Oslavte Den Země spolu s námi

Mezinárodní Den Země každoročně připadá na 22. duben. Pokud jste tento den dosud neslavili, nebo přemýšlíte, čemu se věnovat letos, máme pro vás několik skvělých tipů. Oslavte Den Země tak, jak se patří a udělejte radost sobě i naší planetě. Inspirujte se našimi tipy, díky kterým si 22. duben opravdu užijete.

Den Země se každoročně slaví 22. dubna a jeho cílem je zvýšit povědomí o důležitosti ochrany naší planety. Lidé po celém světě si tento den připomínají, jak důležitá je ochrana životního prostředí a s ní spojené ekologické aktivity. Tento svátek mimo jiné upozorňuje na ekologické hrozby, šíří povědomí o důležitosti recyklace či odpovědnosti vůči přírodě.

  • Jak vznikl Den Země?

Historie světového Dne Země se začala psát už v roce 1969, kdy mírový aktivista John McConnell navrhl, aby byl den jarní rovnodennosti věnován oslavě naší planety. S jeho návrhem souhlasili i zástupci OSN, později se však Den Země přesunul na 22. duben. V roce 1970 začala Den Země organizovat OSN v Americe, ke které se postupně přidal zbytek světa. Toto datum se zažívalo a my si koncem dubna dodnes připomínáme, jak důležité je starat se o přírodu a naši planetu.

V roce 1990 získal Den Země celosvětové rozměry. Každoročně organizované akce ke Dni Země se zúčastnilo více než 140 zemí včetně Česka a Slovenska.

Cílem tohoto dne je připomenout si, že naše planeta je jediným domovem, který máme. Je důležité si uvědomit, že všichni jsme závislí na zdrojích, které nám poskytuje a pokud je ztratíme, život na zemi už nebude možný. Je proto důležité, aby každý jednotlivec přispíval k obnově a ochraně životního prostředí, které nám dává život.

  • Několik tipů, jak oslavit Den Země

Jděte do přírody. Chcete oslavit tento krásný den tak, jak se patří? Potom se vydejte do přírody, která přímo volá po procházce lesem. Jarní počasí je ideální pro procházky spojené například s úklidem blízkého lesa. Vezměte rodinu či přátele a vydejte se na společný úklid okolní přírody. Domů se vrátíte usmátí a spokojení z dobrého skutku spojeného s příjemným výletem.

Podpořte lokální farmáře. Pokud vás neláká úklid, můžete si udělat výlet na farmářské trhy, čímž podpoříte lokální farmáře a pěstitele. Díky tomuto výletu spojíte příjemné s užitečným a nakoupíte si čerstvé potraviny v bio kvalitě přímo od zemědělců. Oni zase budou rádi, že jejich úsilí a celoroční práce mají takový úspěch.

Den Země jsme oslavili i my v OLIVII. Už dvakrát jsme se zapojili do iniciativy Sázíme stromy, díky které se každoročně vysadí stovky stromů.

Vzdělávejte se. Prohlédněte si ekologický dokument, přečtěte si inspirativní články věnované planetě nebo se přihlaste na kurz, na kterém se dozvíte něco nového o planetě, lesích či oceánech. Do těchto aktivit můžete zapojit celou rodinu a strávit tak příjemné a užitečné společné chvíle.

Spojte se s ostatními. Zorganizujte se sousedy společný úklid lesa nebo si připravte malý trh, na kterém si vzájemně povyměňujete věci, které už nepotřebujete. Oblečení, knížky či nábytek, který vám zavadí, může někomu udělat velkou radost.

  • OLIVIE na Den Země

V OLIVII si uvědomujeme narůstající tlak na naše životní prostředí. Proto jsme už dvakrát spojili síly s neziskovou organizací Sázíme stromy. Díky našemu společnému úsilí jsme dokázali vybrat 18 000 Kč, což nám umožnilo přispět k výsadbě nových stromů. Letos přispějeme částkou 5 000 Kč a doufáme, že nám toto úsilí pomůže vytvořit zelenější a zdravější budoucnost pro nás všechny.

Udělejte si radost. Ke svátkům patří dárky, a proto byste neměli zapomínat ani na sebe. V Olivii jsme si pro vás připravili nádhernou mechovou kolekci šperků, která vytváří nádhernou harmonii s okolní přírodou. Mechové šperky jsou originální a díky svému zelenému designu jako stvořené pro tento výjimečný den. Udělejte si radost a darujte si stříbrný náhrdelník s motivem přírody. V naší nabídce naleznete náušnice, náhrdelníky, náramky i prsteny. Tyto šperky jsou vyrobeny jak z klasického stříbra, tak ze stříbra pozlaceného klasickým i růžovým zlatem.

Objevte nabídku mechových šperků