Jak nejlépe oslavit 1. máj - svátek zamilovaných?

Říká se, že láska kvete v každém věku a s tímto tvrzením naprosto souhlasíme. Ovšem v některých měsících je její rozkvět ještě větší. Máme na mysli měsíc květen, který je pro lásku jako stvořený. Vše kvete, probouzí se, hraje mnoha barvami a samotná láska se tak prožívá intenzivněji. Svátek všech zamilovaných, který připadá na 1. května, je tak vlastně oslavou všeho, co je v tomto období tak krásné.

1. máj - OLIVIE.cz

  • Původ svátku zamilovaných

Současně se svátkem zamilovaných slavíme také Svátek práce. První máj, jak je také tento den nazýván, je tradičně spojen s mnoha zvyky. Mezi nejznámější patří polibek pod rozkvetlou třešní, stavění májky, vítání jara i studentské oslavy zvané Majáles. Májové oslavy jsou součástí českých tradic již spoustu let a každý rok se jich účastní mnoho lidí bez rozdílu věku.

Některé historické záznamy dokládají, že svátek slavili už Keltové, kteří ho nazývali Beltain. Jednalo se u nich o symbolické vítání jara, docházelo k zapalování ohňů a milenci chodili do lesa na romantické schůzky. 1. máj se slavil také ve starověkém Římě, kde oslavy trvaly dokonce 6 dní. Slavnosti byly zasvěceny bohyni jara Flóře a v jejich závěru docházelo k vypouštění koz na pastviny a zajíců do polí, což symbolizovalo plodnost.

Nejznámější původ svátku Prvního máje je přitom spojený s dílem Karla Hynka Máchy Máj z počátku minulého století. I když je to už dlouhá doba, tak je krásné, že lidé nezapomínají a již tradičně v květnu vyrážejí v Praze na Petřín. Zde se nachází socha básníka Karla Hynka Máchy, ke které lidé pokládají květiny.

  • Jak oslavit 1. máj

Jak už víte, tak 1. máj se dá oslavit mnoha způsoby. Mezi ten nejčastější jistě patří právě polibek pod rozkvetlým stromem, nejlépe třešní, ale podle tradice by měl stačit jakýkoliv rozkvetlý strom. Polibek tak má zajistit dotyčné ženě nebo dívce svěžest a i to, že takříkajíc neuschne. Současně by také měl vztah páru vydržet minimálně rok do dalšího polibku pod rozkvetlou třešní ve svátek zamilovaných.

Oslavy obvykle začínají už v předvečer, který předchází svátku zamilovaných. Chlapci se vydávají do lesa, kde useknou co možná nejvyšší stromek a do rána z něj udělají májku. Tento staročeský symbol i znamení jara ozdobí na špičce věnci, květinami, barevnými stužkami i pentlemi. Podle tradice pak zůstávají celou noc v blízkosti májky, aby ji někdo z vedlejší vesnice neodřízl nebo neporazil, protože to by znamenalo ostudu pro celou vesnici. V den zamilovaných se také v některých krajích vysypávaly tzv. chodníčky lásky a docházelo k malování srdíček i vytváření nápisů na vrata.

Dnešní doba je už v tomto směru jiná, ovšem někde se tyto tradiční a krásné zvyky stále dodržují. Nejčastěji je ale 1. máj oslavován právě polibkem pod rozkvetlým stromem, procházkou, příjemnými okamžiky ve dvou a například i hezkým dárkem.

  • Jak potěšit dívku na 1. máje?

Potěšit svého milého nebo milou ve svátek zamilovaných bereme všichni jako nepsanou povinnost. Možná si ale říkáte, co by bylo nejlepší zvolit. Proto pro vás máme několik tipů a věříme, že s nimi určitě zabodujete:

Romantická procházka spojená s polibkem pod rozkvetlým stromem - právě procházky ruku v ruce jsou pro zamilované páry v této krásné době tím nejideálnějším řešením. Navíc polibkem splníte tradici a završíte kouzlo svátku.

Darujte květiny - i když jsou květiny na jaře na každém kroku, tak kytice ve svátek zamilovaných potěší každou ženu. Dámy kytky milují v jakékoliv podobě a obzvlášť, když je dostávají z lásky.

Večeře při svíčkách - dát si něco dobrého k jídlu, příjemně posedět za svitu svíček a večer završit tradičním polibkem, to vše je za nás nejlépe strávený čas v takto významný den.

Pozornost z lásky - v den zamilovaných určitě nic nepokazíte, když svému protějšku dáte dárek. Ten vždy potěší, a hlavně bude milovanému člověku, kterého máte po svém boku, stále připomínat vzácný den, ve který ho dostal.

 

  • Žádost o ruku na 1. máje?

V den 1. máje se zamilované páry nejen líbají pod rozkvetlým stromem, ale pánové častokrát využívají tento den k tomu, aby se vyjádřili. Příležitost, atmosféra, krásná příroda, zamilovaní lidé všude kolem k tomu totiž přímo vybízí. Není se proč divit, že právě 1. květen je často využívaný k žádosti o ruku.

Každý muž, který se rozhodne udělat takto velký a úžasný krok ke společnému životu, si určitě nemůže vybrat lepší období. I když okamžik zpravidla provází velká nervozita, samotná žádost je jedním z nejkrásnějších okamžiků v životě pro oba. Je potřeba pouze vybrat zásnubní prstýnek, což není nic složitého a užít si každou jednu minutu tohoto májového dne.

Nejoblíbenější zásnubní prsteny:

 

  • Třešňový květ - význam

Možná se teď ptáte, jak souvisí třešňový květ právě s 1. májem? Odpověď je jednoduchá, protože květy třešní, které můžeme vidět na začátku jara a mají různé barvy i odstíny, jsou pevně spjaty s dlouhotrvající láskou. Třešňové věnce hlavně v dřívějších dobách nosily nevěsty při obřadu, byly také používány jako antikoncepce a pomáhaly proti kašli.

Třešně mají velký význam také například v Japonsku. Stromy jsou zde nazývány sakura a jen co začnou kvést, lidé pořádají speciální festival pro pozorování třešňových květů. Tyto stromy jsou také symbolem síly, jelikož přežily tsunami, znovu vyrašily a vykvetly do své neuvěřitelné krásy. Samurajové si jimi zdobili meče a piloti kamikaze rovnou letadla, protože věřili, že díky květům sakury je letadla vynesou rovnou na věčnost.

Třešňový květ můžeme často vidět i v podobě tetování, protože je tak trvalou připomínkou toho, že život je prchavý a je nutné žít v přítomnosti. Květy těchto stromů se mimo jiné hodně zdobí ženy v podobě šperků, jelikož symbolizují lásku, sílu i cyklus života.

  • Třešňový květ - šperky

Výhodou šperků je, že se s nimi může krášlit opravdu každý. Ženy, muži i děti tak mohou vybírat z různých druhů a zvolit třeba i takové, které pro ně mají zvláštní význam. Právě kolekce šperků s třešňovým květem vás velice nadchla a my jsme za to rádi. Jedná se o květy lásky, které nevadnou a stále tak plní úlohu, ke které jsou předurčeny - být věčným symbolem lásky.

Můžete u nás zakoupit nejen nádherné náušnice, úchvatné prstýnky, nápadité náramky i nepřehlédnutelné řetízky. Všechny tyto šperky mají společný třešňový květ v různých podobách, originální design a jsou samozřejmě vyrobeny z kvalitního materiálu. Protože víme, že láska je cit, který by měl přetrvávat navždy, snažíme se o to, abyste ho mohli vyjádřit také pomocí našich šperků. A právě třešňový květ se k tomuto účelu hodí nejvíce. Darujte ho k svátku všech zamilovaných a vyjádříte vše, co je v tomto období nejkrásnější - láska.

 

Nejoblíbenější šperky s třešňovým květem:

.