Kdy pořídit první náušnice pro miminko a jaké zvolit

Výběr prvních náušnic pro miminko je jedním z důležitých momentů pro každou rodinu. Jaké jsou nejlepší dětské náušnice pro různé věkové skupiny a jaký materiál zvolit? Přečtěte si našeho průvodce a najděte náušnice, které budou nejen krásné, ale také bezpečné a pohodlné.

smiling woman carrying baby

  • Kdy pořídit první náušnice?

Odkdy nosí miminka náušnice? Na tuto otázku neexistuje jednotná odpověď. Zatímco kdysi bylo běžné, že náušnice se holčičkám nastřelovaly už během prvních dnů po narození, dnes se často setkáváme s tím, že rodiče nechají dítě, aby toto rozhodnutí udělalo samé. Na otázku, kdy propíchnout uši miminku, tak mnoho rodičů nechává odpovědět holčička sama.

V minutě mezi rodiči převládal názor, že čím dříve se ouška propíchnou, tím nižší je šance, že si tento zákrok bude miminko pamatovat. Nejednou se však stávalo, že zákrok v porodnici byl proveden narychlo, docházelo k různých komplikacím, zánětům či bolestivému hojení. Dnes se mnoho rodičů přiklání k tomu, aby o nastřelení náušnic rozhodly děti samy.

Obecně se doporučuje počkat alespoň do věku tří měsíců, kdy má dítě absolvováno základní očkování, a to zejména proti tetanu. Před jakýmkoli zásahem do pokožky, včetně propíchnutí uší, by totiž mělo být dítě plně očkováno. Očkování proti tetanu zajišťuje ochranu proti bakteriální infekci, která může vzniknout při poranění kůže. Proto je ideální, aby bylo dítě před aplikací prvních náušnic očkováno minimálně první dávkou tetanové vakcíny. Tříměsíční miminko zároveň nemá tendenci chytat se za ouška a táhnout si nové náušničky.

  • Propíchnutí uší nebo nastřelení náušnic?

Nastřelení náušnic je velmi populární způsob, který využívá speciální pistolka. Celý proces začíná dezinfekcí místa, kde bude náušnice nastřelena, následuje označení bodu na ušním lalůčku a nakonec samotné nastřelení. Výhodou této metody je její rychlost, jelikož celý proces trvá jen několik sekund, a menší bolestivost, protože rychlost zákroku minimalizuje čas, po který je bolest pociťována.

Na rozdíl od nastřelení piercingu či propíchnutí jiných částí těla, tento zákrok je téměř bezbolestný. Lidé, kteří mají například piercing v ušní chrupavce, se shodují, že propíchnutí ušního lalůčku je rychlé a člověk ho téměř neucítí. Samotné nastřelení je otázkou několika vteřin.

Nastřelení je také často vnímáno jako pohodlnější, protože zařízení je navrženo tak, aby byl celý proces co nejjednodušší a jen minimálně stresující. Nastřelení náušnic si miminko častokrát ani nevšimne, jediným nepříjemným momentem je samotný zvuk pistolky, která jemně cvakne. Během několika vteřin máte v uchu nastřeleny nové náušnice, které pak musíte nosit několik týdnů. Většinou se jedná o náušnice z hypoalergenního kovu – časté jsou náušnice z chirurgické oceli či stříbrné náušnice.

Ucho po nastřelení náušnic ve většině případů nekrvácí a během hojení, které bývá rychlé a bezproblémové, nedochází ani k tvorbě zánětů či hnisání.

Naopak propíchnutí uší jehlou je tradičnější metoda, která se často používá v profesionálních piercingových studiích. Při tomto postupu se používají sterilní, jednorázové jehly, které jsou speciálně navrženy pro tento účel. Propíchnutí uší miminka také začíná dezinfekcí místa a označením bodu na ušním lalůčku. Potom odborník jemně a precizně propíchne ucho sterilní jehlou a následně vloží náušnici. Výhodou propíchnutí jehlou je vyšší kontrola nad umístěním náušnice a možnost použití různých typů náušnic hned od začátku. V případě propíchnutí ucha jehlou však hrozí, že ranka bude více krvácet a hojení bude déle.

Vše, co potřebujete vědět o propíchnutí uší a nastřelení náušnic, naleznete v tomto článku

  • Tipy, jak vybrat první náušnice

Výběr prvních náušnic pro miminko může být obtížný úkol. Důležité je zohlednit materiál, velikost a typ zapínání. Pro nejmenší miminka jsou vhodné náušnice z bílého zlata nebo chirurgické oceli, které jsou hypoalergenní a bezpečné. První dětské náušnice by měly být malé, lehké as bezpečným zapínáním. Máte-li pochybnosti o výběru správných náušnic, neváhejte se poradit s pediatrem nebo profesionálním piercerem. Tito odborníci vám mohou poskytnout cenné rady a doporučení na základě zkušeností a odborných znalostí.

Při výběru dětských náušnic pro miminka se zaměřte zejména na tři základní parametry:

  • materiál náušnic
  • velikost náušnic
  • typ zapínání

První náušnice či náušnice pro miminko by měly být vyrobeny z hypoalergenního kovu, jakým je chirurgická ocel, stříbro či zlato. Pozor si dejte na šperky s obsahem niklu, který může způsobovat alergie.   Před koupí si ověřte, zda náušnice pocházejí od důvěryhodného prodejce a jsou označeny jako hypoalergenní. Vyberte náušnice s jednoduchým, hladkým designem bez ostrých hran nebo malých částí, které by mohly dítěti způsobovat nepohodlí nebo se odtrhnout.

Dbejte na to, aby náušnice neměly žádné ostré hrany a byly dobře zkonstruovány. Vyhněte se náušnicím s příliš malými ozdobnými prvky, které by dítě mohlo spolknout, pokud by se utrhly.

Stejně důležitá je správná velikost. Náušnice pro děti by měly být drobné, aby jim nepřekážely a nebyly zdrojem případného zranění. Velké a těžké náušnice mohou být nepohodlné a mohou táhnout ušní lalůček, což může vést k podráždění nebo poškození. Malá miminka mají tendenci dotýkat se oušek, a proto je důležité eliminovat jakýkoli zdroj možného rizika. Proto jsou pro miminka vhodnější drobné náušnice, které se nebudou o nic zachytávat a vaše dcerka si je nebude táhnout dolů z oušek.

Náušnice na šroubek

Pro miminka a malé děti jsou praktické nastřelovací náušnice, které minimalizují riziko infekce a zajišťují pevné uchycení. Další bezpečnou volbou jsou náušnice na šroubek, které si holčičku jen tak neotevře a zároveň jsou velmi pohodlné. Dětské náušnice na šroubek nebo s puzetou jsou ideální pro aktivní děti, které si často hrají a neobsedí Jelikož tento typ náušnic z dětského ouška nevisí, jsou šroubovací náušnice či náušnice s puzetou vhodné i pro nejmenší nositelky.

Náušnice na dámský patent

Mimořádně praktické jsou dětské náušnice se zapínáním typu dámský patent, které rodič jednoduše zapne a děťátko si je zároveň jen tak snadno neodepne. Jelikož jde o zapínání, při kterém nehrozí, že by se miminko omylem píchlo nebo jinak poranilo o ostrý konec náušnice, dámský patent je vhodný i pro nejmenší holčičky. Totéž platí o zapínání na uzavíratelný háček, který je stejně praktický a odolá i zvědavým dětským ručkám.

Kroužky

Stříbrné či zlaté dětské náušnice ve tvaru kroužků jsou rovněž oblíbené. Náušnice ve tvaru kroužků si však miminko dokáže jednoduše chytit, a proto jsou vhodné pro starší děti. Vyhnete se tak nepříjemným situacím, kdy se do kroužků holčičce zamotaly prstíky či hračky.

  • Jaký materiál prvních náušnic zvolit

Jak jste si mohli přečíst již výše, dětské náušnice by měly být vyrobeny z certifikovaného a hypoalergenního kovu. Správná volba materiálu minimalizuje riziko podráždění pokožky, podporuje bezproblémové hojení a zajišťuje pohodlí a bezpečnost dítěte při nošení náušnic.

Při výběru vhodného materiálu dětských náušnic dejte vždy přednost kvalitě a pamatujte na to, že dětská pokožka je mnohem citlivější a na nevhodný kov může reagovat různě. Chcete-li se vyhnout alergickým reakcím, vybírejte správně. Záruku kvality a elegance vám poskytne zlato, ať už tradiční žluté, bílé nebo růžové. Je to hypoalergenní kov, při kterém nehrozí svědění, pálení či jiná kožní reakce. Skvělou volbou je například 14-karátové zlato, ale také ryzí stříbro (sterlingové stříbro, které obsahuje 92,5% stříbra). Vždy se však vyhněte materiálu, který obsahuje nikl.

Objevte dětské stříbrné náušnice 

První náušnice pro miminko bývají často vyrobeny z bílého zlata, které je známé pro své hypoalergenní vlastnosti a krásný vzhled. Náušnice z bílého zlata jsou relativně snadno udržovatelné. Jejich povrchová úprava rhodiem dodává šperkům lesk a chrání je před zakalením a poškrábáním. Pravidelné čištění a občasná údržba u klenotníka pomohou udržet jejich vzhled a kvalitu. Bílé zlato je ideální volbou pro citlivou dětskou pokožku a je k dispozici v různých designech – od jednoduchých pecek po elegantní kroužky. Pokud vás neláká klasické bílé zlato a představujete si originálnější dětské náušnice, růžové zlato rozhodně stojí za zvážení.

Hledáte-li cenově dostupnější první náušnice, chirurgická ocel může být tím pravým řešením. Pro miminka a děti s velmi citlivou pokožkou jsou náušnice z chirurgické oceli skvělou volbou díky své hypoalergenní povaze a odolnosti. Chirurgická ocel je mimořádně odolná vůči korozi, poškrábání a opotřebení. Tato vlastnost z ní činí ideální materiál pro děti, které jsou aktivní a náušničkám dávají během dne pořádně zabrat.

Stříbrné náušnice pro děti jsou však stále nejoblíbenější volbou, a to nejen pro své skvělé vlastnosti, ale také příznivou cenu. Stříbro má zároveň přirozené antibakteriální vlastnosti, což může napomoci snížit riziko infekcí, které mohou vzniknout při propichování uší. Stejně jako náušnice zlaté či z chirurgické oceli, i kvalitní stříbrné náušnice jsou dostatečně odolné, aby vydržely každodenní nošení a dětské aktivity.

Náš TIP:
Správná péče o šperky je důležitá, a podcenit byste ji neměli ani v případě dětských náušnic. Díky pravidelnému čištění budou náušnice stále jako nové.

 Vše o tom, jak se starat o šperky

  • Nepodceňte styl a design dětských náušnic 

Většina rodičů při nastřelení prvních náušnic obvykle sáhne po jednoduchých náušnicích pro miminko, které jsou bezpečné a nenápadné. Ani první náušnice pro dítě ovšem nemusí být nudné. Dětské náušnice jsou k dispozici v široké škále designů, které mohou odrážet osobnost a zájmy dítěte. Mezi oblíbené patří náušnice ve tvaru zvířátek jako jednorožci nebo kočičky, berušky, srdíčka, kvítky a mnohé další.

Při výběru designu dětských náušnic je však důležité zohlednit několik klíčových faktorů, abyste holčičce zabezpečili bezpečnost i pohodlí. V první řadě je třeba zaměřit se na bezpečnost náušnic. Vybírejte modely se zaoblenými hranami a bezpečným zapínáním. Obecně se za nejbezpečnější považují náušničky na šroubek, protože děťátko si je neotevře samo. Vhodné jsou také náušnice na ruský patent, případně náušnice s takzvaným dámským patentem.

Při výběru náušnic zohledněte také věk dítěte. Pro miminka a malé děti jsou vhodné malé a lehké náušnice, které nebudou táhnout ušní lalůček. Starší děti mohou nosit také pestřejší a výraznější designy, které odpovídají jejich vkusu.

Myslete na to, že design a styl náušnic by měly odrážet zájmy a preference dítěte. Pokud dítě miluje zvířata, zvolte náušnice s motivem motýlků, berušek či kočiček. Pokud je naopak holčička milovnicí pohádek, darujte jí náušničky s oblíbenou pohádkovou postavou. Dětské náušnice s motivem Minnie jí jistě udělají radost.

Zvažte také příležitosti, pro které budou náušnice určeny. Ke každodennímu nošení jsou vhodné jednodušší a univerzální designy, zatímco na speciální události můžete zvolit elegantnější a výraznější kousky, jako například náušnice s barevnými kamínky či dětské náušnice s perlou. A co takové náušnice s diamantem či dětské náušnice s opálem? Je to jen na vás.

Nastřelení náušnic nebo propíchnutí uší? Na co se připravit a jak vybrat první dětské náušnice? Přečtěte si odpovědi na všechny otázky a připravte se na tento důležitý moment včas. Nezapomeňte, že náušnice pro miminko nebo malou princeznu by měly být nejen hezké, ale také bezpečné. Vyberte si stříbrné náušnice z naší nabídky a udělejte radost sobě či své ratolesti.

 
;