Vše o svatebních oznámeních

Nejste si jisti, co a jak napsat do svatebních oznámení nebo jakou by měli mít formu? Poradíme vám, jak na nic nezapomenout – od data, jmen budoucích manželů až po podmínky barevného sladění hostů. Kromě toho vám dáme i několik tipů na vhodné písmo, formát i vzhled celého oznámení.

Rozesílání svatebních oznámení patří mezi známé svatební tradice. Pokud vás čeká rozhodování o tom, jak budou vypadat vaše svatební oznámení, čtěte dále. V první řadě je důležité uvědomit si, že svatební oznámení jsou jakýmsi prvním nahlédnutím na to, jak bude váš velký den vypadat. Jejich styl vašim hostům napoví, v jakém stylu a atmosféře se vaše svatba ponese. Svatební oznámení by proto měla odrážet celkový styl vaší svatby – barevně, designově a klidně i materiálově

Svatební oznámení není pozvánkou na svatební hostinu. Nezapomeňte proto k vybraným oznámením přiložit i ladící pozvánky ke svatebnímu stolu.

  • Co nesmí chybět na svatebním oznámení

Před tím, než se pustíte do kreativního procesu vymýšlení vytoužených grafických návrhů, ujasněte si, co chcete a musíte mít na svatebním oznámení uvedeno. Oznámení totiž plný především informační funkci, a proto by na něm měly být všechny důležité informace a odpovědi na případné dotazy hostů.

  • Jména snoubenců: Základní informace, kterou si každý přečte jako první. Kromě křestních jmen by však na oznámení měla být uvedena i rodná příjmení obou partnerů. Někteří snoubenci na oznámení uvádějí i příjmení, které budou po svatbě sdílet.
  • Datum: Neméně důležité je datum konání obřadu.
  • Citát či motto: Citáty na svatební oznámení se v posledních letech těší velké oblibě. Zatímco kdysi bylo na karičce uvedeno jen strohé oznámení, dnes jsou texty kreativní a originální.
  • Termín: Součástí svatebního oznámení by mělo být i datum a čas slavnostního obřadu. Hostům, které chcete pozvat na svatební hostinu, nezapomeňte k oznámení přiložit i pozvánku na svatbu.
  • Místo: Kostel, úřad či něco netradičního? Kromě data a času na oznámení nezapomeňte uvést, kde se vaše velká událost uskuteční.
  • Svatební hostina: V obálce se svatebním oznámením by se vždy měla nacházet i pozvánka na svatbu pro ty, které chcete pozvat ke svatebnímu stolu. Je zvykem, že pozvánka má stejný design jako svatební oznámení. Její součástí by mělo být místo a čas konání hostiny, program, zasedací pořádek, dress code či plánované menu. V pozvánce také nezapomeňte uvést, do kdy musí pozvaní hosté potvrdit svou účast. Někteří snoubenci do pozvánky přikládají i informace o svatebních darech, to však není podmínkou. Vlastnoruční poděkování s podpisem je krásnou tečkou na závěr.

Objevte originální svatební šperky pro váš velký den

  • Se svatebním oznámením nečekejte

Čím dříve se vaše okolí dozví o plánované svatbě, tím vyšší bude pravděpodobnost, že bude moci dorazit. S rozesíláním oznámení a pozvání proto zbytečně nečekejte. Jakmile máte potvrzený termín a rezervované místo konání obřadu a hostiny, můžete dát vytisknout oznámení. Obecně platí, že svatební oznámení byste měli doručit nejpozději tři měsíce před konáním obřadu.

Pokud se rozhodnete svěřit design svatebních oznámení do rukou profesionálům, s objednávkou byste také neměli dlouho čekat. Objednávku a tisk svatebních oznámení si naplánuje alespoň sedm měsíců před konáním svatby. Budete tak mít dostatek času na případné úpravy, podepisování a posílání vašim známým.

  • Styl svatebního oznámení

Jak by mělo svatební oznámení vypadat? V první řadě by mělo odrážet styl vaší svatby. Svatební oznámení je totiž prvním dojmem, který vaše svatba v hostech zanechá. Barvy, design či materiál – to vše by mělo ladit s vaším svatebním dnem. Plánujete minimalistickou svatbu v přírodě? Potom tomu přizpůsobte i vaše svatební oznámení a pozvánky. Do ladící obálky můžete vložit levandulový květ či vymačkaný čtyřlístek.

Svatební oznámení není jen obyčejným papírem. Je prvním dojmem, který v hostech zanecháte, a vzpomínkou, kterou si uchováte.

V případě, že hosty zvete na elegantní svatbu v zámečku či na zámku, vsaďte na stejně elegantní oznámení, například se zlatým zdobením a písmem. Zatímco kdysi byly možnosti velmi omezené, dnešní technologie nám umožňují vyhrát si se svatebními oznámeními. Vybírat si můžete z nekonečného množství stylů, materiálů, barev i provedení. Kreslené, malované, plastické, ručně vyráběné, voňavé či vyrobené ze dřeva – fantazii se meze nekladou a je jen na vás, jak bude vaše svatební oznámení vypadat.

Oblíbené jsou jak klasická, tak moderní svatební oznámení. Ty využívají různé pokrokové technologie, jako jsou digitální tisk, termografie, termogravura či 3D tisk. V případě, že vám váš rozpočet nedovoluje svatební oznámení na míru, klidně sáhněte po již připraveném designu, který si následně vlastnoručně dotvoříte. Pokud ovládáte práci se základními grafickými programy na počítači, krásná svatební oznámení si jednoduše vytvoříte i sami.

Plánujete svatbu a neumíte se rozhodnout, jak by měla vypadat vaše svatební oznámení? Jejich design by měl odrážet styl vás a vaší svatby. Nepodléhejte módním trendům a vsaďte na design, který se líbí vám. Svatební oznámení je prvním dojmem ze svatby a zároveň vzpomínkou, kterou si z ní každý uchová.