Co napsat do svatebního přání? Inspirujte se našimi tipy

Chystáte se na svatbu a nevíte, co napsat do svatebního přání? Blahopřání manželům by mělo být upřímné, vřelé a zejména napsané od srdce. Zapomeňte na pohlednice ze supermarketu a vymyslete něco originálního. Něco, co nevěstě a ženichovi ukáže, že je opravdu dobře znáte. Inspirujte se našimi tipy a vytvořte dokonalé svatební přání.

Outfit máte připravený, svatební dar koupený, ale stále si lámete hlavu nad tím, co napsat do svatebního přání? Dobrou zprávou je, že neexistují žádná pravidla toho, jak a co napsat do svatební gratulace. Je jen na vás, jestli bude vaše gratulace zábavná nebo dojemná. Důležitá je upřímnost a vřelost. Blahopřání novomanželům by mělo být napsáno od srdce, aby je pohladilo po duši a neztratilo se v záplavě dalších, téměř identických pohlednic.

Součástí blahopřání by mělo být vyjádření radosti nad jejich společným rozhodnutím. Můžete použít přátelský nebo formální tón podle vztahu s novomanžely. Nezapomeňte jim popřát hodně štěstí a lásky v jejich společném životě.

Pokud jsou novomanželé vašimi blízkými přáteli, vyjádřete svou podporu a připravenost být s nimi v dobrých i těžkých časech. Můžete napsat, že jste rádi, že můžete být svědkem tohoto speciálního okamžiku v jejich životě a že jste připraveni být tu pro ně v každém okamžiku. Nezapomeňte, že nejdůležitější je, aby byla vaše slova upřímná a autentická. Přání by mělo odrážet váš vlastní vztah s novomanžely a přinášet jim radost a příjemné emoce.

  • Kdy se dává svatební přání?

Je zvykem, že svatební přání se dávají novomanželům v den konání svatby. Obálky se svatebním přáním většina hostů přikládá ke svatebnímu daru, který dává nevěstě a ženichovi osobně, nebo na speciální stůl vyhrazený pro svatební dary.

V případě, že se svatby z nějakého důvodu nemůžete zúčastnit, svatební přání novomanželům pošlete poštou nebo poproste jiného hosta, aby ho předal za vás. Pokud se svatby nezúčastníte osobně, svatební přání určitě pošlete. Přiložit můžete i svatební dar v podobě vámi zvolené částky, případně dárkový poukaz, který mohou novomanželé využít dle vlastního rozhodnutí.

  • Dopřejte si čas

V obchodech naleznete spoustu již napsaných svatebních přání. Většinou však jde o neosobní přání, která nedokážou vyjádřit váš vztah k novomanželům. Mnohem lepším řešením jsou svatební přání šité na míru, které vymyslíte a napíšete vy sami. Koupené blahopřání vás mohou zachránit, pokud se chystáte na svatbu někomu, koho dobře neznáte. Pokud vás ale čeká svatba vaší nejlepší přítelkyně, spolužáka ze střední školy či dlouholeté kolegyně, vytvořte si vlastní svatební přání. Text by měl být originální, aby se novomanželům navždy vryl do paměti.

Kromě originálního textu nezapomeňte ani na nevšední obálku či titulní stranu svatebního přání. Ta by měla korespondovat s tím, co je uvedeno uvnitř. Zároveň by, stejně jako text, měla v nevěstě a ženichovi vzbuzovat emoce.

Na napsání dokonalého svatebního přání si nechte dostatek času. Potom bude opravdu dokonalé. Nejtěžší je začít. Přirozeně, chcete vymyslet něco, co nebude nudné ani trapné, kýčové, ale ani příliš obecné. Obsah přání by měl odrážet vaši osobnost a váš vztah k budoucím manželům. Popřemýšlejte nad tím, co charakterizuje nevěstu a ženicha, jejich vztah a váš vztah k nim. Následně si ujasněte, jaké emoce by vaše přání mělo v nevěstě a ženichovi vyvolat. Má je rozesmát, dojmout nebo jim něco hezkého připomenout?

  • Zábavná přání ke svatbě

Není nic krásnějšího, než když vaše svatební přání vyvolá na tvářích novomanželů úsměv, zda je dokonce rozesměje. Během svatebních příprav a během svého velkého dne jsou ženich s nevěstou v stálém stresu, a tak jistě ocení uvolnění v podobě vtipného přání. Směšnou pohlednici můžete koupit nebo vlastnoručně vyrobit, například z fotky nebo karikatury novomanželů.

Máte-li děti, klidně je zapojte do výroby svatebního přání. Namalujte společně obrázek nevěsty a ženicha nebo vyrobte zajímavou skládačku z papíru, která bude sloužit jako obálka. Do pěkného přání pak stačí vepsat zábavný vzkaz, vtip či citát.

Množství inspirace na vtipná přání naleznete také na internetu. Stačí, když do vyhledávače napíšete „vtipná svatební přání“ a okamžitě víte, co do pohlednice napsat. Mezi naše oblíbené vtipné citáty o manželství patří například:

  • Recept na šťastné manželství? Pokud možno dělejte to, co vám žena řekne, a hlavně nezapomínejte dýchat. (Denzel Washington)
  • Oženit se znamená zdvojnásobit své povinnosti a napůl omezit svá práva. (Arthur Schopenhauer)
  • Kdyby se mužům dostávalo manželek, jaké si zaslouží, měly by zatraceně těžký život. (Oscar Wilde)
  • Před manželstvím mějte oči otevřené, v manželství je trochu přimhouřte. (William Shakespeare)

Zvolený citát by však nikdy neměl být vulgární ani urážlivý. Před tím, než do přání napíšete nějaký vtip či citát, popřemýšlejte nad tím, jestli ho novomanželé správně pochopí a nebudou si ho brát osobně. Do přání však můžete napsat i vlastní legrační básničku či krátký text, který novomanžele pobaví. Máte společnou zábavnou příhodu, na které se vždy zaručeně pobavíte? Nebo bylo už samotné seznámení nevěsty a ženicha vtipnou příhodou? I takové vzpomínky mohou být skvělou inspirací na text do svatebního přání.

  • Když chcete novomanžele dojmout

Ke svatbě neodmyslitelně patří slzy štěstí a dojetí. Ne vždy je hodno vtipkovat, takže pokud nepovažujete za vhodné napsat zábavné přání, zkuste to jinak. Inspirovat se můžete na internetu či v knihách, kde najdete spoustu emotivních citátů o lásce i manželství. Možná máte oblíbeného autora, který dokáže vyjádřit přesně to, co cítíte. Do svatebního přání můžete vložit úryvek z knihy nebo citát z filmu, který se vám pojí s novomanžely.

Inspirovat vás mohou i tyto citáty:

  • Manželství s dobrou ženou je jako přístav v bouři. (Luc de Clapiers de Vauvenargues)
  • Skvělé manželství není, když se dá dohromady dokonalá dvojice. Skvělým manželstvím je, když se nedokonalá dvojice naučí těšit ze svých rozdílů. (Marcello Mastroianni)
  • Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak opak je pravdou: láska znamená milovat. (Erich Fromm)
  • Lásky není nikdy příliš mnoho. (Francis Bacon)
  • Milovat a být milován pro mě znamená hodně. Z těchto věcí si vždy tak trochu děláme legraci. Ale není ve skutečnosti všechno, co v životě děláme, jen snahou být o trochu víc milován? (Julie Delpie jako Céline ve filmu Před úsvitem)
  • Láska musí být vášeň, posedlost, něco bez čeho se nedá žít. Ztratit hlavu, zamilovat se do někoho, zešílet a totéž udělat jemu. A jak ho najít? Jen poslechni, co ti říká srdce. Protože pravda je, že nemá smysl žít a toto nepoznat. Projít tu cestu a nepoznat lásku, to je jako nepřežít vůbec nic. (Anthony Hopkins jako William Parrish Seznamte se, Joe Black)
  • Většinou si říkáme, že žijeme ve světě nenávisti a chamtivosti, ale mně to tak nepřipadá. Mně se zdá, že láska je všude kolem nás. Často není nijak zvlášť zřejmá nebo významná, ale vždy je tady s námi. Otcové a synové, matky a dcery, manželé a manželky, milenci a milenky, staří přátelé. Když se rozhlédnete kolem, zjistíte, že láska je ve skutečnosti všude kolem nás. (Hugh Grant jako vypravěč v úvodu filmu Láska nebeská)
  • Speciální svatební přání

Jsou novomanželé vášniví motorkáři, milují cestování nebo je spojuje nezastavitelná láska k jídlu? Při vymýšlení dokonalého svatebního blahopřání se můžete inspirovat také jejich společnými zálibami. Pokud jsou nevěsta s ženichem zkušení cestovatelé, přání ve tvaru kufru, batohu nebo zeměkoule jim udělá jistě radost. Gurmány můžete obdarovat svatebním přáním ve tvaru oblíbeného jídla, případně vína či piva.

Gratulaci jim však můžete vyjádřit i mnohem originálnějším způsobem. Co takhle nechat ji vyrýt na předmět, který oba využijí? Dřevěný kapesní nožík, krájecí deska, termoska či láhev kvalitního alkoholu se slovy, která byste jinak napsali na papír – to vše jsou originální formy svatebních přání.

Zajímavým způsobem, jak dát nevěstě a ženichovi svatební přání, je darovat jim šperk s gravírováním. Přívěsek s vygravírovaným datem svatby, náramek s krátkým textem či symbolem, který je spojuje... Svatební blahopřání už dávno nemusí být na bílém papíře.

Dostali jste pozvání na svatbu, ale stále si lámete hlavu nad svatebním přáním? Zapomeňte na nudné pohlednice z obchodu. Darujte novomanželům blahopřání, které se jim vryje do paměti. Svatební přání by mělo být napsáno od srdce. Najmou, pokud vás čeká svatba někoho, kdo je vám opravdu blízký. Nenechte nic náhodě a připravte dokonalé svatební přání. Vtipné, dojemné či inspirované životem nevěsty a ženicha. Je to jen na vás.