Svátek svatého Mikuláše: 6. prosinec milují nejen děti

Již zanedlouho se okenní parapety zaplní vyčištěnými botičkami nedočkavých dětí. A nejen dětí. Vždyť na Mikuláše se těšíme snad všichni. Na sladká překvapení, voňavé citrusy, oříšky a pro ty neposlušnější i nějaký ten uhlík. Kdo by nemiloval 6. prosinec a ráno plné překvapení? Víte, jak tento svátek vznikl a co vlastně slavíme?

Anděl, čert a svatý Mikuláš. Trojice, kterou některé děti milují, jiné se jí bojí. Jak a kde to vlastně celé začalo? Mikuláš z Myry nebo sv. Mikuláš se narodil ve starořeckém městě Patara na území dnešního Turecka. Během svého života se jako biskup snažil chránit křesťany, kteří byli v čase pronásledováni. Mikuláš měl poměrně rozsáhlé majetky, které využíval zejména k pomoci jiným.

Lidé Mikuláše obdivovali, ale našli se i tací, kterým ležel v žaludku. Právě ti se později postarali o jeho uvěznění. Svatý Mikuláš pomáhal celý svůj život, ale nejznámějším se stala legenda o jeho pomoci třem sestrám. Chudé sestry neměly věno, a tak se musely protloukat životem na ulici. Když to biskup spatřil, rozhodl se jim pomoci.

Chcete-li darovat na Mikuláše něco speciálního, darujte šperk.

V noci se vplížil do jejich příbytku a na okno každé z nich položil měšec s penězi. O jeho laskavém činu se brzy dozvěděla celá vesnice a dnes ho zná téměř celý svět. I proto je dodnes považován za patrona dětí a právě on nosí 6. prosince překvapení.

  • Jiný kraj, jiný mrav nebo mikulášské tradice

Svátek svatého Mikuláše se dnes pojí s různými tradicemi a zvyky, jako je například dávání dárků dětem, převážně v noci z 5. na 6. prosince. V některých kulturách přichází Mikuláš s andělem, čertem či jinými pohádkovými bytostmi. Americké děti se těší na Santa Clausa, v Holandsku mají svého Sinter Klaase, který přichází z moře, a Německý Weihnachtsmann připomíná našeho Mikuláše.


Adventní kalendáře se stříbrnými šperky

Ať už ho nazveme jakkoli, zázračný dědeček v červeném plášti s bílou bradou, čepicí, velkým pytlem a hůlkou je nedílnou součástí vánočních svátků. Jeho příchodem začíná magické období plné překvapení, rozzářených očí a širokých úsměvů.

Co darovat na Vánoce?
Inspirujte se naším článkem.

Mikuláš však do bot nemusí dávat jen sladkosti či ovoce. Dámám se jistě rozzáří oči při pohledu na stříbrný šperk, například přívěsek s motivem anděla. Stříbrný šperk potěší i dětičky, které si ho uchovají a navždy budou vzpomínat na tento speciální den. Na okně nesmí chybět ani adventní kalendář. Co takhle vyměnit čokoládu za zářivá stříbrná překvapení, která vám zůstanou navždy?

Prozkoumejte nabídku stříbrných šperků