Den matek: Jak udělat radost mamince

 V České republice slavíme během roku mnoho svátků a významných dnů. Každý je podstatný a měli bychom minimálně vědět, co konkrétně znamená a proč ho slavíme. Některý je pro nás důležitější, jiný třeba méně, ale je i ten, na který bychom neměli nikdy zapomínat. Mluvíme o Dni matek, který oslavují úžasné a současně nejdůležitější ženy našeho života.

Stříbrný prsten s modrým opálem OLIViE.cz

  • Původ Dne matek

Je známo, že tento svátek je jedním z nejoslavovanějších po celém světě, hned po Vánocích a Velikonocích. U nás oficiálně slavíme Den matek druhou květnovou neděli. Vzhledem k tomu, že se jedná o mezinárodní svátek, slaví se ve všech zemích, i když se způsoby jednotlivých zemí tak trochu liší. Tato oslava mateřství přitom sahá v různých podobách až do starověku.

Vůbec první zmínka vede k římské oslavě mateřství, která se slavila první březnový den. Den se nazýval Matronalie a byl zasvěcen bohyni Juno, která byla ochránkyní nejen vdaných žen, ale také nastávajících rodiček. Dalším v pořadí byl tzv. Mothering Sunday, což byl křesťanský svátek, a slavil se čtvrtou neděli od začátku půstu.

Za zakladatelku Dne matek je považována Anne Marie Jarvisová, která přišla s první myšlenkou pravidelných mezinárodních oslav. Ta se usilovně snažila bojovat za to, že bude den oficiálně uznávaný. Sama ho poprvé slavila roku 1907 v kruhu nejbližších jako mši za svou maminku. Už ale o rok později se slavil oficiálně v kostele v Graftonu na počest všech matek. A konečně v roce 1914 ho oficiálně vyhlásil americký prezident jako národní svátek. Od té doby se začal velkolepě oslavovat napříč celou Amerikou a vzdávat hold všem maminkám.

K nám se svátek dostal roku 1923 a zasloužila se o to Alice Masaryková, dcera prezidenta T.G. Masaryka. Kvůli komunismu v roce 1948 bohužel došlo k jeho upozadění Mezinárodním dnem žen, což se ale opět změnilo po revoluci v roce 1989. Od té doby se Den matek slaví v podobě, kterou známe dodnes, a i když má za sebou dlouho cestu, věříme, že se bude slavit i nadále.

Česká republika a Slovensko slaví svátek druhou květnovou neděli. Ve stejnou dobu ho oslavují také v Americe, Německu nebo Rakousku. V Polsku připadá na 26. května, Velká Británie i Irsko ho slaví čtvrtou neděli půstu a v arabských zemích slaví Den matek 21. března.

  • Jak oslavit Den matek?

Oslavit Den matek se dá mnoha způsoby. Není přitom důležité jak, ale proč. Cílem svátku je si připomenout, jak jsou maminky nepostradatelné a jedinečné. Proto jim poděkujme, věnujme jim úsměv, objetí, milá slova, kytičku i dárek. Buďme hlavně s nimi, protože to je to, co ocení každá maminka. Není podstatné, jak bude květina velká nebo jak bude dárek hodnotný. Každá maminka nejvíce miluje své děti, a proto ji stejně nejvíc potěší, když si vzpomeneme a společně oslavíme svátek, který patří jen a jen jí.

Nastavitelný prsten HVĚZDY z e-shopu OLIVIE.cz

  • Udělejte radost přáníčkem

Protože maminky nejvíce milují dárky od srdce, přímo se nabízí jim dát přáníčko. Nejlepší je určitě v klasické papírové podobě, doplněné hezkým textem, který maminku potěší. Kdo je zručný, může ho rovnou vlastnoručně vyrobit. Na jeho výrobě není nic složitého, na základní přáníčko postačí tvrdý barevný papír, nůžky a barevné fixy nebo obyčejné pastelky. Z papíru vystřihnete požadovaný tvar a dotvoříte fixami nebo pastelkami. Pokud jste kreativní, dá se přáníčko ještě dozdobit stuhou, květinou, látkou, korálky i ozdobnými kamínky.

Pokud si netroufáte, dají se sehnat již hotová přáníčka. Některá jsou vtipná, jiná dokonce i melodická, některá jsou pojatá moderně a najdou se i taková, která se nesou v klasickém duchu. Vždy mají ale společné, že mají co nejvíce potěšit a dojmout každou konkrétní maminku.

Základem je pokaždé text, a čím originálnější bude, tím lépe. Ovšem i v tomto směru dokáže pomoci internet, takže pokud ve vás nedřímá duše básníka, nemusíte se bát a nechte se klidně inspirovat v internetovém světě:

Vše nejlepší, maminko,
už nejsem malé miminko,
ale pořád Tě stejně ráda mám,
pusinku ke Dni matek posílám.

Nejdražší maminko, přeji vše nejlepší ke Dni matek! Ze srdce Ti děkuji za všechnu Tvoji lásku, péči a něhu, kterou mi dáváš. Mám Tě ráda nade vše na světě.

Připíjím na fantastickou ženu. Připíjím na báječnou kamarádku, které si moc vážím.
A v neposlední řadě připíjím na starostlivou mamku, protože právě dnes slaví Den matek.
Připíjím na Tebe, má nejlepší a nejbáječnější maminko!

  • Šperky na Den matek

Nejen přáníčka a květiny vládnou Dni matek. Často se darují i šperky, protože jsou památkou nejen na výjimečné okamžiky, ale také dárkem, který vždy potěší. Maminka je nenahraditelná a jediná na světe, proto zvolit k tomuto svátku šperk, je skvělá volba.

Vhodných šperků je celá řada. Častým šperkem ke Dni matek je stříbrný řetízek, který je doplněný přívěskem. Ten může mít podobu květiny, srdíčka, perly, počátečního písmena maminky, ale také oblíbeného anděla například se symbolem nekonečno. Stříbrný náhrdelník může být vlastně jakýkoliv, ale vždy se hodí pro významné dny a tím Den matek bezesporu je. Stačí jen vybrat správnou velikost, což ale není nic složitého, a pak už jen udělat opravdovou radost.

Darovat se dají i náušnice, které jsou všemocnými královnami šperků. Sluší každé ženě a díky bohatému výběru se nemusíte bát, že byste nenarazili na ty pravé. I náušnice mohou být dozdobeny květinami, srdíčky i mnoha dalšími motivy. Mají různé tvary, velikosti a liší se podle typu zapínání. Pokud budete vybírat právě náušnice jako dárek ke Dni matek, rozhodli jste se správně, protože náušnice potěší každou ženu, která má nejen tu nejkrásnější maminkovskou roli.

Jako dárek k tomuto svátku se hodí samozřejmě také náramek, vybrat můžete jemný, ale také nápadnější, s motivem i bez. Volbou může být také prstýnek, který bude už napořád vaší mamince připomínat vzácný den, ke kterému ho dostala i vás samotné. Koupit se dá také rovnou i celá sada šperků, nebo jestli chcete nechat výběr rovnou na mamince, darujte jí poukaz. Ten může mít různou hodnotu, a jak se říká, nikdy neurazí a je vždy jistotou, že se nespletete. 

V našem životě máme možnost poznat a seznámit s mnoha ženami. Některé naším životem projdou bez povšimnutí, na jiné rádi vzpomínáme a jsou tu takové, na které nikdy nezapomeneme. Ale jedna žena stojí stále opodál, a přitom je nám nejblíž. Vše, co nám kdy řekne, poradí i doporučí, myslí vždy pro naše dobro, což pokaždé zjistíme až s postupem času. Proto jí popřejme a udělejme radost v tak důležitý den, jako je Den matek. Je totiž opravdu jen jedna a jisté je, že si to zaslouží.

 

Matky a děti mají zcela vlastní kategorii. Není silnějšího pouta na celém světě. Není jiné lásky tak okamžité a odpouštějící.”- Gail Tsukiyama, americká spisovatelka

.