Tajemství čokolády: Nejen jako pochoutka!

Čokoláda je nejspíš nejoblíbenější pochutinou na světě. Používáme ji jako složku v potravinách, při vaření, pečení, jíme ji samotnou nebo ji i pijeme. Věděli jste ale, že může mít blahodárné účinky nejen pro naši duši, ale i pro naše tělo?

Samotné slovo čokoláda má původ u Aztéků, které tehdy znamenalo hořké pití. To také předběhlo jiné způsoby konzumace čokolády. K horké čokoládě, jak ji známe dnes, měl ale nápoj daleko – byl opravdu velmi hořký a pěnivý. Často jej také dochucovali různými exotickými přísadami, například vanilkou, pepřem, nebo chilli.

Ale jelikož v dnešní moderní době jsme zvyklí experimentovat a zkoušet věci, které by dřív nikoho nenapadly, tak i zde je možno čokoládu využít úplně jinak.

  • Čokoládové masáže a zábaly

Podle některých vědeckých studií má čokoláda dokonce schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny kůže, ale rozhodně jistějším faktem je to, že výrazně působí proti stárnutí. Je vhodná například pro ženy, které trpí drobnými nedostatky jako je celulitida či strie, nebo jiné nerovnosti pokožky. Pomáhá také detoxikovat celé tělo díky vitamínům, aminokyselinám a minerálům, jež se vstřebávají přes povrch pokožky.

  • Čokoládový welness

Pokud se vám nechce se svěřit do péče odborníkům, můžete si čokoládovou koupel připravit i doma. Nejprve si připravte ze tří lžic kakaového prášku a dvou lžic mléka hustší kašičku. Poté ji rozmíchejte přibližně s litrem mléka a vlijte do vodou napuštěné vany. Relaxujte aspoň dvacet minut.

  • Čokoládová pleťová a vlasová maska

Čokoládové masky samozřejmě můžete pořídit již hotové, ale opět pokud byste si ji rádi připravili sami, zde vám přinášíme recept na čokoládovou pleťovou masku.

Budete potřebovat 50 g kvalitního kakaa, dvě lžíce medu, dvě lžíce jogurtu, lžičku tvarohu a lžíci a půl rozemletých ovesných vloček. Nezapomeňte, že je důležité masku nanést nejen na obličej, ale také na krk a na dekolt. Po přibližně 10-15 minutách vše smyjte.

Masku na vlasy můžete připravit ze tří lžic tvarohu, které rozmícháte ve vlažné vodě. Nakonec přidejte polévkovou lžíci kvalitního kakaa. Tuto masku nechtě působit přibližně deset minut a vlasy důkladně opláchněte.

Pokud si ale netroufáte na takové domácí experimenty, vždy se můžete obrátit na odborníky na masáže, kosmetičky nebo se svěřit do rukou kupovaným produktům. Nicméně je vždy potřeba kontrolovat, zda vás na kvalitě kakaa neošidí nebo zda přidané chemické látky spíše neuškodí.