Wet spots - estetická chyba u svíček

Koupili  jste si krásnou vonnou svíčku, ale všimli jste si malých flíčků, které vám kazí celkový dojem z nákupu? Jedná se o takzvané wet spots.

(Ilustrační fotografie)

Možná si říkáte, že už jste si za život koupili mnoho vonných svíček a všechny byly krásně hladké, bez jakýchkoliv vad. Je to převážně z toho důvodu, že do svíček se přidává různá chemie a aditiva, které vám sice zaručí krásný vzhled, ale po zapálení rozhodně není žádná sranda tyto výpary vdechovat. Svíčky od nás jsou však čistě na přírodní bázi, a proto se může lehká vada na kráse sem tam vyskytnout.

  • Co jsou to wet spots?

Tyto mokré skvrny vznikají na základě nepravidelného tuhnutí vosku. Při tvorbě těchto svíček je totiž potřeba dokonalé prostředí, které se ne vždy podaří, a proto můžou tyto skvrny vzniknout. Při tvorbě svíček je potřeba mít ideální pracovní prostředí (stejná teplota vosku, sklenice i prostředí), které se ne vždy podaří. Jedná se o jev, který se stane začátečníkům, ale i profesionálním svíčkařům. 

  • Jak minimalizovat škody?

Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit těchto mokrých fleků je zahřátí sklenice, například pomocí horkovzdušné pistole nebo fénu. Horkovzdušnou pistolí sklenici zahřejete na místě, kde je skvrna, a to by mělo umožnit vosku znovu přilnout. Dávejte si zejména pozor na to, abyste vosk nezahřívali příliš dlouho.

Dalším způsobem může být, že do misky nalijete teplou vodu (ne horkou) a do ní svíčku vložíte. Jakmile se vosk trochu rozpustí, můžete skvrny trochu uhladit.

Je tedy potřeba mít opravdu na pamětí, že se jedná pouze o malou estetickou vadu, která nijak neovlivňuje svíčku. Malá estetická vada za cenu zdraví svíčky i vás.


Prozkoumejte celou nabídku svíček