Vrstvení šperků

Jak nejlépe vrstvit šperky? S tím vám pomůže tento článek.

V módě máme naštěstí spoustu možností, a proto vůbec není nutné vracet se k zažitým konvencím. A to naštěstí platí i u nošení šperků. Dříve existovala nepsaná pravidla, kdy jeden řetízek doplňoval například pouze jeden náramek ve stejné barvě. Tato doba už ale neplatí a šperky se dají kombinovat nejrůznějšími způsoby. Jak ale nejlépe vrstvit šperky, aby výsledek nebyl přeplácaný a naopak oslnil vaše okolí?

Vrstvit se dají prakticky jakékoliv druhy šperků, ale vždy je lepší se zaměřit jen na jeden druh. Krásně vypadají vrstvené náramky, náhrdelníky, náušnice i prsteny. Nijak se nemusíte omezovat, protože se dají skvěle kombinovat nejrůznější tvary, styly i barvy. Dříve sice platilo, že různé druhy kovů k sobě jednoduše nepatří a kdo si dovolil v tomto směru vybočit, byl okamžitě odsouzen k největšímu módnímu faux pas. Dnes už to neplatí a jednotlivé kombinace naopak vypadají velmi zajímavě a přitahují pochvalné pohledy okolí.

  • Jak vrstvit náhrdelníky / řetízky

Nejoblíbenějším šperkem v případě vrstvení jsou každopádně řetízky. Navrstvit se jich dá rovnou několik a mohou mít různé délky a zdobit je také mohou zajímavé přívěsky. Nejlepší je vždy kombinovat řetízky různých délek. Začít přitom můžete úplně jemným řetízkem s oblíbeným přívěskem a postupně přidávat další. Myslete na to, že řetízky by se neměly vzájemně překrývat. Tomu je dobré přizpůsobit i oblečení, protože jen tak vaše vrstvené náhrdelníky nejlépe vyniknou. Oblékněte si třeba nátělník, tričko nebo svetřík s véčkovým výstřihem a uvidíte, jak budou tyto šperky vašemu krku krásně dominovat.

Pokud stále ale nevíte, jak řetízky nejlépe kombinovat, vždy vsaďte na svou intuici. Vrstvení opravdu není žádná věda a konečný výsledek se musí líbit hlavně vám. Doba je v tomto směru velmi shovívavá, takže není třeba se ničeho bát. Pokud s vrstvením teprve začínáte, zkuste zvolit pouze jemnější řetízky různých délek a klidně i experimentujte s barvami. Přidejte na ně své oblíbené přívěsky a uvidíte, jak budete s konečným výsledkem spokojeni. Oblíbenou variantou jsou také náhrdelníky, kdy jsou řetízky rovnou spojené. Jsou tak dva nebo tři sjednocené jedním zapínáním, ale vypadají, jako by byly každý zvlášť.

Stříbrné pozlacené řetízky z e-shopu OLIVIE.cz

Šperky z fotografie

 

  • Vrstvení prstenů

I v případě prstenů se dá maximálně zapojit fantazie. Dříve ruku ženy zdobil většinou jen snubní prsten, pak také zásnubní a postupně se přidávaly další. Když ale mluvíme o vrstvení prstenů, máme na mysli spojení jednotlivých prstenů tak, že do sebe na první pohled zapadají. Takže se nebojte ukázat různé druhy pěkně pospolu a dejte tak vzniknout nepřehlédnutelným kombinacím. Jak ale na to, aby byl výsledek perfektní?

Vrstvení prstenů nepodléhá žádným pravidlům. Jednoduše platí, noste, co se vám líbí. Můžete tak nosit více prstenů na jednom prstu, také pouze na jedné ruce, a nebo vytvořit zajímavé kombinace pro obě ruce. Velmi zajímavě například vypadají jemné kroužkové prsteny různých barev na jednom prstu, ale i pokud je zdobí různě velké kameny. Hezkou kombinací jsou také prsteny různých šířek a barev kamínků. Nemusíte mít strach, že by výsledek nebyl originální. Naopak zkoušejte, kombinujte a vytvářejte si styly podle sebe. Uvidíte, že vás vrstvení prstenů bude bavit.

Google 1200x628 (+blank)

Šperky z fotografie

 

  • Vrstvení náušnic

Vrstvení náušnic nepatří mezi žádný nový trend. Už dříve jsme si na některých ženách mohli všimnout, že pouze jedna dírka v uchu jim nestačí. Zpravidla pak doplňovaly jednu větší náušnici řadou menších a později se móda vrstvení náušnic ještě dále vyvinula. Více tak vidíme v uších náušnice různých velikostí, nepravidelných tvarů, s kameny i bez a v odlišných barvách. Skvěle ladí i jednoduché kroužky nebo pecky na šroubek či na puzetu seřazené za sebou podle velikosti. Doba jde stále dopředu a vrstvení náušnic se tak naprosto jednoduše stává něčím, co dokonale obzvláštní outfit a zvýrazní vaši tvář.

Jestli ale nepatříte k těm, kdo si chce kvůli módnímu trendu uši nechat propíchnout, uklidníme vás. Skvělou variantou jsou tzv. Ear Cuff, což jsou náušnice, které lze nosit na ušním boltci, aniž byste ho museli propichovat. Jednoduše tak zjistíte, jestli vám vrstvení náušnic vyhovuje a nemusíte přitom vůbec nic podstupovat. Ani u vrstvení náušnic nezapomínejte, že vždy konečný výsledek záleží na vás a na vašem vkusu.

Stříbrné pozlacené náušnice z e-shopu OLIVIE.cz

Šperky z fotografie

 

  • Vrstvení náramků

Pokud něco přímo po vrstvení volá, jsou to náramky. U tohoto druhu šperku si každopádně přijdete na své. Sice je hlavní se řídit rozumem, ale jinak na vás žádná omezení nečekají. Kombinujte náramky tenké, širší, korálkové, stříbrné, kožené a užívejte si pohled na nápaditý výsledek. Nemusíte se omezovat počtem (ovšem nic se nesmí přehánět) a ani stylem. Nejlepší je začít třeba se třemi náramky a postupně je obměňovat a doplňovat podle nálady i oblečení, které máte zrovna na sobě. Nechte jednotlivé náramky na své ruce vyniknout a ve spojení s ostatními podtrhněte jejich unikátnost.

Ač známé pravidlo praví, že méně je někdy více, u vrstvení náramků se jím doslova řídit nemusíte. Ano, sice to neznamená, že vaše ruce pod záplavou náramků nebudou ani vidět, ale několik kousků na ruce vám bude náramně slušet. Často si také můžete všimnout, že ženy i muži nosí náramky současně na jedné ruce i s hodinkami. Je to hodně řešené téma a někdo tvrdí, že hodinky a náramky na jednu ruku nepatří a další tvrdí pravý opak. Podle nás je to na každém. Pokud se vám tato kombinace líbí, proč ne? Ostatně pokud obojí sladíte a nebude vám tato kombinace jakkoliv překážet, je to určitě v pořádku. Každý má svůj osobitý styl a to je jediné a zásadní pravidlo nejen u nošení šperků.

  • Vrstvení kovů / barev

Pokud také milujete šperky, většinou ve své sbírce najdete několik druhů kovů. Dříve v tomto směru platila pouze jediná varianta, a tou bylo, že kombinování není v žádném směru přípustné. Jak už jsme ale zmínili, tak dnes už to naštěstí neplatí a vy se proto nebojte kousky jakkoliv spojovat dohromady. Právě vrstvení je totiž skvělé pro kombinaci barevných kovů. Možností je přitom spousta, protože se dá nápaditě mixovat nejen stříbro, zlato, platina, ale také bižuterie a zapojit se dají též šperky ze dřeva nebo látky.

Mezi žádané kombinace vrstvení ovšem většinou patří stříbro a zlato. Jsou to nejoblíbenější drahé kovy a velmi dobře vypadají ve vzájemném spojení. Pokud se také rozhodujete pro jejich vrstvení, pamatujte na to, že nejlépe v této variantě kovů vypadají jemné šperky. Stříbro i zlato jsou nádherné a vzácné kovy, proto není nutné, na ně ještě více upozorňovat přehnaně výraznými vzory nebo barevnými přívěsky. Při vrstvení vsaďte na jednoduchost a spojte třeba jednoduché řetízky nebo náramky, které vás přesto udělají nepřehlédnutelnými.

  • Je potřeba se u vrstvení něčeho vyvarovat?

Ano i ne. Vrstvení šperků není žádná věda, ale přesto je dobré si na některé maličkosti dávat pozor. Pokud vás vrstvení zaujalo, je vhodné se vždy zaměřit nejlépe na jeden druh šperku. Milujete prstýnky? Není nic jednoduššího, než si pro vrstvení vybrat právě je. Rádi nosíte náramky? Vezměte si jich rovnou několik a dolaďte svůj outfit k dokonalosti. Nikdy nevrstvěte vše najednou. Jestli už máte na krku více řetízků, jistě budou stačit v uchu jedny náušnice. Nic se totiž nesmí přehánět a platí to také u samotného vrstvení. Pokud byste totiž vrstvili více šperků najednou, snadno by mohlo dojít k tomu, že celkový dojem bude přehnaný a nesplní svůj účel.

Nezapomeňte, že vrstvení šperků není pouze zálibou žen. I muži se rádi zdobí šperky a i samotné vrstvení je u nich velmi oblíbené. Největšímu zájmu se těší samozřejmě pánské náramky a pánské řetízky. Muži rádi kombinují nejen různé drahé kovy, ale současně také materiály a vypadá to velmi zajímavě.

Vrstvení šperků sice není novým trendem, ale je pravda, že postupem času získává více na volnosti. Dá se totiž říci, že u něho neplatí téměř žádná pravidla a ženy i muži mohou vrstvit jednotlivé druhy dle libosti. Základem je pouze jediné - vždy se to musí líbit vám. Proto kombinujte, vrstvěte a užívejte si krásu šperků klidně i ve větším množství. Každopádně to za to stojí.