I muži mají své dny nebo jak oslavit mezinárodní den mužů

Kdy je mezinárodní den mužů a jak tento svátek vznikl? Možná také vás překvapí, že nejen ženy mají svůj den v kalendáři. Svátek mužů už tradičně připadá na konec listopadu. V tento den si připomínáme všechny muže, kteří mají v našich životech důležité místo. Otec, manžel, přítel či syn. Oslavte svého muže tak, jak si zaslouží.

Mezinárodní den mužů OLIVIE.cz

  • Kdy a jak vznikl Mezinárodní den mužů?

Mezinárodní den mužů připadá na 19. listopad. Děje se tak již od roku 1999, kdy se svátek mužů začal konečně oficiálně slavit. Tuto velkou událost má na svědomí doktor Jerome Teelucksingh, který upozornil na tzv. neviditelných mužů.

Proč právě 19. listopad? Teelucksingh si v tento den chtěl připomenout svého otce, který měl narozeniny. Zároveň chtěl poukázat na problémy a bariéry, kterým musí mnozí muži ve společnosti čelit. Tak vzniklo i 6 základních pilířů tohoto svátku. Mezinárodní den mužů nám má připomínat, že bychom měli:

1. Podporovat pozitivní mužské vzory. Nejen filmové hvězdy a sportovce, ale i obyčejné muže, kteří žijí slušný a čestný život.
2. Oslavovat pozitivní přínos mužů pro společnost, komunitu, rodinu, manželství, péči o děti.
3. Zaměřit se na zdraví a pohodu mužů.
4. Poukázat na diskriminaci mužů v oblasti sociálních služeb, postojů a očekávání společnosti.
5. Zlepšit mezilidské vztahy a podporovat rovnost pohlaví.
6. Vytvářet bezpečnější a lepší svět, ve kterém mohou lidé růst, aby dosáhli svého plného potenciálu.

Kdy je mezinárodní den mužů?
Svátek mužů tradičně oslavujeme 19.11.

Nebyl to ovšem pouze Teelucksingh, kdo si kladl otázku, proč chybí v kalendáři den mužů. Snahy o ustanovení tohoto dne se objevovaly od druhé poloviny dvacátého století. V Kanadě, ve Francii či v Austrálii se v 60. letech konaly komorní oslavy mužů. Tyto státy vyzývaly i ostatní země, aby se k nim přidaly. Problémem však byla poměrně malá publicita a nezájem ostatních států. To se změnilo právě díky doktorovi Teelucksinghovi.

Máte ve svém životě důležitého muže?
Potěšte ho a darujte mu něco výjimečného.

  • Kde se slaví Mezinárodní den mužů?

Historie mezinárodního dne mužů není dlouhá, ale jeho popularita stále roste. Tento svátek se slaví již ve více než 70 zemích, včetně Slovenska a Česka. Ptáte se, jak se slaví Mezinárodní den mužů? Tradice oslav Mezinárodního dne mužů se mohou lišit v závislosti na zemi a kultuře. Je důležité poznamenat, že svátek mužů není jen o oslavách, ale také o podpoře otevřených diskusí o otázkách a výzvách, se kterými se muži setkávají. Má za cíl podporovat rovnost pohlaví, zlepšit mužské zdraví a podpořit pozitivní mužské vzory.

Věděli jste, že...
... Mezinárodní den slavíme již od roku 1909. I vznik tohoto svátku se pojí se společenskými problémy a postavením žen.

U příležitosti svátku mužů se po celém světě konají různé přednášky, diskuse a další aktivity, které mají upozornit na výše zmíněné myšlenky. K oslavám neodmyslitelně patří také dárky. Dárky pro muže, kteří pozitivně ovlivnili náš život. Mužů, kteří nám jdou příkladem. Muže, bez kterých si to neumíme představit. Oslavte toho svého i vy.

Mezinárodní den mužů OLIVIE.cz

  • Tipy na dárky pro muže

Dobrá večeře, kvalitní víno nebo raději něco symboličtějšího? Přemýšlíte, jak oslavit svého muže? Pokud stále nevíte, co darovat muži, kamarádovi či otci, máme pro vás několik tipů. V první řadě si odpovězte na otázku, zda vybíráte dárek pro zaníceného sportovce, milovníka chutného jídla nebo stylového gentlemana.

Mezinárodní den mužů OLIVIE.cz

Muže, který nade vše miluje svou rodinu, jistě potěší kalendář s rodinnými fotkami či společný výlet. V případě, že chcete vykouzlit úsměv na tváři pracovitému muži, darujte mu koženou aktovku či doplněk, který mu budou závidět i ostatní kolegové. Krokem vedle není ani relaxační pobyt, masáž či návštěva barbera. Manžel, táta či dědeček – každý si přece zaslouží chvíli odpočinku jen pro sebe. K tomu neodmyslitelně patří i poutavá kniha či časopis.

Máte-li ve svém okolí stylového muže – co zcela jistě máte – darujte mu něco, co podtrhne jeho mužnou eleganci. Stále oblíbenější jsou šperky pro muže. Stříbrné, kožené či dřevěné, prsteny, náramky i přívěsky. Může to být řetízek s důležitým symbolem, vygravírovaným vzkazem nebo elegantní minimalistický náramek ze stříbra. Nejste si jisti, po kterém krásném šperku sáhnout? Darujte mu dárkový poukaz.

Hledáte kvalitní pánské šperky?
Objevte širokou nabídku stříbrných šperků.

Hrníčky s vtipnými nápisy už zřejmě nikoho nepřekvapí, ale co takhle darovat kvalitní cestovní termohrnek? Díky němu si bude moci vychutnat svůj oblíbený horký nápoj během celé zimy kdekoli a kdykoli. Pokud ale přece jen chcete muži darovat něco vtipného, vyberte mu něco, co opravdu využije. Například ponožky, pyžamo či spodní prádlo s vtipným motivem.

Mezinárodní den mužů OLIVIE.cz

Darovat můžete také parfém. Pokud se však chcete vyhnout zklamání z nesprávného výběru, v případě, že si nejste na 100% jisti, sáhněte raději po dárkovém poukazu. Nejen podmanivá vůně dodává muži šarm. Dokonalost se skrývá v detailech a žádný muž nepohrdne kvalitní koženou peněženkou, pouzdrem na mobilní telefon, novou kravatou či luxusními hodinkami. Ty jsou sice větší investicí, ale otce, který vás s láskou vychovával, jistě potěší.

Dárky pro muže ale nemusí mít jen hmotnou podobu. Nejkrásnějším dárkem je přece společně strávený čas či gesto, které řekne víc než slova a dárky. Možností, jak muži ukázat, že si ho vážíte, je nespočet. Milý odkaz přiložený k pánskému šperku, společná večeře protkávaná příjemnými rozhovory, celodenní výlet na oblíbené místo. Je jen na vás a vaší fantazii, čímž letos vykouzlíte úsměv na tváři muže, který je pro vás důležitý.