Jak vybrat šperky na ples?

Plesová sezóna obvykle patří k nejočekávanějším událostem roku. Hlavně pro ženy je tak dnem, na který se snaží co nejvíce připravit a užít si ho. Každá dáma chce být za královnu, a proto dopředu plánuje, jaké si pořídí šaty, boty, líčení i účes. Toto všechno je ale potřeba takříkajíc vyšperkovat, protože šperky jsou doplňkem, který by za žádnou cenu neměl na plese chybět.

  • Výběr plesových šatů je prioritou

Protože šaty dělají člověka, je jejich samotný výběr vždy prvním a nejdůležitějším krokem, který předurčuje řadu dalších. Většinou první detail, který ženy řeší, je barva. Ta může být vesměs jakákoliv, pouze pokud má společenská událost předepsaný dresscode, je nutné se řídit jasně danými pravidly. Jedná se tak většinou o:

  • White Tie - vůbec nejformálnější dresscode. U žen jde o dlouhou večerní róbu a u mužů o bílou košili, černou vestu a kalhoty, frak a černé lakýrky.
  • Black Tie – i zde se dámy zdobí večerní róbou a pánové černým smokingem, černou vázankou a motýlkem.
  • Black Tie optional – dresscode, u kterého je možnost volby. Ženy mají na výběr mezi dlouhými šaty a kratšími koktejlkami a pánové mezi černým smokingem a oblekem.
  • Cocktail/cocktail chic - méně formální dresscode kde jsou přípustné barvy i kreativita. Dámy si tak mohou obléci koktejlky nebo společenský overal a pánové barevný oblek či zajímavé doplňky, které oživí klasický oblek.

Pokud ale není nutné se řídit pravidly, tak se při výběrů šatů opravdu fantazii meze nekladou. I barvu tak vybírejte podle svého vkusu a myslete vždy na to, že je nejdůležitější, abyste se cítily v šatech dobře. A jestli to ve finále budou klasické černé, dlouhé červené nebo krátké žluté je jedno. Protože je to váš večer a každému sluší nejvíce to, v čem je mu opravdu příjemně. Zaměřte se i na pohodlnou obuv, doporučujeme zvolit společenskou barefoot obuv, ve které múžete bez problémů protančit celou noc.

Pro naše pánské čtenáře přikládáme instruktážní video, které vám před plesem přijde jistě vhod.

(zdroj: bubibubities)

  • Podle čeho vybrat šperky na ples?

K plesům patří nejen úchvatné róby, ale také krásné šperky. Ty jsou totiž doplňkem, který povýší celkový vzhled na maximum. Ač se může zdát jejich výběr jednoduchý, není to pravda. Vhodně kombinovat šaty a šperky má svá doporučení, kterých je dobré se držet. Protože i když je plesová sezóna událostí, na které se chtějí dámy blýsknout, není nutné to přehánět. Šperky mají za cíl zdobit a doplnit celkový dojem, proto pamatujte na to, že méně je někdy více.

Jestli jste si vybrala jednoduché šaty, nebojte se je doplnit výraznějšími klenoty. Naopak pokud váš výběr nakonec padl na zdobené šaty, tak se vydejte spíše cestou minimalistický šperků. Podstatné je také na jakou událost se chystáte. Plesů je během sezóny celá řada a liší se nejen svou slavnostní příležitostí, ale také vhodností šatů a samozřejmě také šperků. Velkolepé plesové události přímo volají po vysoce elegantních klenotech, ale na menším bálu je od vás nikdo neočekává.

  • Rozhodujte se i podle účesu a střihu šatů

Při výběru šperku je důležité přihlédnout i k volbě účesu. Pokud máte krátké vlasy nebo je budete mít ve slavnostní večer vyčesané nahoru, budou se vám hodit visací náušnice, které na vás dokonale vyniknou. K rozpuštěným vlasům se zase více hodí jemné a třpytivé.

Zaměřte se i na výstřih šatů, takže jestli máte šaty s výstřihem do písmene V, zvolte náhrdelník podobného tvaru. Velmi se hodí také přívěsek, který právě u těchto výstřihů obzvlášť vyniká. To stejné platí i u šatů bez ramínek, kde máte při výběru v podstatě volnou ruku, protože zde bude mít úspěch každý šperk, který budete mít na krku. Vybrala jste nakonec šaty, které sahají až ke krku nebo s výrazně zdobeným výstřihem? Pamatujte tak na to, že se k nim hodí spíše menší a úzký náhrdelník nebo můžete tento druh šperku vynechat úplně a vsadit pouze na náušnice, které doplníte například náramkem.

  • Jaké konkrétní šperky zvolit?

Tímto se dostáváme k výběru konkrétních druhů šperků. Nejspíš nikoho nepřekvapí, že nejčastější volbou jsou náušnice, náhrdelníky a náramky. Celkový vzhled je možné doplnit i šperkem do vlasů a případně broží. Ovšem první zmiňované se těší největší oblibě v mnoha podobách.

Stříbrné náušnice
Právě náušnice bývají jedním z prvních šperků, na který se upírají oči plesových návštěvníků. Není se proč divit, jelikož dominují z každého úhlu a jsou půvabným šperkem, který je pro uši přímo stvořený nejen na plesovou sezónu. Druhů náušnic je spousta, takže samotný výběr nemusí být vždy lehký. Jak už jsme zmínili, tak v základu je dobré se držet řady doporučení ohledně zohlednění šatů a účesu. Když se tímto budete řídit, tak v zásadě nikdy nemůžete udělat chybu.

Mezi nejoblíbenější na takto významné události většinou patří náušnice visací. Jsou nepřehlédnutelné, a pokud je správně sladíte, tak jsou opravdu velmi půvabným doplňkem, který se přesně hodí pro tyto příležitosti. Navíc se dají pořídit i s různě barevnými kameny, které jim ještě více dodávají na zajímavosti a tím pádem vám na atraktivitě.

Jestli vám ale samotný výběr šatů nedovolí si vybrat tento typ stříbrných náušnic, nezoufejte. I naše klasické varianty přinášejí mnoho krásných kousků, se kterými budete zářit. K více zdobeným šatům i k dlouhým rozpuštěným vlasům se hodí jednoduché náušnice s čirým zirkonem. Jsou minimalistické, decentní a třpytí se tak, že jsou doslova stvořené pro každou budoucí královnu plesu. Pohodlně se budete cítit i v námi nabízených náušnicích se sladkovodními perlami. Nejenom šaty by totiž měly být pohodlné, ale samozřejmě také šperky. Proto se ozdobte náušnicemi, které netlačí a uchu nijak nepřekáží. Mohou to být právě perly, jenž jsou obecně považovány za luxusní a dokonalý doplněk, tak proč se jím neprezentovat právě na významné události? Nebo chcete rovnou zvolit stříbrné náušnice, co mají magickou moc? V tom případě se zkrášlete náušnicemi s opálem, který předurčuje k velkému úspěchu, a náušnice s ním dobře vynikají při mnoha příležitostech.

Minimalistické náušnice na ples:


Stříbrný náhrdelník
Nejdůležitějším šperkem na ples je určitě také náhrdelník. Ten doplňuje celkový styl a je do velké míry dominantním prvkem, který přitahuje pozornost. Umí podtrhnout krásu dekoltu a dodat celkovému outfitu šmrnc. Jeho velkou výhodou je, že se hodí prakticky ke všem šatům, pouze pokud si obléknete hodně zdobené, mohl by zaniknout. I v těchto případech se ale dá pyšnit jemným a úzkým náhrdelníkem.

Když řekneme, že výběr náhrdelníků na ples je velký, tak to myslíme opravdu doslovně. Jsou masivnější, jednoduché, perlové, s kamínky i kameny různých druhů i barev. Dobře vypadá, když náhrdelník sladíte i s náušnicemi, proto se ženy často uchylují k nákupu celé sady stříbrných šperků. Nemusí tak přemýšlet nad tím, jak konkrétní šperky kombinovat a rovnou zvolí to, co společně dokonale ladí.

Protože si u nás dámy často kupují šperky na společenské události, všimli jsme si, že jim častokrát vévodí právě sady. Konkrétně velice luxusní sada, která je složena z náušnic, prstýnku a přívěsku a dominují jí bílé perly. Perly nezklamou a jsou naprosto univerzálním doplňkem, který nikdy nepůsobí obyčejně.

Sada stříbrných šperků s perlou

Dalším oblíbeným kompletem je stříbrná sada šperků s tmavě modrými a čirými zirkony. Skládá se z náušnic, prstýnku a přívěsku, a právě modrý zirkon, který je uprostřed každého ze šperků, působí neodolatelně. Obě sady jsou navíc rhodiovány, čímž je zajištěna jejich větší odolnost, vyšší lesk a delší životnost. Je tak možné se jimi pyšnit na mnoha společenských událostech a stále budou krásné a zářivé.

Stříbrné náramky a prsteny
I náramky a prsteny patří k plesovým sezónám. Není to sice podmínkou, ale i tyto šperky by k sobě měly ladit. Náramky a prsteny sice nemusí poutat tolik pozornost jako výše zmíněný náhrdelník a náušnice, ale přesto nepodceňujte jejich výběr. Vždy by měly stylem odpovídat celkovému dojmu a ideálně když všechny šperky sladíte do jednoho tónu. Nevypadalo by pravděpodobně dobře, když budete mít modré šaty, náušnice se žlutými kameny, náhrdelník se zeleným kamenem a náramek s prstenem sladěné do růžova.

Při výběru šperků se spoléhejte na určitá doporučení, ale také hlavně na svůj úsudek. Plesy jsou událostmi, které je potřeba si pořádně užít a stát se alespoň na okamžik někým tak trochu jinak výjimečným. A toho se dá docílit pouze tak, když si obléknete pohodlné a krásné šaty a boty, slavnostně se nalíčíte a učešete a vaši krásu podtrhnete šperky, které se vám líbí. Každý šperk je jedinečný stejně tak, jako každá žena. Proto se nebojte se jimi zdobit i v tak očekávané sezóně, jako je ta plesová.

Zvažujete nákup šperků na společenské události? Prohlédněte si naši kategorii šperku na ples.

Oblíbené plesové šperky:

.