Jak vybrat snubní prsten: Od tradičních designů až po moderní trendy

Čeká vás jeden z nejdůležitějších dnů vašeho života a vy chcete, aby bylo všechno opravdu dokonalé? Seznam hostů máte napsaný, pozvánky poslány, vysněné prostory čekají na výzdobu. K dokonalosti chybí už jen prstýnky. Snubní prsteny, které si s partnerem či partnerkou vyměníte, by měly symbolizovat vše krásné mezi vámi. Poradíme vám, jak vybrat snubní prsteny – tvar, materiál i velikost.

  • Význam a tradice snubních prstenů

Snubní prsteny jsou součástí naší historie již od nepaměti. Staří Egypťané si například během svatebních obřadů dávali kroužky vyrobené z přírodních materiálů rostoucích v okolí řek. Ve tvaru prstenu viděli vesmírné nekonečno bez začátku a konce a v jeho vnitřním otvoru bránu, která se novomanželům otevírá na jejich společné cestě životem.

Objevte svůj vysněný snubní prsten

Tradice snubních prstenů se objevila i ve starověkém Římě. Tady však mělo darování snubního prstenu zcela jinou symboliku – obchodní. Příští manžel daroval drahý šperk otci ženy, kterou si chtěl vzít. Stejně ale nasadil prsten i své manželce. Tímto aktem nejen ukázal, že žena už patří k němu, ale zároveň jí vyjádřil důvěru. Pokud se žena dokáže postarat o drahý prsten, dokáže být věrná i muži a s láskou se postará o jejich společný domov a rodinu.  

Křesťané se snubním prstenům dlouho vyhýbali, protože je dlouhá staletí vnímali jako symbol pohanství. Zlom nastal až zhruba v 10. století, kdy křesťané přijali jednoduché a nezdobené snubní prsteny jako symbol věčné lásky muže a ženy.

Vědeli jste, že...
... muži začali nosit snubní prsteny až v první světové válce? Snubní prsten jim měl přípomínat, že doma na ně čeká jejich životní láska.

Náhodná nebyla ani volba prstu, na který si manželé prsten navlékali. Prsteníček totiž považovali za místo, přes které protéká žila lásky a síly přímo ze srdce. Darování čí výměna prstenu symbolizovala nekonečnou lásku a vstup do nového společného života. Na které ruce nosit snubní prsten si můžete vybrat, tradice však říká, že patří tam, kde je žíla lásky.

Na prsteníku levé ruky žena zpočátku nosí zásnubní prsten. Po svatbě tedy přichází otázka, jak se společně nosí snubní a zásnubní prsten. Na jaký prst se dává snubní prsten a je nutné ten zásnubní sejmout? Odpověď je jednoduchá – je to jen na vás. Pokud se vám to líbí, můžete si na prsteníčku nechat oba šperky. Případně si můžete zásnubní prstýnek pověsit na řetízek jako přívěsek.

  • Zlato či stříbro?

Dnes už si nemusíme vyrábět prsteny z konopí či rákosu, jak to dělali staří Egypťané. Nemusíme nosit ani snubní prsteny ze slonoviny. Vyměnit si můžeme krásné zlaté či stříbrné snubní prsteny, případně prsteny z titanu nebo wolframu.

Před tím, než se rozhodnete pro jeden z drahých kovů, ujasněte si, zda chcete obroučku nosit společně se zásnubním prstenem. Pokud je budete nosit na jednom prstu, měly by být ze stejného kovu, aby harmonicky ladily.

Kdysi jsme mohli vidět zejména snubní prsteny ze žlutého zlata. Tomu dnes výrazně konkuruje bílé zlato a samozřejmě stříbro. Snubní prsteny ze žlutého či bílého zlata jsou sice nestárnoucí klasikou, ale jejich popularita mírně klesá. Důvodem je především jejich složení, které může některým lidem způsobovat alergické reakce. Alergie na kovy se totiž vyskytuje u téměř poloviny populace a zřejmě nikdo nechce kvůli alergii sundat prsten. 

Řešením jsou stříbrné snubní prsteny. Ty jsou elegantní, péče o ně je poměrně jednoduchá a díky kvalitní výrobě a úpravě vám vydrží tak dlouho jako vaše láska. Důležité je, aby bylo stříbro rhodiované. To šperku zajistí nejen lepší mechanickou odolnost, ale minimalizuje riziko vzniku alergie na kov. Stříbrné snubní prsteny OLIVIE jsou díky rhodiování odolné, hypoalergenní a nehrozí ani rychlá oxidace, tedy neestetické zčernění.

Vyberte si snubní prsteny podle vašich představ

Cenově dostupné a zároveň elegantní jsou i snubní prsteny z chirurgické oceli. Tento materiál připomíná bílé zlato či stříbro, jeho cena je ovšem výrazně nižší. Odolné, barevně stálé a za příznivou cenu. Ocelové snubní prsteny vyhledává mnoho mladých párů. Podobně oblíbené jsou snubní prsteny z wolframu. Věděli jste, že wolfram je desetkrát tvrdší než 18karátové zlato? Tento těžký, odolný kov vás zaujme na první pohled. Důvodem je jeho neobvyklá tmavá barva

  • Design a styl snubních prstenů

I po letech obroučkám kralují klasické a jednoduché prsteny ze zlata či stříbra. Většina párů dává přednost minimalistickým snubním prstenům bez zdobení, které je díky jejich jednoduchému designu možno nosit každý den.

Stále populárnější jsou však i snubní prsteny s jemným zdobením v podobě drobných kamínků. Trendy ve špercích pro rok 2023 a 2024 však jdou ještě dál. Po originálních snubních prstenech totiž touží stále více párů. Mladí novomanželé jsou stále odvážnější, a tak se do popředí dostávají i netradiční snubní prsteny vyrobené ze dřeva či dokonce vytetované snubní prsteny.

Již několik let můžeme na prstech některých dam vidět kombinaci, která byla až donedávna šperkařským tabu. Kombinace žlutého zlata a stříbra. A to nejen v podobě kombinace dvou šperků, ale také v podobě kombinovaných snubních prstenů. Dvoubarevné snubní prsteny už tedy nejsou tabu, ale žhavým trendem. A právě kombinované snubní prsteny jsou odpovědí na otázku, jak jednoduše sladit snubní prsten se zásnubním.

  • Detaily, které dělají rozdíly

Lesklý nebo matný? S diamanty nebo raději minimalistický? To jsou otázky, které si při výběru snubního prstenu klade každý z nás. Jsou to právě ty nejmenší detaily, které dělají největší rozdíly. A to jak v ceně, tak ve výsledném designu. Ani zde však neplatí žádná přísná pravidla a rozhodnutí je tak čistě na vás dvou. Někdo preferuje šperky v matném designu, jiný dává přednost klasickým lesklým prstenům.

Diamant, briliant či zirkon. Čím se liší?

Pokud vás láká něco netradičnějšího, dáváme vám do pozornosti kombinaci matného a saténového povrchu. Tento netradiční design si zamilujete na první pohled. Jednoduchost a šipka extravagance jako symbol vašeho speciálního vztahu.

  • Na co nezapomenout při výběru snubních prstenů?

Pokud už plánujete svatbu, jistě víte, že nejdůležitější je správný time management. Ať už jde o výběr místa, svatebních koláčů nebo snubních prstenů. Čím dříve začnete vybírat, tím méně stresu budete muset prožít.

Jak správně vybrat velikost prstenu?
Poradíme vám krok za krokem

Dostatek času vám zároveň poskytne mnohem více možností, než pokud byste prste y kupovali ve spěchu. Například takové gravírování. Chcete mít uvnitř prstenu vygravírovaný symbol, datum či iniciály? Žádný problém, ale myslete na to, že personalizovaný šperk nevznikne hned. Výběr snubních prstenů si proto nenechávejte na poslední chvíli.

Pokud vás láká gravírování, ale přemýšlíte, co vygravírovat na snubní prsten, zamyslete se, co vás oba spojuje. Kde jste se seznámili? Které datum je pro vás důležité? Na snubní prsten si můžete vygravírovat vaše iniciály, datum svatby či oblíbený citát.

  • Správná péče o snubní prsten

Jak udržovat snubní prsten v perfektním stavu? Stejně jako o váš vztah, io snubní prsten se musíte pravidelně starat. Ani ten nejdražší kov nebude na vašem prstu zářit věčně bez patřičné péče. Při určitých aktivitách byste si měli prsten z ruky odložit. Máme na mysli mechanicky náročnou práci či činnosti, během kterých vaše ruce přicházejí do kontaktu s chemickými látkami. Šperky odkládejte na suché místo, ideální do šperkovnice, ve které se nebudou vzájemně dotýkat. Použít ale můžete také krabičku na snubní prsten.

Jak se správně starat o stříbrné šperky?
Přečtěte si náš návod

Snubní prsten si raději odložte i před sprchou, koupelí či návštěvou wellness. Stříbru ani zlatu totiž nesvědčí chlór ani slaná voda. Totéž platí o kamíncích, zirkonech či diamantech, které zdobí vaše šperky. Snubní prsteny byste měli pravidelně čistit speciálními roztoky určenými pro daný kov. Nikdy je neutírejte klasickými houbami či dokonce kartáčky, které by je mohly poškodit. Vždy sáhněte po hadříku určenému k čištění šperků.

Hledáte dokonalý snubní prsten, kterým zpečetíte vaši lásku? Vyberte si prsten přesně podle vašich představ, které vám budou každý den připomínat váš velký den a lásku, která každým dnem sílí. Stříbrné snubní prsteny OLIVIE v sobě snoubí eleganci, výjimečnost a věčnost. Jsou tak výjimečné jako vaše láska.