Rozhovor s generálním ředitelem OLIVIE - Mgr. Lukášem Slukou, MBA.

Lukáš Sluka - OLIVIE

Do dnešního rozhovoru přijal pozvání pán generální ředitel OLIVIE - Mgr. Lukáš Sluka, MBA. Jsme rádi, že s rozhovorem souhlasil, protože aspoň můžou čtenáři získat větší povědomí o tom, kdo stojí v čele OLIVIE.

Tak jdeme na to!

Zdravím tě Lukáši, mohl by ses prosím čtenářům představit, ať mají lepší představu o tom, kdo stojí v čele OLIVIE?

Zdravím všechny naše čtenáře! Mé jméno je Lukáš Sluka, jsem 26 letý generální ředitel naší rodinné firmy a značky stříbrných šperků OLIVIE. Než přišla OLIVIE, tak jsem se věnoval zejména studiu, které jsem zakončil magisterským titulem z marketingové komunikace a MBA titulem pro manažery a podnikatele. I přesto jsem vždy sám sebe vnímal spíše jako praktického člověka, kterého zase tolik nebavilo v klidu sedět v lavici, a proto jsem ke svým dálkovým studiím přidal i vlastní podnikání, kdy jsme se v roce 2019 přestěhovali s kamarádem na Slovensko a vyzkoušeli si, co vlastní podnikání a celkově život na vlastních nohou obnáší.

Vím, že práce je stále dost a že jsi vytížený člověk, ale co děláš ve volném čase? Máš nějakou činnost, která ti dovolí na chvíli vypnout?

Rozhodně mohu označit práci a seberozvoj do svých koníčků, ke kterým pak patří sport a čtení, na které poslední dobou bohužel nenacházím tolik času, kolik bych si přál, tak si to alespoň kompenzuji posloucháním podcastů. Nebudu lhát, že si občas nezahraju nějaké hry na konzoli, protože je to jedna z mála věcí, u které dokážu na 100 % vypnout hlavu a ponořit se do jiného světa.

Přesuneme se k práci. Většina čtenářů tohoto blogu pravděpodobně již četla děkovnou kartičku přiloženou k objednávce. V kartičce se píše, že jste s maminkou založili firmu abyste se dostali z tíživé finanční situace. Řekl bych, že se to povedlo a z tebe je nyní úspěšný mladý podnikatel. Byl to vždy tvůj sen nebo sis v životě přál být něčím jiným?

Já bych se rozhodně za úspěšného podnikatele neoznačil. Vím, že jsem stále na samém začátku své cesty a je toho hodně, co se mohu já nebo firma naučit. Nedávno jsem nad podobnou otázkou přemýšlel a došel jsem k tomu, že v mládí jsem si vždy svůj budoucí život představoval více rodinným způsobem. Chtěl jsem co nejdříve v životě mít domeček na periferii, stabilitu, vlastní rodinu s pejskem na zahradě a k tomu aktivní práci, která by mě bavila. Nakonec to dopadlo tak, že bydlím v bytě v centru města, od svatby nebo miminka mám hodně daleko a většina mého života se točí kolem práce. Splnil jsem si alespoň svůj sen s pejskem, jelikož jsme si pořídili štěně z útulku.

Ale popravdě říct, tak bych nejspíše neměnil. Mé priority se postupem času změnily a já jsem nesmírně vděčný za to, že můžeme budovat něco pro naši společnost, naši rodinu, budoucí generace a také poskytovat našim zaměstnancům zázemí, kam mohou chodit rádi a kde se mohou stále vzdělávat a posouvat.

Je ti stále jen 26 let a už jsi generálním ředitelem. Je to významná funkce, kde je na tebe kladena velká zodpovědnost. Zvládáš to v pohodě nebo cítíš nějaký tlak?

Tlak cítím, nicméně mi nevadí. Kdyby na mě nevyvíjel tlak fakt, že řídím firmu, ve které reálně pracují desítky lidí, tak bych ho na sebe vyvíjel sám, protože to je to, co mě pohání vpřed. Vždy jsem byl hodně výkonnostně zaměřený. Když jsem zrovna neměl žádný projekt, na který bych se připravoval, tak jsem se začal nudit a přemýšlet nad smyslem života. 🙂 Už od dětství jsem vyhledával výzvy, kterým jsem se mohl postavit. Naučil jsem se neodmítat příležitosti jen proto, že z nich mám strach. Když se strachu postavíte jednou, dvakrát, najednou se z toho stane vaše síla.

Ty jsi vlastně jen jednou polovinou vedení OLIVIE, druhou polovinou je tvá maminka. Nejsou někdy mezi tebou a maminkou nějaké mezigenerační rozpory o tom, jakým směrem by se OLIVIE měla dále ubírat?

S maminkou občas bojujeme v představách, protože já jsem snílek, mladý ambiciózní člověk, který si nezažil nějaký zásadní pád, zatímco maminka si v životě už prošla mnoha těžkými zkušenostmi. Oba víme, jaké to je nemít nic, avšak pro ni to samozřejmě bylo těžší vzhledem k tomu, že musela zaobstarat rodinu. Myslím, že všichni profitujeme z toho, že já generuji nápady a zabývám se cestou, kterou se firma vydává, ale ona mě hlídá a případně zabrzdí, pokud vidí, že něco dělám příliš impulzivně a bezmyšlenkovitě. Koneckonců všichni chceme jen, aby byla firma úspěšná a všichni se měli dobře.

V souvislosti s předešlou otázkou se tě zeptám, jak vidíš budoucnost OLIVIE v následujících letech? A jaké jsou případně cíle?

Má představa je především, aby OLIVIE byla jedním z nejvýznamnějších a nejoblíbenějších prodejců stříbrných šperků v Česku a na Slovensku s prodejnami ve všech významných městech. Nechceme se však limitovat hranicemi Česka a Slovenska, a proto bychom chtěli v budoucnu vstoupit i na další evropské trhy a kdo ví, jak daleko nakonec zajdeme.

Samozřejmě nejdůležitější je, abychom neustále zvládali zlepšovat kvalitu našich produktů a služeb a abychom disponovali exkluzivní nabídkou splňující podmínky moderních trendů. Chceme si nejen udržet naše kvality, ale neustále je posouvat. 

Sám mohu potvrdit, že firmě se teď náramně daří. Proč myslíš, že tomu tak je?

Vždy odpovídám na tuto otázku tím, že asi něco děláme správně. 🙂 Je to souhra mnoha faktorů, ať už rozšiřující se nabídky produktů, nabídky služeb, mezi které patří například hlavně možnosti personalizace produktů - gravírování šperků/krabiček, potisk šperkovnic, a samozřejmě dřina. Celý náš tým každý den tvrdě pracuje na tom, aby všechno šlapalo, abychom odpovídali na dotazy rychlostí blesku, abychom vyřizovali reklamace a jiné žádosti do 1 pracovního dne, abychom se stále posouvali a učili se nové věci, zlepšovali naše slabá místa.

Co je pro tebe klíčové při výběru nového zaměstnance a čeho si nejvíce ceníš na svém dosavadním týmu?

Zatím nemám tolik zkušeností s hledáním a nabíráním nových lidí. Mám štěstí, že jsem ve svém okruhu měl pracovité a schopné lidi, kteří měli zase ve svém okruhu další pracovité a schopné lidi, kteří tvoří náš tým. Samozřejmě záleží hodně na tom, jaký pocit z daného člověka máte. Myslím, že dokážu na pár prvních pohledů říct, jestli se k nám hodí a bude přínosem, nebo ne. Potřebujeme vytvářet synergii a to poslední je, aby jeden článek rozbíjel snahu, kterou všichni do naší práce dáváme.

Aktuálně je pro nás zřejmě nejobtížnější pochopit a nastavit, že když nyní přijde nový zaměstnanec, tak už může přijít na konkrétní pozici a nebude se věnovat primárně balení objednávek a vyřizování výměn. Samozřejmě, když přijde zima a s ní vánoční sezóna, tak to nikoho nemine, nicméně přes rok je zapotřebí mít profesionály na místech, kde nejvíce uplatní své schopnosti.

Mohu upřímně říct, že na našem podnikání je nejlepší právě ten tým lidí, kteří OLIVII tvoří. Baví mě práce s těmito lidmi, rád jim pomáhám a vedu je, pokud mám tu šanci a mám co předat. Jsem nesmírně rád, že se lidem u nás pracuje dobře, chodí zde rádi a všichni táhneme za jeden provaz. Myslím, že to, co jsme vytvořili, je vzácnost, které je třeba si vážit.

Zaměstnanci OLIVIE jsou vesměs tví přátelé nebo rodinní příslušníci. Je to pro tebe někdy obtížné rozlišovat kamaráda od zaměstnance?

Někdy nejspíše ano, ale spíše bojuji s tím, že odjakživa mám tendence být ten, kdo udává směr. Neřekl bych, že ve volném čase svým přátelům rozkazuji, ale snažím se být vůdce, který věci organizuje a který od všech vyžaduje, aby byli svými nejlepšími verzemi jak v pracovním, tak osobním životě. Když se jim například nechce jít sportovat, tak je motivuji, protože vím, že nakonec budou rádi, že šli. Samozřejmě, pokud nemají rádi sport nebo cokoliv jiného, tak je nenutím. Vždy je konečné rozhodnutí na každém z nich. Ví, že od mě mohou čekat podporu a upřímnost za každé situace.

Můžeš dát nějaké tipy na tvé oblíbené šperky z OLIVIE? Popřípadě, zda se chystá nějaká nová kolekce, na kterou se můžou zákazníci těšit?

Osobně mám nyní nejraději naši mechovou kolekci a mým favoritem je mechový prsten s kódem 7031, nicméně musím uznat, že všechny naše novinky jsou opravdu krásné. To nejlepší však mohou naši zákazníci teprve očekávat, protože před začátkem vánoční sezóny nám přijde velká várka nových šperků, které by měly být na českém i slovenském trhu ojedinělé a vysoce kvalitní.

Mým doporučením pro vánoční dárky je vybírat mezi dárky, které lze personalizovat. Krásné šperky ke gravírování nebo luxusní dřevěná krabička s gravírováním, případně šperkovnice s potiskem iniciálů udělá naprosto zaručeně radost. Dárky s tímto věnováním mají vždy jiný nádech a nejde s nimi udělat chybu.

Je něco, co bys závěrem vzkázal našim čtenářům?

Pokud to někdo dočetl až do konce, tak gratuluji, protože sám vím, že někdy nedokážu vyjadřovat své myšlenky v krátkých větách, ale zároveň doufám, že vás, i přes svou délku, rozhovor bavil a o Vánocích si na nás vzpomenete. 🙂

Hlavně se na život snažte dívat pozitivně a jděte si za svými sny, ať už jsou jakkoliv náročné nebo ,,nemožné''.

Díky za rozhovor!

 

I my děkujeme za rozhovor!