Máj – lásky čas. Vyznejte své polovině lásku a darujte jej dárek, kterému neodolá

Polibky pod třešní, romantické procházky, voňavé kytice a společné chvíle naplněné vzájemnou láskou. Milovat se máme během celého roku, ale s květnem se láska spojuje přece jen o něco víc. Proč je květen označován také jako měsíc lásky a jaké tradice se s ním spojují? Poznejte všechny květnové zvyky, historii polibku pod třešní a inspirujte se našimi tipy, jak strávit první květen.

První květen je od nepaměti označován také jako svátek zamilovaných. Zatímco v zahraničí za svátek lásky považuje Valentýn, tedy 14. únor, v našich končinách do až donedávna byl právě květen. Máj, lásky čas, zvyklo se mluvit. Kdo nedostal polibek pod rozkvetlou třešní, ten mohl do roka uschnout. Jak vlastně tento svátek vznikl a jaké tradice se s květnem spojují?

  • Proč slavíme první máj?

První máj, máj, lásky čas. I tato slova si můžeme přečíst ve slavné básni  spisovatele Karla Hynka Máchy. Báseň Máj vyšla již v roce 1836 a dodnes je považována za vrcholné dílo českého romantismu. A právě ona je považována za prvotní impuls, na jehož základě se později květen stal měsícem lásky a zamilovaných.

„Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech."

První máj a celý následující měsíc jsou dodnes považovány za svátek a měsíc lásky. V minulosti se však květen spojoval zejména s příchodem jara. Květen pro naše předky znamenal příchod jara, nové úrody, sliboval teplejší dny.

Oblíbeným zvykem, který dnes najdeme většinou jen na vesnicích, je například tradiční stavění máje. Tato milá tradice má své kořeny ještě ve středověku. Tehdy však bylo zvykem, že vysoký a statný strom postavený ve středu vesnice evokoval příchod jara a dobré úrody. V mnoha zemích bylo zvykem nosit máje na začátku jara nebo léta ve slavnostním doprovodu za zpěvu obřadních písní opěvujících sílu přírody. Lidé tím vyjadřovali radost z vítězství jara nad zimou.

Věděli jste, že...
... kdysi se říkalo: Svatba v máji, časné máry? Podle této lidové pověry měl jeden z dvojice, která měla svatbu v květnu, brzy odejít na druhý svět.
Zjistěte víc o nejznámějších tradicích

Později se tento zvyk proměnil v romantická vyznání lásky. Chlapec na prvního května postavil před dům své vyvolené vysoký máj ozdobený barevnými stuhami, papírky a jinými ozdobami. Při stavění května si kluci pomáhali a někdy se dokonce závodili, kdo bude rychlejší. Nebylo ničím výjimečným, že pokud měla dívka několik nápadníků, na dvoře ho do rána vyrostlo hned několik květnů. Zatímco kluci stavěli května, dívky je z okna pozorovali a tomu, kdo se jim zapáčil, druhý den darovali pírko za klobouk. Pokud už dívka měla svého milého, z díků za krásný květen mu věnovala bozek pod březem či třešní.

Tak, jako kdysi každá děva měla mít svůj máj, dnes by měla každá žena dostat polibek pod rozkvetlou třešní. A to ne jen tak leckdy. Říká se, že pokud muž ženu 1. máje políbí pod rozkvetlou třešní, zajistí jí tím krásu, zdraví a dostatek lásky na celý následující rok. Kdysi se tradovalo, že pokud dívka nebude do půlnoci políbená, musí alespoň obejmout a políbit břízu. Jen tak se zbaví hrozby, že do roka uschne. Líbání pod třešní doporučují i vědci, ti totiž zjistili. Že při líbání se nám zvyšuje hladina oxytocinu zvaného také hormon lásky.

  • Tipy, jak oslavit první květen

Kromě tradičního (a povinného) polibku pod třešní to zkuste tenhle trochu jinak. Překvapte svou polovičku originálním programem a užijte si společný den něčím, na co dlouho nezapomenete. Zkuste popřemýšlet, co máte oba rádi, ale už dlouho jste se tomu nevěnovali. Kdy naposledy jste zajeli na piknik do oblíbeného parku? Kdy jste si udělali filmový večer s popcornem či čokoládouVymyslete program, na který jste si už dlouho nenašli čas. Společné aktivity jsou skvělým způsobem, jak se ještě více sblížíte a upevníte svůj vztah. 

Náš TIP:
Darujte své polovičce stříbrný šperk. Jen tak – z lásky.
Objevte naši nabídku

Co takhle vyzkoušet tu nově otevřenou restauraci, o které vám vaše polovička už dlouho básní? Po společném obědě můžete zajít na procházku do parku, kterou zakončíte návštěvou zmrzlinárny. V případě nepříznivého počasí (což se, pevně věříme, letos nestane) můžete navštívit útulnou kavárnu či cukrárnu, která nabízí tu nejlepší čokoládu na světě.

Nezapomeňte ani na dárek. Ať už se rozhodnete pro kytici jarních květin, oblíbenou sladkost či stříbrný šperk z naší nabídky, nezapomeňte ani na osobní odkaz či zamilovaný citát. Na pomoc si můžete vzít třeba verše z básně Květen: „Je pozdní večer první květen – večerní květen – je lásky čas...“

Nezapomínejte, že květen je také měsícem probouzení přírody. Pokud momentálně nejste ve vztahu, radost si můžete udělat i sami. Oslavte příchod jara a slunečních dní klidně i osvě. Udělejte si výlet do galerie, navštivte svou oblíbenou restauraci nebo si udělejte radost jarním šperkem, který rozzáří vaše dny. Na OLIVII najdete spoustu šperků, které vám zaručeně vykouzlí úsměv a budou dělat radost každý den. Ať už to budou stříbrné náušnice, unikátní mechové šperky nebo třpytivé náramky.