Choker – trend, který nevychází z módy

Už jsme si mohli zvyknout, že je vždy něco módním hitem, a naopak něco jiného upadá do zapomnění. To ale není případ šperku, který je známý pod názvem choker. Tato ozdoba je snad nesmrtelná, protože je velmi oblíbená nejen v dnešní době, ale jeho původ sahá do daleké historie.

Choker náhrdelník z e-shopu OLIVIE.cz

  • Co je to choker náhrdelník

Jednoduše řečeno, choker je šperk, který těsně obepíná krk. Může se lišit materiálem i provedením, ale vždy ho poznáte podle toho, že těsně přiléhá ke krku. Je považován za velice stylový doplněk a jeho velkou výhodou je, že se hodí prakticky ke každému outfitu. Dokáže totiž dominovat ženskému krku a přitahovat okolní pohledy. Může být tenký, silný, zdobený kameny i kovovými doplňky. Vždy záleží na vás, jakou jeho podobu zvolíte, ale určitě budete za hvězdu.

  • Jaký je původ náhrdelníku choker

Může se zdát, že choker není ozdobou ženských krčků dlouho, ale opak je pravdou. Zdobily se jím dámy už v dávných dobách, dokonce je nosili i staří Egypťané. Jeho podoby byly různé, někdy byl choker honosný, noblesní a vyskládaný drahými kameny a jindy byl složený pouze z několika málo proužků.

Choker byl dokonce ve starověku uznávaný jako talisman, který chránil jeho nositele. U mužů působil jako ochrana při boji s nepřáteli a ženy věřily, že je dokáže ochránit před nemocemi a nebezpečím.

Na konci 18. století, v dobách velké francouzské revoluce, kdy bylo ťatí hlav gilotinou na běžném pořádku, nosily ženy chokery ve formě jednoduché červené, nebo černé stužky, aby uctily mrtvé ze svých řad.

Dá se říci, že tento trend obnovila Alexandra, princezna Walesu, která si takhle chytře zakrývala jizvičku na krku, která se jí nelíbila. Přesně kvůli ní začaly všechny její poddané „navlékat“ tyto ozdoby. Čím vyšší vrstva, tím byly samozřejmě bohatěji zdobeny! Perly, diamanty, saténové stužky, drahé kameny. Chokerům nebylo nic cizí. O tom, že se v 19. století trendy šířily, zřejmě velmi rychle svědčí i fakt, že chokery začaly nosit i prostitutky. Často ve formě obyčejné stužky. Pokud vám ale klasická literatura není cizí a vy jste četli Nanu od Émile Zola (1880), jistě víte, že prostitutky nepatřily jen do nejspodnější vrstvy. Některé, ty šťastnější, patřily do vysokých kruhů, kde se muži bili o to, kdo bude danou slečnu sponzorovat za jisté výhody. Ať už se tedy prostitutky chtěly podobat dámám ve vysoké společnosti se šlechtickými jmény, nebo si jen užívaly nového trendu, je jasné, že to byla v dané době velká věc! Každá chtěla mít svůj vlastní choker. O tomto trendu nasvědčuje i mistrovské dílo Olympia od Maneta (1863). Vyobrazena je zde překrásná prostitutka, která je obsluhována a na krku se jí vyjímá jednoduchá černá stužka zavázaná na mašličku. Tento trend přebraly i baletky, o čemž svědčí Degasovy obrazy jeho pověstných baletek (1870). Desítky obrazů něžných balerín, jak tančí, či nacvičují a které zdobí jednoduché stužky kolem krku.

Trend byl na konci 19. století v takové honosné formě omezen zřejmě na vyšší vrstvu, protože tyto jejich bohatě zdobené chokery byly často dělány na míru. Což samozřejmě nebyla levná záležitost.

V roce 1944 byly znovuobjeveny magazínem Life, kde se o nich psalo jako o DOG COLLARS (v překladu „Psí obojky“). Psalo se o trendu, který znovu ožívá a je roztomilý, jako o trendu, který svědčí jak pejskům, tak jejich majitelkám.

Potom se o nich dlouho se o nich neslyšelo. Až do 90. let 20. století, kdy byly všude. A když mluvíme všude, myslíme tím opravdu VŠUDE! Zdobily celebrity na červených kobercích v ledajaké podobě či formě. Od třpytivých, elegantních, po kožené, rebelské, zdobené, obyčejné, zlaté, stříbrné, sametové, perlové, jaké si jen člověk dokáže představit. Tento trend se samozřejmě rychle přenesl na mladší generaci. V obchodech vzkvétaly takzvané tattoo chokers, které byly snadno dostupné v různých barvách, ať s přívěskem, či ne. Možná si i vy vzpomínáte, možná jste i vy sami takový měli a hrdě ho nosili!

A dnes jsou zpět. Znovu zdobí přehlídková mola, krky celebrit, teenagerek, či elegantních žen. Jsou všude a my se vás proto ptáme, máte už svůj?

Choker náhrdelníky BLOG OLIVIE.cz

  • Jak nosit choker náhrdelník

Velkou výhodou u chokeru je, že je k mání spoustu druhů. Je tak prakticky jisté, že si mezi nimi vybere každý. Při nošení neplatí žádná zvláštní pravidla, protože choker se hodí téměř ke všemu. Je naprosto univerzální a dá se nosit k šatům, skvěle padne i k ležérnímu stylu nebo například k rockovému. Vždy záleží na vkusu a sladění s dalšími doplňky.

Chokery vyniknou na štíhlém krku, ale sluší i korpulentnějším dámám. Tím, že si můžete vybrat i šířku, není nutné jakkoliv se omezovat. Pouze si dávejte pozor, aby doplňků nebylo dohromady moc. I chokery se prodávají hodně zdobené, takže když si jeden takový rozhodnete vzít, zvolte k němu spíše jednoduché doplňky. Ve finále by masivní a ozdobný choker ve spojení s mohutně zdobenými náušnicemi mohl působit přeplácaně. Naopak pokud si vezmete úplně jednoduchý choker ve formě pásku, nebojte se ho doplnit výraznými náušnicemi. Dbejte i na sladění materiálu, protože vypadá opravdu dobře, když jednotlivé doplňky spolu ladí.

  • Choker na krku a jeho význam

Jak už víte, tak choker měl svůj důležitý význam v historii. Sloužil jako talisman, ochrana při boji a během let si ho ženy zamilovaly i jako vkusný doplněk. Oblíbenost rostla nejen během let, ale také mezi širokou škálou žen. Nosily ho vysoce postavené dámy a byl také dominantou prostitutek.

Zdobil významné panovnice a je pevně spjatý s mnoha celebritami jako je Britney Spears, Selena Gomez, Miranda Kerr, Kendall Jenner, Rihanna, Madonna a mnoho dalších hudebních i hereckých ikon. Značné popularity dosáhl také mezi muži. Nosil ho například Lenny Kravitz, hudebník Prince, Elvis Presley i Jimi Hendrix. I když se význam chokeru během let měnil, nelze mu upřít, že se zapsal do podstatné éry módního stylu a stále se své pozice nehodlá vzdát.

  • Choker a jeho symbolika symbolika

Choker může být nenápadný, ale také nepřehlédnutelný. Vždy ale symbolizuje naši osobnost. Pokud nosíte choker, znamená to, že víte, co se nosí a nebojíte se to svému okolí ukázat. Navíc může být doplněný také přívěskem, který je pro nás důležitý. Často ho tak zdobí nejrůznější druhy kamenů, perly, srdíčka, andělé, křížky, květiny a spoustu dalšího.

Jistě víte, že v jednoduchosti je krása. Choker toto tvrzení maximálně vystihuje, jelikož i jeho nejjednodušší podoba může symbolizovat pro nás nejvyšší hodnotu. Stále je to podoba šperku a ty jsou stvořené od toho, aby potěšily a byly vystavovány pro určitý obdiv. S chokery tomu není jinak, i když o něm někteří lidé říkají, že jsou jak obojky pro psy. Nazývat je obojky můžeme, ale pouze módními, protože ať už jsou tenké, široké, kovové, kožené, s doplňky i bez, jsou prostě úžasné.

  • Je choker aktuálně populární

Choker je vždy populární. Někdy více, někdy méně, ale vždy. O zvýšený zájem se vždy postarají zejména celebrity, které vědí, že choker pokaždé obzvláštní jakýkoliv outfit. Nejoblíbenějším doplňkem se stává hlavně v létě, protože vzbuzuje sexappeal a ve výstřihu a na odhaleném krku ještě více vyniká.

Velmi módní je tenký choker v podobě řetízku z ušlechtilého kovu. Ať už je to zlato nebo stříbro, staly se právě tyto upnuté chokers řetízky častým doplňkem žen mnoha generací. V této podobě je totiž možné je nosit k čemukoliv a kamkoliv. I chokers řetízky jsou často doplněné o kamínky a různé druhy symbolů. Evokují nejen na krku, ale také pro naše okolí pocit luxusu a jedinečnosti.

I nám tento šperk učaroval, a proto v naší nabídce najdete několik opravdu krásných kousků. Choker ve spojení se stříbrem vytváří krásný komplet a mimořádně sluší každému ženskému krku. Najdete tak u nás stříbrný choker kuličkový, choker s růží, choker s červeným srdcem, a kromě dalších i jeden z našich bestsellerů, choker s křížkem.

Ať už nakonec zvolíte jakoukoliv jeho podobu a zamilujete si ho stejně, jako mnoho dalších před vámi, jednoznačně neuděláte chybu. Choker stojí minimálně za pozornost, a to nejen vaši, ale i vašeho okolí.

.