Význam symbolu – Lapač snů

I když jsme spíše národem ateistů, tak většinou každý ve skrytu duše v něco věříme. Někdo u sebe nosí amulet, který ho ochraňuje, jiný by třeba nevyšel ven bez talismanu pro štěstí. Každý symbol, který pro nás něco znamená a věříme v něj, pozitivně ovlivňuje náš život. A jedním z takových symbolů je i lapač snů, který je populární po celém světě.

vyznam symbolu lapac snu blog olivie

  • Co jsou lapače snů

Lapače snů jsou amulety, které se používají jako ochrana před zlými sny a současně také zlepšují svým pozitivním vyzařováním atmosféru v prostoru. Dokonce se podle pověstí říká, že dokáží třídit sny, myšlenky a vize. Lapače snů se nejčastěji věší nad lůžko, kde mají přitahovat do svých sítí veškeré sny a myšlenky. Jsou to ochranné amulety proti zlým silám, negativním energiím a jsou tak ideálním symbolem pro každého, koho trápí noční můry nebo má neklidný spánek. Hojně jsou využívány i jako krásná dekorace, která zdobí už nespočet domácností napříč světem.

  • Historie lapače snů

Historie lapače snů sahá až do doby indiánů. Už v té době je právě oni používali jako talismany k ochraně od špatných snů a nočních můr. Indiáni totiž věřili, že zachycené dobré sny sklouznou přes peří ke spícímu člověku, ale špatné sny uváznou v ochranné síti a následně jsou spáleny denním světlem, ideálně ranním sluncem. 

Indiánské lapače nebyly nijak velké, po obvodu kruhu měřily pouze přibližně devět centimetrů. Vyráběny byly pouze z přírodních materiálů a legend kolem nich vzniklo mnoho. V jedné se vypráví o mamince, která stále nemohla utišit své děťátko, a tak se vydala za stařenkou, která jí poradila, jak vyrobit talisman pro klidný spánek. Ženy z kmene Čipevajů jsou tak jednou z možností původu lapače snů a tento kmen dokonce vyrábí lapače dodnes.  

Další z legend vypráví o indiánském šamanovi, který vystoupil na vysokou horu a měl vizi. V jeho vidění se mu zjevil Iktomi, což byl velký podvodník a hledač moudrosti. Zjevil se v podobě pavouka a promluvil k němu posvátnou řečí. Při hovoru sáhl pavouk po vrbové obruči starších z kmene, která byla zdobena peříčky, koňskými žíněmi, korálky a obětními předměty a začal do ní vetkávat pavučinu. Legenda dále praví, že vyprávěl šamanovi o cyklech života a o tom, jak začínáme naše životy zrozením a dětstvím, potom dospíváme a nakonec uzavíráme celý kruh stářím, kdy opět potřebujeme stejnou péči jako děti. Také řekl, že v životě se setkáváme s různými silami, dobrými i zlými. Pokud posloucháme dobré síly, zavedou nás na správnou cestu, pokud však nasloucháme těm zlým, mohou nám ublížit. Když během vyprávění Iktomi dokončil pavučinu, v jejímž středu zůstala díra, předal kruh šamanovi s tím, že ho má použít ku prospěchu svého kmene. 

Nejznámější legenda ale pochází z kmene Siouxů, kteří v lapačích dodnes vidí síť života. Dobré sny zůstávají v síti života a ty zlé propadají dírou uprostřed. Obecně se ale vznik a historie lapačů liší podle národa a konkrétního kmene. Samotné fungování lapačů se popisuje různě, ale vždy a už od dávných dob byla jejich úloha jasná - zachytit vše špatné.

  • K čemu slouží lapače snů

Jak už tedy víme, tak lapače snů slouží hlavně k tomu, aby nás chránily před zlými silami a negativní energií. Z toho důvodu se nejčastěji používají hlavně v ložnicích a dětských pokojích. Ovšem podle Feng Shui je možné je umístit téměř kamkoliv, proto se například zavěšují do oken, aby filtrovaly přicházející energie z venkovního prostoru. Nebo když lapače budou viset nad televizí nebo počítačem, mohou dokonce odfiltrovat špatné proudění z těchto přístrojů. Můžeme je také spatřit jako přívěsky na klíče nebo zavěšené v autě. Oblíbené jsou v podobě tetování, kdy nejlepším místem je krk, rameno, horní část zad a okolí hlavy, protože právě přes ní k člověku přicházejí sny.  

Často se používají jako osobní talismany v podobě šperků, protože je tak člověk může mít stále při sobě. Lapače si nemusíte ale pouze kupovat, jelikož není nijak extra složitá ani jejich výroba. Bude vám k tomu stačit dřevěný kruh, kousek kůže na jeho obmotání a bavlnka nebo příze na zhotovení sítě v kruhu. Dále budete potřebovat kamínek, stužky, korálky, jehlu na navlékání a důležitá jsou také peříčka v odpovídající barvě. Nemusíte se ničeho bát, výrobu zvládne každý, kdo je alespoň trochu manuálně zručný. 

vyznam symbolu lapac snu sperky

  • Co má obsahovat a jak má vypadat lapač snů

Lapače snů se obvykle skládají ze čtyř částí, z nichž každá má svůj specifický význam:

Kruh - představuje svět, vesmír, samotný koloběh života a rovnováhu. Jeho úkolem je spojovat síť s peříčky a zachycovat první vlnu negativní energie.

Síťka - je tzv. hlavním filtrem, který do sebe zachytává špatné sny.

Kamínek - ve středu znázorňuje naše vlastní já. Může být ve středu kruhu i díra, která pak slouží jako propadliště negativní energie.

Peříčka - představují ptáky, kteří přinášejí klidný spánek a dobré sny. Peříčka se zavěšují na provázky a pozitivní energie po nich údajně klouže dolů do duše spícího člověka.

 

  • Význam barev lapače snů

I jednotlivé barvy u lapače jsou velmi podstatné. Každá má svůj význam a podle toho, jaká barva u lapače převládá, takovou pak plní funkci.

Bílá barva – symbolizuje čistotu, klid, odpočinek, nevinnost i touhu po dokonalosti. Lapače s převládající bílou barvou působí projasňujícím dojmem a vyvolají pocit uvolnění.

Červená barva – symbolizuje krev, oheň a napětí. Dokáže podpořit imunitní systém, dodat odvahu i probudit životní energii.

Modrá barva – symbolizuje moře, nebe a vyjadřuje pocit svobody. Dokáže nám také pomoci při problémech v komunikaci a vyjasňuje a rozšiřuje duši.

Zelená barva – symbolizuje přírodu, klid, odpočinek, naději i harmonii. Zelená barva dokáže léčit, dodávat nám pocit vyrovnanosti a působí velmi uklidňujícím dojmem.

Žlutá barva – symbolizuje štěstí, pozitivní náladu a má tendenci zlepšovat náladu. Dokáže také léčit orgány trávicího traktu, podpořit myšlení a povzbudit naše nervy.

Oranžová barva – symbolizuje radost ze života, energii a mládí. Dokáže nám pomoci překonat depresi a pohltit negativní energii. Navíc v nás umí vzbudit touhu po dobrodružství i naši zvědavost.

Růžová barva – symbolizuje romantiku, lásku, něhu, cit a jemnost. Umí uvolnit napětí, zvýšit chuť na sladké a vyvolávat slavnostní náladu.

Hnědá barva – symbolizuje spolehlivost, vytrvalost a trpělivost. Dodává nám klid a stálou energii. Je to barva přírody, která v nás dokáže vyvolat velmi příjemné pocity. 

  • Význam černého lapače snů

Černý lapač snů patří bezesporu mezi nejpozoruhodnější. Je velice elegantní, svým způsobem tajemný a v domácnosti je nepřehlédnutelný. Symbolizuje pevnost, sílu, stálost a nekonečno. Pomáhá nám neuzavírat se do sebe, neztratit se v neklidném světě a podporuje sexualitu. I když je černá barva často označována jako symbol zla, tajemna a smutku, v případě lapače plní svou ochrannou funkci na maximum.

  • Proč darovat lapač snů jako šperk

Motiv lapače snů se mnohem častěji objevuje také v podobě šperku. Důvod je ale jednoduchý, lapač snů je totiž dobré mít stále u sebe. Jeho stálá přítomnost nám totiž pomáhá se splněním snů a přání. Důvodem také může být, že si ho každý nechce věšet nad postel nebo ho třeba trápí alergie na peří. Důvodů je hodně, ale jisté je, že lapač snů v podobě šperku je opravdu krásný.

Mezi šperky s motivem lapače snů patří nejčastěji náušnice, náramky nebo přívěsky. Jedná se o poutavé doplňky, které se hodí pro každý den i příležitost. Pouze u větších náušnic doporučujeme je na noc odložit, protože jinak hrozí, že bychom se mohli poranit. U těchto šperků je tak velká výhoda, že během dne vás zdobí a v noci ochraňují před zlými sny.

Šperky lapač snů vás budou ochraňovat před negativní energií, zachycovat hezké sny do síťky a zlé odhánět skrze pírka. Aby správně fungovaly, je třeba je brát s sebou na sluníčko, které je vyčistí od zlých snů a kde znovu dobijí svou čarovnou moc. Lapač snů je u šperků oblíbeným motivem, který si lidé pro sebe rádi kupují nebo navzájem mezi sebou darují. Pokud tedy hledáte smysluplný dárek, který je navíc krásným doplňkem, šperk s lapačem snů je ideální variantou. A který bude ten váš vyvolený?