manuální práci či při sportu.

Své šperky jednou za čas velmi opatrně očistěte, abyste se zbavili mastnoty a jiných drobných nečistot. Hodně zašlé šperky si raději nechte vyčistit profesionálně v klenotnictví, kde jim poskytnou tu nejlepší péči.

Domácnost nelze udržet v čistotě bez špinavé práce.“ – George Bernard Shaw.

Tento citát lze použít i na stříbrné šperky. Člověk se musí umazat, aby zářila nejen jeho duše, ale i šperky, které jsou jeho součásti.

.