Řetízky na nohu od OLIVIE

Šperky nás zdobí už od nepaměti. Pyšní se jimi ženy, muži i děti a je přitom úplně jedno, na kterých částech těla je nosí. Některé jsou klasikou, takže například náušnice a řetízky můžeme vidět téměř na každém. Pak jsou ale šperky, které nejsou tak časté, ale o to více poutavě vypadají. Mluvíme o řetízcích na nohu, které se opakovaně stávají oblíbeným módním doplňkem.

  • Co znamená řetízek na noze?

I když se může zdát, že řetízky na nohu za sebou nemají tak dlouhou historii jako jiné šperky, opak je pravdou. Ženy se s nimi zdobily už v dávných dobách, dokonce některé nálezy dokazují, že prvním použitým materiálem byl kámen a různé druhy kovů.

Řetízek na nohu měl přitom v některých zemích rozdílný význam. Někde byl brán jen jako vkusná ozdoba, ale jinde byl dokonce považován za šperk vulgární a nosily ho pouze prostitutky nebo kurtizány. Vždy byl ale každopádně považován za doplněk, který přitahuje pozornost a tento trend přetrvává dodnes.

  • Co znamená, když má žena řetízek na noze?

Řetízky na nohu se nosily nejčastěji v Indii. Byly nejen ozdobou, ale současně měly napovědět mužům, jestli je žena svobodná nebo vdaná. Často řetízky na nohu nosily také tanečnice, protože při tanci vydávaly díky ozdobám jemné zvonění. Například v Egyptě tyto řetízky u žen značily, z jakých poměrů pochází a jak bohatý je jejich manžel. Zajímavostí je, že právě v Egyptě se už v dávných dobách materiálově odlišovaly. Ženy zámožných mužů samozřejmě nosily řetízky na nohu zlaté, naopak ženy z chudších vrstev z levnějších kovů a některé si je dokonce vlastnoručně vyráběly. Na Blízkém východě je dámy měly spojené řetízkem na obou nohách, protože tak dokázaly udělat pouze krátký krok, což bylo žádoucí. Toto doslova omezování u nich mělo údajně vytvářet efekt ladné chůze.

V dnešní době symbolika řetízků na noze už není tak důležitá, jelikož je ženy nosí pro potěšení a jako krásný doplněk. Hlavně v letních měsících se tak stávají oblíbeným šperkem, který se skvěle hodí k balerínám, teniskám, botám na podpatku i třeba žabkám. Žena přitom nemusí vyjadřovat svůj rodinný stav nebo nikoho pohoršovat, ale přesto zaslouženě poutá pozornost hezkým šperkem.

  • Nosí muži řetízky na noze?

Nošení řetízků na noze je většinou dominantou žen, ale to neznamená, že se jimi nemohou zdobit také muži. Už v dávných dobách nosili náramky z kůže a kovů otroci a často je měli i muži vyšších postavení. Dnešní doba je velmi vstřícná k nošení šperků obecně, takže i pánové mají různé možnosti. Často se tak zdobí řetízky na nohu v podobě kožených provázků nebo korálků. Ovšem pravdou zůstává, že tento šperk je častější a spíše oblíbený u žen.

  • Na jaké noze se nosí řetízek?

Můžeme vás uklidnit, protože žádné konkrétní pravidlo pro nošení řetízku na noze neexistuje. Je tak na vašem vkusu a náladě, kde je budete nosit. V některých kulturách se tvrdilo, že pokud žena nosí řetízek na pravé noze, tak je lehká děva nebo že je dokonce zkažená. Naopak levá noha zdobená řetízkem o ženě údajně vypovídala, že ho dostala od svého milého nebo že je cenově dostupná. Tak či tak je určitě dobře, že tyto pověry už nepanují a dnešní dívky a ženy se tímto doplňkem mohu zkrášlovat bez jakýchkoliv předsudků.

Řetízek na nohu z e-shopu OLIVIE.cz

  • Má nošení řetízků na noze nějaká pravidla?

U nošení těchto řetízků nejsou ani tak pravidla, ale spíše řada doporučení, kterými se můžeme, ale současně také nemusíme řídit.

Myslete na perfektně upravené nohy. Řetízek na noze je krásným doplňkem, který ale dokáže svůj účel splnit pouze tehdy, když je noha upravená. Myslete na pedikúru, hladké paty i oholené nožky.
Řetízky noste na holé noze. I když jsou ženy, které si je nasazují i na ponožky nebo punčocháče, tak doporučujeme je spíše nosit na holé končetině.
Zohledněte společnost, do které je nosíte. I když je moderní doba hodně tolerantní, tak jsou určitě místa, kam se tyto šperky úplně nehodí. Například ke kostýmku ve velké společnosti by asi nebyly tím pravým doplňkem.

  • Řetízky na nohu od OLIVIE

Řetízků na nohu je dnes celá řada. Je tak možné si vybírat z různých materiálů, vzorů i symbolů. Skvěle vynikají právě v teplých měsících, kdy je můžeme kombinovat s různými styly oblečení. Dají se tak nosit ke 3/4 kalhotám, sukním, šatům, kraťasům i legínám. Jednoduše jak je nožka trochu odhalená, už se na ní hodí tento druh doplňku. Nosit se dají i na plesy, ale většinou se jimi rády chlubíme v létě na dovolené u moře, ale také u rybníku v blízkém okolí.

U nás vám nabízíme řetízky na nohu s kamínky i bez. Ve většině případů mají nastavitelnou velikost, takže se nemusíte trápit tím, že by vám řetízek náhodou neseděl, ale samozřejmě u nás máte možnost ho jednoduše vyměnit za jiný. Je možné se s nimi koupat v moři i ve ''sladké'' vodě, je ale potřeba se vyvarovat chlorované vodě, termálním pramenům, sauně apod. Každým šperkem se totiž můžeme zdobit dlouhou dobu, ale je také nutné mu věnovat péči a vyvarovat se věcem, které mu škodí. Víte, jak se správně starat o váš stříbrný šperk?

Řetízky na nohu se dají navíc hezky kombinovat s prsteny na nohu. Toto spojení vypadá na noze velmi zajímavě, a ještě víc přitahuje pozornost létem nadšeného okolí. Nebojte se tak experimentovat, protože teplé počasí k tomu přímo svádí a fantazii se tak opravdu meze nekladou.

O řetízkách na nohu se říká, že jsou považovány za sexy šperk. Vůbec se tomuto tvrzení nedivíme a budeme rádi, když i vy je budete s radostí nosit. Protože i když nejsou tak časté, o to víc jsou zajímavé a originální. A to je něco, co jistě ocení každá žena.

Zvažujete pořízení vašeho prvního řetízku na nohu nebo si přejete vaší sbírku rozšířit? Prohlédněte si naše nejprodávanější řetízky na nohu.